Zdravstvena radnica u zaštitnoj opremi uzima nazalni bris za PCR test na Covid-19 u Buenos Ajresu, 28. maja, 2021. ( AFP / Huan Mabromata)

CDC ne odbacuje svoj PCR test zato što je netačan

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavama podeljenim više od 1.000 puta tvrdi se da su iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priznali u saopštenju da će prestati korišćenje PCR testa zato što ne može da razlikuje Covid-19 od sezonskog gripa. To je netačno: CDC je samo odlučio da povuče jedan tip PCR testa za kojim više ne postoji velika potražnja i preporučuje da se koriste testovi koji istovremeno identifikuju i SARS-CoV-2 i virus influence. Agencija nije smatrala da su prethodni testovi mešali ova dva virusa.

"Podsjetimo se, postojeći RT-PCR test je bio glavni dijagnostički alat... za utvrđivanje, a posljedično i prebrojavanje oboljelih i umrlih od COVID-a-19... Međutim, nakon masovnog procijepljivanja stanovništva SAD-a (kao i cijelog svijeta) eksperimentalnim cjepivom protiv COVID-a-19, CDC je 21. srpnja 2021. objavio hitnu preporuku laboratorijima širom zemlje da se dosadašnji PCR test povuče iz upotrebe... s objašnjenjem da isti ne može razlikovati SEZONSKU GRIPU od COVIDA-19," navodi se u objavi koja je na Fejsbuku ukupno podeljena više od hiljadu puta.

To nije tačno. CDC traži da prestane upotreba samo jednog tipa PCR testa, ne zato što nije adekvatan, već zbog toga što se od početka pandemije pojavilo više visokotehnoloških testova koji mogu da detektuju više virusa istovremeno. Netačna tvrdnja cirkuliše društvenim mrežama i na drugim jezicima, poput engleskog i finskog, a proverio ju je AFP-ov tim za verifikaciju činjenica iz Sjedinjenih Država.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 17. avgusta 2021.

PCR testovi ne pomešaju virus influence i korone

Zdravstveni radnici širom sveta koriste testove polimerazne lančane reakcije ("polymerase chain reaction” - PCR - na engleskom) da detektuju SARS-CoV-2, virus koji izaziva bolest Covid-19. Testovi su od početka pandemije stalna meta netačnih tvrdnji.

U nedavnom saopštenju CDC-a objašnjava se da će ta organizacija povući zahtev za hitnu upotrebu određenog tipa RT-PCR testa koji je razvila na početku pandemije.

Saopštenje objavljeno na internet stranici CDC-a odnosi se samo na njihov PCR test, specifično 2019-nCoV Real-Time RT-PCR Dijagnostički panel, koji je jedan od mnogih PCR testova koji imaju odobrenje za hitnu upotrebu američke Agencije za lekove (US Food and Drug Administration - FDA).

Skrinšot koji prikazuje neke od mnogih PCR testova koji imaju odobrenje FDA za hitnu upotrebu, napravljen 4. avgusta 2021.

Portparolka CDC-a Džejd Fuls (Jade Fulce) rekla je AFP-u u julu 2021. da ova odluka nije doneta zbog pitanja osobina testa. Zapravo, potražnja za ovim CDC-ovim testom je opala sa pojavom visokotehnoloških procedura, rekla je ona.

Netačne tvrdnje da PCR testovi ne mogu da razlikuju COVID-19 od gripa je pogrešno tumačenje jezika CDC-ovog saopštenja.

U saopštenju se navodi da CDC "ohrabruje laboratorije da razmotre usvajanje multipleksne metode koja može olakšati detekciju i razliku između SARS-CoV-2 i virusa influence."

Fuls kaže da je agencija mislila na testove koji mogu identifikovati i SARS-CoV-2 i virus gripa u isto vreme i da to ne znači da su prethodni testovi to mešali.

Na primer CDC-ov noviji SARS-CoV-2 (Flu SC2) je tip PCR testa koji može prepoznati i razlikovati genetski materijal iz Sars-CoV-2 i dve vrste virusa influence. On je dobio odobrenje za hitnu upotrebu od FDA 2. jula 2020.

Ove Fejsbuk objave su odjek tvrdnji korona-skeptika koji su stvarali netačni narativ da je CDC dodavao slučajeve gripa i smrti onima od korona virusa kako bi pandemija izgledala smrtonosnije. I u našem regionu oni koji smatraju da je pandemija prevara tvrdili su da se slučajevi gripa prikazuju kao Covid-19, koristeći kao argument činjenicu da je u ovoj sezoni zabeleženo manje slučajeva gripa nego obično. AFP Činjenice je o tome pisao ovde.

Portparol FDA Džim Mekkini (Jim McKinney) rekao je 27. jula AFP-u da se PCR testovi i dalje smatraju najboljim za otkrivanje Sars-CoV-2 virusa.

"FDA nije izdala nikakvo saopštenje dovodeći u pitanje pouzdanost rezultata PCR testova u načelu," rekao je on.

"Do danas je FDA odobrila više od 300 testova i opreme za prikupljanje uzoraka za dijagnostikovanje Covid-a-19, od kojih su mnogi PCR testovi. PCR testovi se uopšteno smatraju 'zlatnim standardom' za dijagnostikovanje Covid-a-19," dodao je on.

Ana Santos Rutšman (Ana Santos Rutschman), vanredna profesorka u Centru za studiranje zdravstvenog prava na Univerzitetu Sent Luis, kaže da odobrenja za hitnu upotrebu treba da budu privremena.

"CDC podržava drugačiji tip testa, ali ne kaže ništa o PCR testovima" u načelu, rekla je Rutšman.

Dženifer Pjat (Jennifer Piatt), istraživačica u Centru za pravo i politiku javnog zdravlja Državnog univerziteta Arizona, se slaže.

"Ništa u saopštenju CDC-a ne ukazuje da njihov test kombinuje Covid-19 sa influencom, ili da PCR testovi uopšte to rade. Suprotni argumenti pogrešno tumače jezik CDC-a," rekla je ona.

Umesto toga, "saopštenje jednostavno ukazuje na podršku CDC-a testovima koji mogu prepoznati i virus influence i Covid-a-19 kako bi se uštedeli vreme i sredstva," rekla je Pjat koja je takođe i viši savetnik u Mreži za pravo javnog zdravstva.

AFP Činjenice je razobličio i druge netačne tvrdnje o PCR testovima, kao na primer da su neefikasni, da ništa ne dijagnostikuju ili da Švedska prestaje da ih koristi i da ih je čak zabranila.

Prevela i pripredila
COVID-19