Uzorci u mašini koja se koristi u PCR procesu testiranja, 7. decembra 2020. u laboratoriji u blizini Štokholma ( AFP / Jonatan Nakstrand)

Ne postoji odluka švedskog suda o PCR testu niti je on tamo zabranjen

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fejsbuk objave sa tvrdnjama da je švedski sud presudio da "PCR ne potvrđuje viruse" i da je "Švedska zabranila PCR test" podeljene su na srpskom više od 3.000 puta za nedelju dana. Međutim, u Agenciji za javno zdravlje za AFP Činjenice su rekli da "PCR testovi nisu zabranjeni u Švedskoj." Naprotiv, oni se smatraju glavnom metodom testiranja za dijagnostikovanje Covid-a-19. Nije zabeleženo da je bilo koji švedski sud doneo presudu u vezi sa PCR testovima.

"Švedski sud je potvrdio da PCR ne potvrđuje viruse, zašto to niko ne objavljuje? ŠVEDSKA JE ZABRANILA PCR TEST," navodi se u Fejsbuk objavi, koja je sama podeljena hiljadu puta od 29. jula. Prema podacima Fejsbuka, objave sa ovim tvrdnjama podeljene su ukupno više od 3.000 puta za nedelju dana.

Švedska, međutim, nije zabranila PCR testove i nema dokaza da je bilo koji švedski sud presudio da oni "ne potvrđuju viruse."

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave, napravljen 5. avgusta 2021.

PCR testovi nisu zabranjeni u Švedskoj

Laboratorije širom sveta koriste PCR testove u potrazi za određenim delom genetskog materijala korona virusa u uzetom uzorku. Ukoliko je genetski materijal prisutan, osoba se smatra zaraženom. Snežana Jovanović, direktorka “Vatrenog oka,” naziva ovaj test “zlatnim standardom” u dijagnostici.

Tvrdnja da su PCR testovi zabranjeni u Švedskoj je u potpunosti netačna. Naprotiv, švedska Agencija za javno zdravstvo smatra ih glavnim testom za Covid-19.

"PCR je glavni metod koji se koristi u laboratorijskoj dijagnostici Covid-a-19 i upotreba PCR testova nije zabranjena u Švedskoj," rekla je AFP-u portparolka Agencije za javno zdravstvo Hana Holmkuist Karlson (Hanna Holmquist Karlsson).

"PCR je pouzdan metod za detekciju (RNK iz) SARS-CoV2 (virusa) u kliničkim uzorcima. Kao što možete pročitati na našoj internet stranici, testiranje PCR testovima se preporučuje osobama sa simptomima Covid-a-19, kao i onima koji ulaze u Švedsku bez simptoma," rekla je ona za AFP Činjenice u mejlu 5. avgusta 2021.

U svojim preporukama, ažuriranim 16. jula, Agencija navodi da se svim građanima koji dolaze u zemlju, uključujući i Šveđanima, preporučuje da se testiraju PCR testom.

Osim toga, Agencija za zdravstvo zahteva da stranci koji ulaze u Švedsku, a koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili da su se oporavili od Covid-a-19 u poslednjih šest meseci, pokažu potvrdu o negativnom testu. Među pobrojanim odobrenim testovima je i PCR test, napisala je Agencija u svojim zahtevima, ažuriranim 2. jula 2021.

PCR testovi su i na listi za testiranje na Covid-19 na internet stranici Agencije.

Skrinšot ilustracije i objašnjenja o PCR testiranju sa medicinskog informativnog portala stetoskop.info, napravljen 6. avgusta 2021.

Nijedan švedski sud nije doneo presudu protiv PCR testova

U netačnim Fejsbuk objavama ne navodi se na koju se sudsku presudu misli, niti je dat bilo koji izvor za tu informaciju. Pretraga na Guglu po ključnim rečima na engleskom "Švedska-sud-PCR" i "Švedski sud presudio protiv PCR testova" ( "Sweden-court-PCR" i "Swedish court rules against PCR tests") nije pronašla takvu informaciju. Da je takva presuda postojala, o njoj bi izveštavali ugledni švedski i strani mediji.

Peter Jernberg iz Kancelarije za medije švedskih sudskih vlasti potvrdio je AFP-u da bi tako značajna presuda protiv PCR testova bila objavljena u saopštenju. Takvo saopštenje, međutim, nikad nije objavljeno, rekao je on.

"Ne mogu da nađem ništa o tome među saopštenjima iz švedskog suda niti u našim medijskim arhivama. Niti se sećam bilo kakvog novinskog naslova o tome," napisao je Jernberg u mejlu za AFP Činjenice 5. avgusta 2021.

"Da je bilo takve presude, postojalo bi saopštenje o tome," dodao je.

Jedinu presudu u vezi sa testovima za Covid-19, rekao je Jernberg, doneo je u maju 2020. Administrativni sud grada Upsale, u blizini Štokholma, kojom je podržao zabranu iz marta 2020 kompaniji Zandsel (ZandCell) AB da prodaje komplet testa za Covid-19 jer nije ispunio zakonske bezbednosne uslove.

Švedska Agencija za medicinske proizvode (MPA) saopštila je u to vreme da je zabranila određene komplete testova kompanija Zandsel AB I Dental Klinik Švedska (Dental Clinic Sweden) jer ovi "prodavci i proizvođači nisu mogli da pruže dovoljno dokumentacije koja bi pokazala bezbednost i dejstvo proizvoda."

Podržavajući zabranu u maju, sud u Upsali je rekao da "kompanija nije podnela dokumentaciju koja pokazuje da proizvod ispunjava zahteve koji se odnose na proizvod zasnovan na pravilima za medicinska sredstva."

Ova presuda odnosi se samo na ovaj specifični test, ne na sve PCR testove.

Matijas Aldrimer (Mattias Aldrimer) iz Agencije za medicinske proizvode takođe je rekao da ova agencija nije inicirala bilo kakvu zabranu PCR testova.

"Nema zabrana koje se tiču PCR testova (u vezi sa Covid-om-19) a koje je pokrenula MPA u Švedskoj. A MPA je nadležna za PCR testove tako da bismo mi znali," napisao je AFP-u u mejlu 6. avgusta 2021.

Ovo nije prvi put da se među korisnicima Fejsbuka, uključujući i srpskim, dele tvrdnje o tome da je Švedska zabranila ili prestala da koristi PCR testove. Krajem maja 2021. AFP je razobličio takve tvrdnje i AFP Činjenice je o tome pisaoovde. AFP Činjenice je opovrgao tvrdnju da ovi testovi "ništa ne dijagnostikuju" ovde i ovde.

COVID-19