Kanadske i američke zastave u istorijskom državnom parku Peace Arch na granici SAD i Kanade 9. avgusta 2021. ( AFP / Džejson Redmond)

Američki konvoj je dobrotvorna akcija iz avgusta 2021, a ne protest protiv obavezne vakcinacije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Stotine bosanskih pristalica kanadskog "Konvoja slobode 2022", protesta na točkovima protiv obavezne vakcinacije, podelilo je na Fejsbuku video koji prikazuje konvoj kamiona iz Južne Karoline uz tvrdnju da američke pristalice takođe idu na okupljanje u Otavi. To je netačno; video je snimljen u avgustu 2021. u Južnoj Karolini, tokom specijalne manifestacije prikupljanja novca za Olimpijadu, rekao je AFP-u čovek koji je snimio video.

"Južna Karolina, SAD. Američke kamiondžije idu u Otavu da se pridruže kanadskim kamiondžijama," navodi se u Fejsbuk objavi podeljenoj gotovo 200 puta od 25. januara 2022, dva dana nakon što je stotine kamiondžija krenulo sa zapadne obale Kanade prema glavnom gradu Otavi kako bi protestovali protiv obavezne vakcinacije za kamiondžije koji prelaze granice.

Video prikazuje desetine velikih kamiona na auto putu, sniman je sa vozačkog mesta jednog polu kamiona. Video sadrži natpise "Convoy in SC" i podeljen je sa TikToka.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 3. februara 2022.

Korisnici su u komentarima pozdravili ono što veruju da je konvoj na putu za Otavu. "Bravo momci!," napisao je jedan korisnik. Mozda uspiju srusit zlo!! Bog bio uz njih," dodao je drugi.

Isti video i tvrdnja najpre su deljeni na engleskom jeziku i razobličio ih je AFP Fact Check.

Kanadska odluka o obaveznoj vakcinaciji za vozače koji prelaze granicu stupila je na snagu 15. januara 2022. Do 30.000 kamiondžija koji redovno voze preko granice biće pogođeno ovom merom, prema navodima Kanadskog udruženja za kamionski prevoz (CTA).

CTA navodi da je "najveći deo kanadske industrije za kamionski prevoz vakcinisan", ali da to nije slučaj sa američkom industrijom za kamionski prevoz. Obaveza je postala tačka okupljanja onih koji su frustrirani tekućim federalnim i oblasnim naporima da se ublaži širenje kovida-19, tako da su pristalice pozdravile konvoj kako je prolazio kroz gradove. O protestu kanadskih kamiondžija pisali su i domaći mediji kao i AFP.

Pristalice "Konvoja slobode" protestuju protiv obaveznih vakcina za kovid-19 i rekstrikcija u Otavi, 29. januara 2022. ( AFP / Dejv Čan)

Međutim, kamioni u ovom videu koji se deli na društvenim mrežama nisu bili na putu za Kanadu, prema rečima osobe koja je snimila taj video.

Video je najpre postavljen na platformi TikTok 24. januara 2022. na nalogu @farminglife1973, bez ikakvog potpisa. Nalog pripada Mičelu Botomliju (Mitchell Bottomley), vlasniku kamionske kompanije Botomli Enterprajz (Bottomley Enterprise). On je 25. januara 2022. AFP-u rekao da video prikazuje "konvoj u Južnoj Karolini za Specijalnu Olimpijadu", ali nije objasnio zbog čega je odlučio da ga objavi u januaru 2022.

Botomli je govorio o Specijalnoj Olimpijadi u Južnoj Karolini, neprofitnoj organizaciji čiji je cilje pružanje sportskog treninga i takmičenja za osobe sa intelektualnim poteškoćama.

Organizacija je 28. avgusta 2021. održala godišnji konvoj kamiona koji prikuplja sredstva, u kome je učestvovalo nekoliko kamiona Botomlijeve flote, kako je rekao.

Snimak konvoja kako vozi kroz Kolumbiju u Južnoj Karolini pokazuje Botomlijev kamion na 1:31, koji nosi ime kompanije i slede ga ista vozila koja se vide u njegovom retrovizoru u TikTok videu.

Skrinšot Jutjub videa napravljen 26. januara 2022.

Botomlijev kamion vidi se i u ovoj Fejsbuk objavi koja identifikuje kontekst kao kamionski konvoj 28. avgusta. Administrator Fejsbuk stranice, koja se zove Najveći svetski konvoj kamiona Južne Karoline za Specijalnu Olimpijadu, potvrdio je za AFP da je video snimljen tog dana.

Neki vozači kamiona iz SAD-a pridružili su se kanadskom konvoju u znak solidarnosti, uključujući i iz Mejna, kako je javila lokalna stanica ABC WMTW. Račun GoFundMe tražio je donacije da bi se pokrili troškovi kamiondžija na putu i prikupio više od pet miliona dolara kanadskih dolara, ali se suočio sa pitanjima kako će fondovi biti raspodeljeni.

AFP Fact check je prethodno razobličio tvrdnje da je konvoj postavio Ginisov rekord za najduži konvoj na svetu.

Prevela i pripredila
COVID-19