Demonstrant nosi šešir u bojama francuske zastave na kome piše 'kovid prevara' tokom protesta u južnoj Francuskoj 11. februara 2022. ( AFP / Sami Al-Dumi)

'Narodni sud' Rajnera Filmiha: skup dezinformacija i teorija zavere

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Takozvani "Narodni sud za javno mnjenje" sprovešće istragu koja će dovesti do optužnica za "zločine protiv čovečnosti" protiv Svetske zdravstvene organizacije, Foruma u Davosu, naučnika i političara. Ovo je 5. februara 2022. rekao nemački advokat Rajner Filmih (Reiner Fuellmich) u videu podeljenom gotovo 30.000 puta za nedelju dana među hrvatskim korisnicima Fejsbuka. Filmih u videu još tvrdi da su "optuženi" planirali i nametnuli "lažnu pandemiju" u svetu. Međutim, procedura koju je započeo nema zakonske osnove, a ceo Filmihov govor bazira se na netačnim informacijama i teorijama zavera koje kruže tokom čitave krize kovida-19.

Video, u kome Filmih govori oko 18 minuta, podeljen je na Fejsbuku sa hrvatskim titlovima gotovo 30.000 puta kao na primer ovde i ovde, na Tviteru i u člancima kao u ovom i ovom. Neki korisnici tvrde da video klip prikazuje govor pred "Vrhovnim sudom", ili "suđenje za zločine protiv čovečnosti."

Skrinšot Fejsbuk objave sa netačnim tvrdnjama Filmiha, napravljen 14. februara 2022.

Video, koji je proverio AFP-ov servis za proveru činjenica u Argentini, kruži i na holandskom, portugalskom, engleskom, francuskom, italijanskom i španskom.

Rajner Filmih ima advokatsku kancelariju u nemačkom gradu Getingenu. Od 2020. najavljuje grupnu tužbu protiv Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i nemačkog virusologa Kristijana Drostena (Christian Drosten), čiji je protokol za detektovanje virusa SARS-CoV-2 korišćenjem PCR testa primenjivan u laboratorijama širom sveta tokom pandemije. Oni koji žele da se pridruže tužbi moraju da plate Filmihu i njegovom timu "paušal" od 800 evra plus PDV i onda 10% od sume u slučaju pobede na sudu, kako piše u sekciji "Često postavljana pitanja" ove inicijative.

AFP je više puta potvrdio netačnost Filmihovih tvrdnji u vezi sa korona virusom na srpskom, španskom, nemačkom, engleskom i drugim jezicima, kao i dezinformacije koje šire njegove pristalice poput tvrdnji da su "suđenja protiv SZO-a već počela" ili da su razne vlade izvedene pred sud zbog "vakcinisanja populacije" kao ovde na engleskom, ovde i ovde na španskom. Sam Filmih je negirao tvrdnju o takvim suđenjima na svom nalogu na Telegramu ovde i ovde.

'Narodni sud za javno mnjenje': inicijativa bez zakonske potpore

Na internet stranici Velika porota, koja je objavljena 5. februara 2022, Filmih i drugi advokati objašnjavaju da ne mogu da nađu sud koji bi saslušao navodne dokaze da je pandemija sredstvo za "kontrolu uticaja korumpiranih i kriminalnih struktura moći". Prema tome, navodi se, oni su izvukli proceduru "van sadašnjeg (pravnog) sistema" i stvorili jedan alternativni sistem koji su nazvali "Narodni sud za javno mnjenje".

Namera tog suda je da dokaže poroti (sačinjenoj od "građana sveta") da su "pod izgovorom pandemije počinjene" aktivnosti namenjene eliminisanju dela populacije i dominaciji nad preostalima. Oni se nadaju da će to prikazivanje navodnih dokaza "motivisati ljude širom planete da započnu krivične postupke i građanske parnice (...) protiv svih onih koji su krivično i građanski odgovorni za zločine počinjene u njihovim zajednicama i regionima.”

Među onima koji su pozvani da "svedoče" protiv SZO-a, vakcina i političkih i zdravstvenih zvaničnika su Volfgang Vodarg (Wolfgang Wodarg), Majkl Jidon (Michael Yeadon), Dolores Kejhil (Cahill) i Šankara Četi (Shankara Chetty). Svi oni su do sada delili netačne informacije koje je AFP proveravao i razobličio tokokm zdravstvene krize ovde, ovde (na francuskom), ovde (na engleskom) i ovde (na španskom).

'Ne postoji pandemija korona virusa već plandemija PCR testova': Netačno

Filmih u videu opisuje PCR test, dijagnostičko sredstvo koje se najviše koristi za detekciju virusa SARS-CoV-2, kao deo "razrađene psihološke operacije osmišljene da stvori konstantno stanje panike u svetskoj populaciji". On tvrdi da "je laž da PCR test može da otkrije one koji su inficirani" i da "ne može da nam kaže ništa o infekciji".

Ove tvrdnje su, međutim, netačne i sposobnost PCR testa da otkrije infekciju istakli su za AFP stručnjaci u brojnim prilikama kao na primer ovde, ovde i ovde.

Suprotno onome što kaže Filmih, "PCR testovi se smatraju 'zlatnim standardom' dijagnostikovanja kovida-19", rekao je portparol američke Agencije za hranu i lekove (FDA) u ovom faktčeku.

Álvaro Fajardo, doktor bioloških nauka i istraživač u Laboratoriji za eksperimentalnu evoluciju virusa Instituta Paster u Urugvaju, rekao je AFP-u u februaru 2021. da PCR tehnika ima dve prednosti: "specifičnost i osetljivost".

Specifičnost je sposobnost testa da ispravno identifikuje određeni virus i da ga ne pomeša sa bilo kojim drugim patogenom. Osetljivost je sposobnost testa da detektuje virus, čak i ako je prisutan u manjim količinama.

Ova laboratorijska tehnika radi tako što "povećava" segmente DNK prisutne u uzorku koji može biti nazalni, faringealni ili iz pljuvačke, kao što se može videti u ovom videu:

Filmih dalje u videu tvrdi da na početku 2020. "nije bilo slučajeva" kovida i da su registrovani bili "lažno pozitivni" (kada je test pozitivan a pacijent nije zaražen) koji su "stvoreni" PCR testovima kako bi se proglasila međunarodna zdravstvena kriza "da bi mogli da se koriste netestirani lekovi i eksperimentalne injekcije na ljudima".

Ideja da PCR testovi daju većinom lažno pozitivne rezultate cirkuliše tokom cele pandemije. Stručnjaci su u brojnim prilikama već objasnili za AFP, kao na primer ovde, da su PCR testovi pouzdani i da su "lažno pozitivni" rezultati izuzetno retki.

"Stopa lažno pozitivnih - što znači koliko često test kaže da imate virus kad ga zapravo nemate - trebalo bi da je blizu nule. Veruje se da većina lažno pozitivnih rezultata nastaje zbog kontaminacije u laboratoriji ili drugih problema nastalih zbog načina na koji je laboratorija uradila test, ne zbog ograničenja samog testa,” napisao je Robert Šmerling, glavni i odgovorni urednik bloga o zdravlju Harvard Health Publishing, u ovom članku.

Kad je reč o lažno negativnima (kada je rezultat testa negativan iako je pacijent zaražen), argentinski infektolog Omar Sued objasnio je za AFP u ovom faktčeku da "u prvim danima bolesti može biti lažno negativnih rezultata" jer testovi zahtevaju određenu minimalnu količinu virusa da bi bili sposobni da ih detektuju.

Kovid-19 nije opasniji od običnog gripa: Netačno

Filmih takođe naziva kovid-19 "legendom zaraze sa riblje pijace u Vuhanu" i tvrdi da "virus nije opasniji od običnog gripa”.

Sezonski grip (influenca) i kovid-19 imaju slične simptome, objašnjeno je na internet stranici SZO-a. Međutim, stopa reprodukcije i smrtnost, kao i mogućnosti lečenja su različite.

Podaci i stručnjaci koje je intervjuisao AFP za nekoliko tekstova, na primer ovaj i ovaj, ističu da je kovid-19 opasniji od gripa.

“Nije namera da se umanji opasnost od gripa, jer je to ozbiljna bolest za ljude u rizičnim grupama. Međutim porediti pandemiju kao što je ova kovida-19 sa epidemijom gripa nema mnogo smisla," rekla je AFP-u u oktobru 2020. Sibil Bernar-Stoklin (Sibylle Bernard-Stoecklin), epidemiološkinja u francuskoj Službi za javno zdravlje. “U smislu komplikacija, brojevi su mnogo manji kod gripa, iako se respiratorne infekcije događaju u obe bolesti", dodao je u to vreme Frederik Altar (Frédéric Altare), direktor istraživanja u Insermu.

Jedno istraživanje objavljeno u decembru 2000. u medicinskom časopisu Lanset, u kome su ispitivani podaci iz Francuske pre nego što je vakcinacija protiv kovida-19 počela u toj zemlji - potvrdilo je povećani rizik od kovida-19. Prema tom istraživanju stopa smrtnosti u bolnicama pacijenata obolelih od kovida-19 u martu i aprilu 2020. bila je 16.9 odsto u poređenju sa 5.8 odsto za pacijente obolele od influence u uporedivom periodu. Istraživanje je takođe zaključilo da je prosečna dužina trajanja intenzivne nege za kovid-19 duplo duža nego za influencu.

Prema podacima koje je objavila SZO 2018, procenjuje se da godišnje u svetu od gripa umre između 290.000 i 650.000 ljudi. U poređenju sa tim, prema kalkulaciji AFP-a sačinjenoj od zvaničnih podataka, od decembra 2019. do 17. februara 2022. u pandemiji kovida-19 širom sveta preminulo je više od 5,8 miliona ljudi.

Filmih tvrdi i da je "stopa smrtnosti ove infekcije (kovida-19) između 0,14% i 0,15% ili čak i manje”. To je netačno. Stopa smrtnosti značajno varira od zemlje do zemlje, ali prema statističkim podacima Univerziteta Džons Hopkins, u većini se kreće između 0,5% i 5%.

Vitamini C i D, cink, Ivermektin i Hidroksihlorokin leče kovid: Neosnovano

Nemački advokat u videu tvrdi da korona virus "bezbedno i efikasno može da se leči vitaminima C i D, cinkom itd. a i Ivermektinom, Hidroksihlorokinom itd. ali su ti lekovi zabranjeni". Ova ideja postoji u javnosti od 2020. godine ali ju je AFP proverio: do danas nema jakih naučnih dokaza o njihovoj efikasnosti protiv korona virusa.

Vitamini podstiču imunski sistem, ali nema dokaza da sprečavaju prenošenje kovida-19 ili da ga leče, kao što je objašnjeno u ovom faktčeku (na engleskom), ili ovom.

Američki Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) navode da nema dokaza da konzumiranje vitamina C ili vitamina D ima uticaja na sprečavanje ili lečenje kovida-19.

Ako "vitamini C i D stimulišu imunski sistem", to ne sprečava infekciju virusom, koji se prenosi "respiratornim putem, rukama ili nosom", objasnio je AFP-u belgijski epidemiolog Iv Kopieter (Yves Coppieters).

Cink je hranljivi sastojak koji može pomoći imunskom sistemu da se bori protiv infekcije. Iako postoje neki dokazi da cink pomaže telu da se bori protiv obične prehlade, američka Nacionalna Akademija nauka, inženjerstva i medicine kaže da "naučnici ne znaju da li pomaže olakšanju simptoma kovida-19."

"Cink je otrovni metal i iako sprečava određene virusne enzime, nivo koji bi bio potreban (da spreči ili leči kovid-19, prim. ur) telo ne bi moglo da toleriše", objasnio je Jan Džouns (Ian Johns), profesor virusologije na Univerzitetu Riding u Engleskoj.

Ivermektin je lek – za veterinarsku i humanu upotrebu – koji se koristi za parazite kao što su šuga, rečno slepilo (onchocerciasis) ili vaške. Ovaj jeftin lek se naširoko koristi u delovima sveta pogođenim parazitskim infekcijama.

Iako su neka klinička ispitivanja još u toku kako bi se testirala efikasnost Ivermektina na pacijentima, njegova sposobnost da spreči ili leči kovid-19 do danas nije dokazana, upozorilo je nekoliko stručnjaka u ovom tekstu.

Dr. Saša Jaćović, vršilac dužnosti direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) rekao je u oktobru 2021. da "u ovom trenutku ne postoji nijedan naučni dokaz da se Ivermektin može da upotrebljava za lečenje kovid pacijenata".

U ovom trenutku nema ni dokaza za efikasnost Hidroksihlorokina. Randomizovana istraživanja (metod koji se smatra najpouzdanijim za ispitivanje leka, u kome jedna grupa prima lek, a kontrolna placebo), poput britanske Rikaveri studije, francuske Hikovid ili Solidariti istraživanja koje je sprovela SZO, zaključila su da Hidroksihlorokin nije efikasan protiv kovida-19.

Vakcine nisu efikasne, opasne su i menjaju DNK: Netačno

Filmih vakcine naziva "eksperimentalnim injekcijama" i tvrdi da one nisu potrebne za borbu protiv virusa SARS-CoV-2. On dalje kaže da su kampanje vakcinacije širom sveta osmišljene radi "kontrole populacije" i da će voditi ka "masovnom smanjenju populacije". Ove tvrdnje je AFP proverio već nekoliko puta kao na primer ovde, ovde, ovde i ovde.

Vakcine protiv kovida su pokazale svoju efikasnost u sprečavanju razvoja teških oblika bolesti.

Prema istraživanju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, objavljenom u novembru 2021, procenjuje se da su između decembra 2020. i novembra 2021. vakcine protiv kovida-19 sačuvale živote gotovo pola miliona ljudi starijih od 60 godina.

Jedno drugo istraživanje, Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), objavljeno u septembru 2021, ukazuje da ljudi koji nisu imali kompletnu vakcinaciju imaju deset puta veći rizik da umru od kovida-19 od onih koji su potpuno vakcinisani prema rasporedu.

Prema statistikama iz različitih zemalja koje je prikupio portal Univerziteta Oksford Our World in Data, stopa smrtnosti od bolesti je značajno manja među vakcinisanima nego među nevakcinisanima.

Iako su trenutne vakcine manje efikasne protiv omikron soja korona virusa u odnosu na prethodne varijante, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZJZ)citira izraelsko istraživanje u kome se zaključuje da je dodatna, buster doza, povećala zaštitu od hospitalizacije na 93%, protiv težeg oblika kovida-19 na92% i od smrti od te bolesti na 81%.

Mladić prima vakcinu protiv kovida-19 u Berlinu, 30. avgusta 2021. ( Tobias Švarc)

Filmih tvrdi i da vakcine sa RNK prenosiocima informacija, kao što su Fajzerova i Modernina, "menjaju DNK" stanovništva. To, međutim, nije tačno. Ove vakcine nemaju kapacitet da utiču na telo genoma, kao što je AFP utvrdio nekoliko puta, kao na primer ovde, ovde i ovde.

Bezbednost vakcina protiv kovida je pokazana. Evropska agencija za lekove, EMA, ističe da vakcine protiv kovida-19 u Evropi mogu biti odobrene samo ako "ispunjavaju sve zahteve kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti postavljene u farmakološkim zakonima EU".

iRNK vakcine Fajzera i Moderne povezane su sa povećanim rizikom od miokarditisa, upale srčanog mišića, posebno kod mlađih adolescenata muškog pola. Ovi slučajevi i teške štetne reakcije na vakcinu, međutim, ostaju retke, kao što je AFP Činjenice napisao ovde. EMA i ALIMS pišu da koristi obe vakcine i dalje prevazilaze rizike od nuspojava.

Ističući navodnu opasnost od vakcine, Filmih tvrdi i da "nigde nije bilo viška smrtnosti dok nisu počeli sa eksperimentalnim injekcijama”. Kada u određenoj nedelji umre više ljudi nego prosečno u istom periodu prethodnih godina, to se zove višak smrtnosti.

Filmihova tvrdnja nije tačna: samo na kraju 2020, gotovo godinu dana nakon prvih infekcija virusom SARS-CoV-2 i na samom početku prvih kampanja vakcinacije, stopa viška smrtnosti bila je u porastu u celom svetu i dostigla je 21% u Francuskoj ili 33% u SAD-u. Proverili smo sličnu tvrdnju u ovom faktčeku o manipulacijama statistikom o višku smrtnosti u Hrvatskoj.

O definiciji pandemije

Filmih kaže da je "svinjski grip" iz 2009. ili zarazu virusom H1N1 osmislila "grupa super bogatih sociopata i psihopata" koji su promenili definiciju pandemije kako bi H1N1 svrstali u nju "i skrenuli pažnju ljudi sa njihovih prevarantskih akcija".

SZO definiše pandemiju kao "globalno širenje" nove bolesti, prema dokumentu nazvanom "Upravljanje rizikom pandemije influencom: vodič SZO-a za informisanje i harmonizaciju nacionalne i međunarodne spremnosti i odgovora na pandemiju" pripremljenom 2017. za pandemiju gripa.

Ovaj vodič je ažurirana verzija dva prethodna dokumenta iz 2005. i 2009, koji uključuje opis i kategorizaciju niza faza u kojima su predviđene aktivnosti vlasti u slučaju iznenadne pandemije.

Promene iz 2009. na koje Filmih misli odnose se na te faze. U fazi 5, širenje virusa dešava se sa osobe na osobu u najmanje dve zemlje u regionu i očekuje se momentalno izbijanje pandemije.

Faza 6 je sama pandemija i okarakterisana je kao situacija u kojoj bolest izbija na nivou zajednice u najmanje jednoj zemlji u regionu, različitoj od one zabeležene u prethodnoj fazi.

Istina je da je došlo do promene: u prethodnom dokumentu iz 2005. početak pandemije takođe je bio obeležen u fazi 6, ali je ona bila definisana kao postojanje "povećanog i održivog prenosa u opštoj populaciji" u "više zemalja" (grip H1N1, kao i kovid-19, proširio se na sve kontinente).

Međutim, suprotno onome što Filmih sugeriše, H1N1 bi bio smatran pandemijom čak i pre promena definicije 2009, kao što je SZO objasnila 2011. u dokumentu nazvanom "Odgovor SZO na pitanja koja se postavljaju u Srbiji u vezi sa njenim postupcima tokom pandemije gripa A (H1N1) 2009."

'Velika zavera' moćnih?

Prema rečima Filmiha, pandemija je maskerada koju koristi Svetski ekonomski forum (SEF) da uništi demokratije i mala i srednja preduzeća u svetu, te da uspostavi jednu vladu sa jednom valutom i digitalnim pasošem "koji kontroliše sva naša kretanja".

On tvrdi da su ovi ciljevi jasno postavljeni u inicijativi “Veliki reset”: serija predloga SEF-a da se ponovo izgradi globalna ekonomija nakon ove zdravstvene krize.

Osnivač i izvršni predsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab na otvaranju agende Davosa u Koloniju pored Ženeve 17. januara 2022. ( AFP / Fabris Kofrini)

Međutim, ništa od Filmihovih predviđanja ne može se naći u ciljevima ove inicijative, koja zapravo poziva na ostvarenje održivih ciljeva razvoja Ujedinjenih nacija, poznatih kao Agenda 2030.

AFP je već proverio teorije zavere oko "Velikog reseta" i Agende 2030 UN-a ovde i ovde.

Filmih tvrdi i da su operacija "Dark vinter" iz 2001, Izveštaj Fondacije Rokfeler iz 2010. i Ivent 201 iz 2019. otvorili put "lažnoj pandemiji.

Ove tri inicijative sastoje se od pretpostavki i spekulacija o budućim scenarijima, od pandemije do biološkog napada virusom velikih boginja i hakovanja kompjutera. Međutim, to nisu bila predviđanja, već simulacije sa ciljem da se unapredi razumevanje pretnji i problema koji mogu nastati, kao i da se procene dostupni resursi za suočavanje sa njima i razviju ideje da se dođe do rešenja.

AFP je već razobličio dezinformacije povezane sa Izveštajem Fondacije Rokfeler iz 2010 i Iventom 201.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE