O AFP-u

AFP Fact Check je jedno od odeljenja  Agencije Frans-Pres (AFP), višejezične, multikulturalne novinske agencije čija je misija da pruži tačno, balansirano i nepristrasno kontinuirano izveštavanje gde god i kad god se vesti dogode u svetu.

Kao što je garantovano osnivačkim statutom, AFP govori nezavisnim glasom, oslobođenim političkog, komercijalnog ili ideološkog uticaja. Ove obaveze se odražavaju u AFP-ovoj Povelji i uredničkim standardima, čiji se detalji mogu videti ovde.  

Upravljanje i rukovođenje

Prema francuskom zakonu, AFP ima jedinstven status koji zahteva da Agencija nikada ne pravi kompromise oko tačnosti i objektivnosti informacija koje pruža niti da bude pod kontrolom bilo koje ideološke, političke ili ekonomske grupacije. Kao što se detaljno navodi u osnivačkom statutu AFP-a, nadzorni odbor poznat kao Viši savet zadužen je da obezbedi kontinuitet Agencije i da se postara da ona ispunjava ove osnovne obaveze.

AFP ima i Odbor direktora koji je odgovoran za upravljanje Agencijom i bira izvršnog direktora. Odbor čine generalni direktor Fabris Fris (Fabris Fries), kao i pet predstavnika francuske štampe, tri vladina predstavnika iz ministarstava kulture, spoljnih poslova i ekonomije, dva člana iz francuskog audio-vizuelnog sektora, tri člana koje biraju zaposleni AFP-a i pet spoljnih stručnjaka koje bira Viši savet Agencije.

Godišnji izveštaj o planiranim prihodima i rashodima AFP-a razmatra Finansijska komisija koja je zadužena da proveri da li se može očekivati da predviđene sume rezultiraju balansiranim budžetom.

Lista članova Višeg saveta, Odbora direktora i Finansijske komisije nalazi se ovde.

Izvršni odbor AFP-a, koji rukovodi svakodnevnim poslovima Agencije, predvodi generalni direktor (trenutno Frabris Fris), direktor svetskog servisa vesti (trenutno Fil Četvind) i generalni menadžer (trenutno Dalila Zein). Kompletna organizaciona struktura Izvršnog odbora može se videti ovde.

Uredništvo

Uredništvo AFP-a predvodi direktor svetskog servisa vesti Fil Četvind, glavna i odgovorna urednica Sofi Iet-Trifem (Sophie Huet-Trupheme) i zamenik glavnog i odgovornog urednika Ričard Karter (Richard Carter).

Proveru činjenica u AFP-u nadgledaju glavni urednici za digitalnu istragu u sedištu Agencije u Parizu, sa regionalnim urednicima u Bejrutu, Hong Kongu, Johanesburgu, Montevideu i Vašingtonu. To su:

Šef servisa za digitalne istrage, zamenik glavnog i odgovornog urednika na globalnom nivou: Gregoar Lemaršan (Gregoire Lemarchand)

Zamenice glavnog urednika: Sofi Nikolson (Sophie Nicholson) i Žili Šarpentra (Julie Charpentrat)

Regionalni šefovi: Azija i Pacifik - Rejčel Blandi (Rachel Blundy), Latinska Amerika i Španija -Leila Makor (Leila Macor), Afrika - Nina Lamparski, Evropa – Bronven Roberts (Bronwen Roberts), Bliski istok i Severna Afrika - Kaled Subei (Khaled Soubeih) i SAD i Kanada – Artur Mekmilan (Arthur MacMillan). 

Više o urednicima i celom timu AFP-a za proveru činjenica (AFP Fact Check) pronađite ovde.

Partnerstva i finansiranje

AFP svoje prihode stiče iz različitih izvora, kao što su medijski klijenti, onlajn platforme i francuska država.

AFP je u 2021. prijavio obrt od 309,5 miliona evra. Više detalja pronađite ovde.

Sledi prikaz glavnih izvora finansiranja AFP-a. Prilikom ispunjavanja uslova svojih ugovora AFP zadržava striktnu uredničku nezavisnost.

Finansiranje od strane francuske države

AFP ima finansijski ugovor sa državom Francuskom koji je podeljen na komercijalni ugovor za korišćenje AFP-ovih servisa u odeljenjima francuske vlade i diplomatskim predstavništvima, kao i na nadoknadu za troškove koji omogućavaju Agenciji da ispuni svoju misiju rada u javnom interesu. To je precizirano u Statutu iz 1957. koji AFP-u garantuje nezavisnost od državnih ili drugih uticaja.

Medijski klijenti

AFP ostvaruje prihode od hiljada medijskih klijenata širom sveta koji su pretplaćeni na različite AFP-ove servise vesti – tekstualne, multimedijalne, foto, video i grafičke.

Deo klijenta u Evropi su medijske organizacije kao što su Bi-Bi-Si (BBC), Brut, Dojče Vele (Deutsche Welle), Televizije Francuske (France Télévisions), medijska grupa Funke (Funke Mediengruppe), Mond (Le Monde), RAI, Tamedia, Tajms (The Times) i Unidad Editorial. U južnoj i severnoj Americi AFP-ovi klijenti između ostalog uključuju televiziju Karakol (Caracol TV), Infobae, Elkomersio (El Comercio), Njujork tajms i Radio Kanadu. Al Džazira (Al Jazeera), Al Arabija (Al Arabiya), Al-Nahar i Skaj njuz Arabija (Sky News Arabia) su neki od klijenata u regionu Bliskog istoka, dok su u Africi to Radio-televizija Obale Slonovače (Radiodiffusion Télévision Ivoirienne), Medijska grupa “Nejšn” (Nation Media Group) i Arajz Njuz (Arise News). U regionu Azije i Pacifika, tu su Saut Čajna morning post (South China Morning Post), SPH Media, Medijakorp (Mediacorp), Tajms of Indija (The Times of India), NHK i Njuz korp (News Corp). Ovo je samo deo klijenata.

Gugl (Google)

AFP je krajem 2021. godine sa Guglom potpisao petogodišnji ugovor o susedskim pravima na osnovu kog ovaj internet gigant plaća upotrebu sadržaja naše novinske agencije.

AFP je sa ovom platformom potpisao još dva sporazuma na period od pet godina. Jedan je o finansiranju razvoja “mobilnih priča” – vertikalnih vizuelnih formata za pametne telefone – dok se drugi sporazum odnosi na obučavanje novinara i studenata novinarstva širom sveta o tehnikama digitalne istrage.

U sklopu ovog drugog ugovora, AFP je kreirao onlajn kurs za digitalne istrage za novinare i postavlja kratke video tutorijale u kojima deli savete za onlajn istrage. Kao deo ovog posla sa Gugl Njuz Inicijativom (Google News Initiative), AFP je producirao i članke provere činjenica (fact checks) i sarađivao u medijskom poslu usmerenom na borbu protiv dezinformacija oko francuskih izbora 2022.

Meta

AFP ima komercijalni ugovor sa kompanijom Meta u okviru njenog Programa provere činjenica u saradnji sa trećim licima (Third Party Fact-Checking programme), na osnovu kog Meta plaća korišćenje članaka provere činjenica AFP-a na platformama svojih društvenih mreža. Kao partner, AFP-ov tim za proveru činjenica istražuje mogući netačan ili obmanjujući sadržaj označen na Fejsbuku i Instagramu.

AFP sarađuje i sa aplikacijom WhatsApp, čiji je vlasnik Meta, na telefonskim dojavama (tiplines) za borbu protiv onlajn dezinformacija u Brazilu, Meksiku, Sjedinjenim Državama (na španskom), Francuskoj, Nemačkoj i Indiji.

TikTok

TikTok plaća AFP, kao i više od desetine organizacija za proveru činjenica, da u nekoliko zemalja u Aziji i Okeaniji, Evropi, na Bliskom istoku i španskom govornom području Latinske Amerike, za internu moderaciju proveravaju video snimke koji potencijalno sadrže netačne informacije. Ukoliko AFP timovi pokažu da su informacije netačne, TikTok uklanja video snimke.

Tviter (Twitter)

Tviter u Sjedinjenim Državama plaća AFP-u da pomogne u proceni tačnosti prijava Beleškama zajednice (Community Notes), bivšem Birdwatch-u, alatu ove platforme koji služi za dodavanje konteksta potencijalno obmanjujućim tvitovima pomoću angažovanja velikog broja korisnika. Procene AFP-a koriste se za praćenje tačnosti beležaka recenzenata tokom određenog vremena i ne utiče na momentalni rejting ili status neke beleške.

Evropska unija

Od 2021. godine, AFP je sve više uključen u projekte saradnje između evropskih medija, istraživača i drugih stručnjaka koje zajedno finansiraju Evropska komisija i druge evropske institucije kako bi se borili protiv dezinformacija. AFP posebno dobija fondove EU za učešće u nekoliko fektčeking i istraživačkih centara koji pripadaju mreži Evropske opservatorije digitalnih medija (European Digital Media Observatory - EDMO): DE FACTO za Francusku, CEDMO za Češku republiku, Poljsku i Slovačku, EDMO BELUX za Belgiju i Luksemburg, HDMO-Lakmusz za Mađarsku, GADMO za Nemačku i Austriju, BROD za Rumuniju i Bugarsku, ADMO za Hrvatsku i Sloveniju i MedMO za Grčku, Kipar i Maltu.

AFP svoj doprinos daje i sledećim projektima koje finansira Evropska unija:

Zajedno sa austrijskom novinskom agencijom APA (Austria Press Agency), AFP učestvuje u projektu koji finansira Evropski fond za medije i informacije (EMIF) a koji pruža obuku za produkciju provere činjenica ukrajinskoj nacionalnoj novinskoj agenciji Ukrinform. EMIF su osnovali Evropski univerzitetski institut (European University Institute) i Fondacija Kalust Gulbenkian (Calouste Gulbenkian).

Factstory

Factstory je podružnica AFP-a koja dostavlja ugovoreni sadržaj kompanijama i institucijama. Ona funkcioniše kao odvojeni entitet od svoje matične kompanije AFP-a i njeni proizvodi su označeni kao Factstory.

Pravna informacija

Agencija Frans-Pres je autonomno pravno lice koje posluje u skladu sa komercijalnim pravilima. Registrovana je u pariskom Registru trgovine i kompanija pod brojem 775 658 354.