Dizni+ striming servis na mobilnom telefonu prelistava epizode popularne američke crtane serije Simpsonovi, snimljeno 29. novembra 2021. ( AFP / Piter Parks)

Snimak Simpsonovih je montiran da izgleda kao kanadski "Konvoj slobode"

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji u jednoj epizodi Simpsonovih navodno prikazuje protest kamiondžija u Kanadi protiv kovida-19 u januaru 2022. podeljen je više od stotinu puta insinuirajući da su kreatori crtanog filma već "znali za njega" mnogo pre nego što se sam protest dogodio. Međutim, video je još jedna montaža snimaka ove dugovečne serije kako bi izgledalo da ovaj televizijski šou nekako može da "predviđa" budućnost.

Video je pregledan gotovo dve hiljade puta od 28. januara kada je podeljen na Fejsbuku, kao na primer ovde, uz tvrdnju da prikazuje vozače kamiona kako demonstriraju u Kanadi i premijera Džastina Trudoa. "Simpsonovi o konvoju i Trudou," navodi se u objavi.

To se odnosi na dane protesta kamiondžija u Kanadi u januaru 2022. protiv obavezne vakcinacije za kovid-19 koja se zahteva za prelazak američke granice, kao što je javio AFP. Protest je poznat kao "Konvoj slobode". Prema nekim medijskim izveštajima, Trudo i njegova porodica premešteni su na nepoznatu lokaciju iz "straha za bezbednost".

Komentari na video u prvi plan su izbacili teoriju zavere da su kreatori Simsonovih nekako znali unapred o događajima koji će se odigrati u budućnosti, što sledi neku vrstu "scenarija". "Naravno da je planski, oni planiraju i do 100 godina unapred. Sve, do najsitnijih detalja", napisala je jedna korisnica. "To samo znači da je sve planirano," napisao je drugi.

Video klip cirkuliše društvenim mrežama na više jezika, a razobličio ga je tim AFP Južna Afrika.

Skrinšot jedne od obmanjujućih Fejsbuk objava napravljen 4. februara 2022.

Izmenjeni klip

Obrnutom pretragom slika, AFP Fact Check je našao da je video koji cirkuliše i koincidira sa protestom kanadskih kamiondžija digitalna manipulacija koja spaja scene iz dve odvojene epizode Simpsonovih. Jedna je iz 1999. a druga iz 2019.

Prva scena je iz epizode iz 1999. i prikazuje Homera i Barta kako voze kamion. Ona se nalazi u sedamnaestoj epizodi 10. sezone. U originalnom klipu, konvoj kamiona nije deo bilo kakvog protesta. Kamiondžije su jednostavno uznemirene zato što je jedan od likova otkrio njihovu tajnu za "automatsku vožnju".

Deo klipa u kome se pojavljuje Trudo je iz 2019. iz 21. epizode 30. sezone serije nazvane “D’oh Kanada”. U originalnom snimku Trudo ne beži od konvoja kamiondžija.

On se zapravo sastaje sa Bartovom sestrom Lizom putem video poziva i izvodi razne vežbe snage. Međutim penje se kroz prozor i pobegne niz zgradu kad ga Liza pita o političkom skandalu iz stvarnog života.

Originalni audio u klipu sa Trudoom ne sadrži njegovo vrištanje dok izlazi iz zgrade. Trudo je imenovan za kanadskog premijera 2015. godine.

Simpsonovi su jedna od najdugovečnijih televizijskih serija u istoriji, koja koristi satiru i humor da prikaže američki život i često se odnosi na stvarne ljude i događaje. Prvi put je emitovana 1989.

Neke epizode dotakle su se događaja koje su se igrom slučaja dogodile u budućnosti, kao što je izbor Donalda Trampa za predsednika SAD-a 2016. godine, što je prikazano u epizodi "Bart u budućnosti" koja je prvi put emitovana 2000.

Tvrdnje, međutim, da je serija Simpsonovi predvidela budućnost nekoliko puta je razobličio AFP Fact Check, uključujući i onu o početku vakcinacije protiv kovida-19, protestima zbog Džordža Flojda, i izbijanju korona virusa.

Prevela i pripredila
VAKCINE COVID-19