Zdravstveni radnik u rukavicama pokazuje kutiju u kojoj se nalazi bočica Ivermektina 21. jula 2020. u Kolumbiji ( AFP / Luis Robajo)

Greška u članku podstiče dezinformacije o Ivermektinu na internetu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Svetska novinska agencija Rojters (Reuters) objavila je članak u kojem je bilo saopšteno da je japanska firma Kova (Kowa) otkrila da je lek Ivermektin efikasan protiv omikron soja korona virusau trećoj fazi ispitivanja. Članak je kasnije ispravljen da bi se preciziralo da su ispitivanja bila pretklinička, što znači da nisu testirana na ljudima, ali članci na hrvatskom i u objavama na društvenim mrežama i dalje šire prvobitnu netačnu verziju ovog teksta da je lek dokazano efikasan protiv kovida-19 prilikom testiranja na ljudima.

U naslovu Rojtersovog članka objavljenog 31. januara 2022. prvobitno je napisano: "Japanska Kova kaže da je Ivermektin efikasan protiv omikrona u fazi III ispitivanja."

Kasnije je članak ažuriran ispravkom da "Ivermektin pokazuje 'antivirusni efekat' protiv kovida, kaže japanska kompanija", a u drugom pasusu se navodi da je "u originalnoj Rojtersovoj priči pogrešno navedeno da je Ivermektin bio 'efikasan' protiv omikrona u kliničkim ispitivanjima faze III, koja se sprovode na ljudima."

Međutim, ranija verzija teksta se i dalje deli na internetu, uključujući u postu na hrvatskom objavljenom na blogu 1. februara 2022. godine u kojem se netačno tvrdi da je "japanska farmaceutska tvrtka u kliničkom ispitivanju potvrdila da Ivermektin odlično djeluje na Omikron i sve ostale sojeve SARS-Cov-2, učinak je neposredan i bez nuspojava!" Post je podeljen na Fejsbuku preko hiljadu puta prema podacima ove društvene mreže.

"Poruka i za MS medije: Japanski Kowa kaže da je ivermektin učinkovit protiv Omikrona u fazi III ispitivanja," piše u naslovu drugog članka na hrvatskom podeljenog 31. januara 2022. na Fejsbuk nalogu povezanom sa sajtom. U članku se nalazi link do (sada ispravljene) Rojtersove priče. Nijedna od dve objave nije ispravljena do 7. februara 2022.

Skrinšot netačnog posta o ispitivanju Ivermektina u Japanu, napravljen 7. februara 2022.

Obmanjujuća tvrdnja je podeljena i na drugim jezicima poput francuskog i engleskog.

Firma Kova je u najavi za medije saopštila da je "potvrdila da ispitivani lek Ivermektin, koji se koristi u kliničkom ispitivanju faze III (razvojni kod: K-237) za lečenje infekcije virusom SARS-CoV-2, ima isti antivirusni efekat protiv varijante omikron kao i postojeće mutantne varijante (alfa, beta, gama i delta) u zajedničkoj studiji sa Univerzitetom Kitasato (pretklinička studija)."

Ni kompanija ni Rojters nisu tvrdili da je lek pokazao "neposredan učinak bez nuspojava", kako se tvrdi u hrvatskom blogu.

AFP je 4. februara 2022. kontaktirao portparola firme Kova koji je potvrdio da su ovi rezultati iz pretkliničke studije, ističući da to znači da je to ispitivanje sprovedeno u epruvetama, "in vitro", a ne na ljudskim pacijentima.

Od početka pandemije već nekoliko studija (na primer ova) ispitivalo je efikasnost Ivermektina na virus Sars-CoV-2 "in vitro", znači u laboratoriji. Međutim, njegova efikasnost na ljudima još nije dokazana jer nema dovoljno čvrstih naučnih dokaza, kako je u ovom članku na francuskom objasnio AFP.

"Morate biti oprezni sa 'in vitro' studijama, koje se čak i ne sprovode na životinjama, već u ćelijskim kulturama, jer iako efekat može izgledati izuzetno obećavajući, kao što je bio slučaj sa hidroksihlorokinom, koncentracije koje se pokažu delotvornim 'in vitro' često nisu ostvarive kod ljudi bez dokazane toksičnosti," objasnio je za AFP u avgustu 2021. Bernar Bego (Bernard Bégaud), direktor farmakoepidemiološke jedinice u institutu INSERM.

Do 7. februara 2022. godine i dalje postoji široki medicinski konsenzus da Ivermektin trenutno ne bi trebalo da se koristi za lečenje kovida-19 van kliničkih ispitivanja, od kojih su neka u toku.

Kova trenutno sprovodi kliničko ispitivanje faze 3 (K-237), što je pomenuto u izjavi od 31. januara, da bi testirala efikasnost Ivermektina protiv kovida-19 kod pacijenata. Ovo kliničko ispitivanje trebalo bi da se završi 31. marta 2022. Daleko od toga da je to jedino kliničko ispitivanje koje se bavi efikasnošću ovog antiparazitskog leka protiv kovida-19.

Takođe nije jedini lek koji se ispituje. Terapeutsko ispitivanje Solidarnost, koje uključuje 52 zemlje i 2.000 istraživača, bavi se drugim potencijalnim lekovima protiv kovida-19, dok ih je nekoliko odobreno ili ih pregledaju zdravstvene vlasti poput američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Spisak tih lekova za Evropsku uniju možete naći ovde, a najnovije dostupne smernice Svetske zdravstvene organizacije ovde.

AFP je već u novembru 2021. razobličio tvrdnju da je Japan odobrio Ivermektin za lečenje pacijenata sa kovidom-19.

Prevela i pripredila
COVID-19