Švedska i dalje koristi PCR testove da potvrdi infekciju Covid-19

U Fejsbuk objavama podeljenim na hiljade puta za deset dana tvrdi se da je Švedska ili prestala ili zabranila testove na korona virus upotrebom PCR metode. Kao razlog je navedeno da ili PCR test ne može da utvrdi da li osoba ima virus ili da “ne otkriva” virus. Iz švedske Agencije za javno zdravlje, međutim, AFP-u je rečeno da nisu prestali sa upotrebom PCR testova; Agencija ih takođe navodi na svojoj internet stranici, a stručnjaci kažu da PCR test ne samo da može da otkrije virus, već i njegove varijante.

“Švedska PRESTAJE da koristi PRC testove, kažu: TESTOVI se NE mogu koristiti za određivanje da li je neko ZARAŽEN ili nije!!!,” navodi se u objavi podeljenoj na Fejsbuku 2.700 puta od 20. maja. U drugim objavama kao ovoj i ovoj tvrdi se da je Švedska “zabranila PCR testove jer ne mogu da otkriju koronu.” Nekoliko portala kao ovaj i ovaj takođe su podelili tvrdnju da su testovi zabranjeni jer nisu pouzdani.

Image
Snimak netačne Fejsbuk objave napravljen 27. maja 2021.

Laboratorije koriste PCR testove u potrazi za određenim delom genetskog materijala korona virusa u uzetom uzorku. Ukoliko je genetski materijal prisutan, osoba se smatra zaraženom. To, međutim, ne znači da je osoba zarazna, drugim rečima, da može preneti virus drugima. 

Snežana Jovanović, direktorka “Vatrenog oka,” naziva ovaj test “zlatnim standardom” u dijagnostici. Laboratorije širom sveta ga koriste da otkriju korona virus. 

Tvrdnje da je Švedska prestala da testira prvi put su se pojavile još u martu 2020. Lokalni portal “Local se” tada je proverio i ustanovio da je Švedska samo prilagodila svoju strategiju, ali ni u kom slučaju nije zaustavila testiranje. Umesto ispitivanje svih mogućih slučajeva, vlasti su se koncentrisale na zaštitu najranjivijih grupa i ljudi sa teškim respiratornim simptomima ili onih koji pripadaju rizičnim grupama.

Švedska nastavlja da koristi PCR testove

AFP je 20. maja kontaktirao Agenciju za javno zdravlje Švedske. Portparol Jon Peling potvrdio je da Švedska nije prestala da koristi PCR testove:

"U aprilu i maju u Švedskoj je urađeno oko 350.000 PCR testova nedeljno. Do danas je urađeno ukupno 9,7 miliona testova. Planirano je da se u dužem vremenskom periodu nastavi sa velikim kapacitetom testiranja,” napisao je on u mejlu AFP-u.

Peling nas je takođe uputio na internet stranicu sa informacijama Odeljenja za zdravlje, na kojoj je objavljena detaljna strategija švedske Vlade za testiranje PCR testovima, koja je ažurirana 24. maja 2021. Tu je preporučeno svima sa simptomima Covid-a-19 da se testiraju i, između ostalog, navedeno da pozitivni antigenski brzi testovi moraju biti potvrđeni PCR testom. Takođe se navodi: “PCR testovi se trenutno koriste u velikom obimu. Testiranje može obaviti zdravstveni radnik, ili ga možete obaviti sami koristeći nešto što se zove samo-prikupljanje (uzorka). PCR test proverava da li postoje genetski delovi virusa koji izaziva infekciju.”

U Švedskoj, rekao je Peling, PCR testovi treba da se koriste ako postoji sumnja na Covid-19 ili ako je osoba bila u kontaktu sa nekim kod koga je potvrđen.

Testovi utvrđuju da li je osoba inficirana, ne da li je zarazna

Članci na srpskom naslovljeni “Švedska zabranila PCR testove” netačno tvrde da PCR testovi nisu pouzdani, koristeći kao argument prevod “Smernica za kriterijum utvrđivanja prestanka infektivnosti Covid-om 19” švedske Agencije.

U smernicama, ažuriranim 30. novembra 2020, navodi se da PCR “testovi ne mogu biti upotrebljeni da se ustanovi da li neko može preneti bolest ili ne” već samo da li neko ima virus u svom telu.

“RNK iz virusa se često može pojavljivati nedeljama (nekad i mesecima) nakon što se neko razboli, ali to ne znači da još uvek mogu da šire virus,” navodi se.

To znači da se u smernicama samo tvrdi da PCR može otkriti da li je neko zaražen, a ne da li je zarazan.

Međutim u detaljnom dokumentu na engleskom jeziku, koji se može naći u desnom vrhu stranice sa Smernicama, jasno se navodi da pozitivnost osobe na virus može biti utvrđena PCR ili antigenskim testom: “Može se smatrati da PCR ili antigen pozitivne osobe izolovane kod kuće nisu zarazne ukoliko su najmanje 48 sati bez temperature i poboljšanog opšteg stanja kada je prošlo najmanje sedam dana od pojave simptoma.”

Nemački Institut Robert Koh takođe navodi na svojoj internet stranici: “Suprotno virusima koji su sposobni za kopiranje, RNK virusa SARS-CoV-2 kod mnogih pacijenata može biti otkriven PCR testom nedeljama nakon pojave simptoma. Ti pozitivni rezultati PCR testa, međutim, ne mogu se izjednačavati sa zaraznošću.”

PCR testovi pouzdano otkrivaju Covid-19

U drugim objavama se tvrdi da je “Švedska zabranila PCR testove zato što ne mogu da otkriju koronu.” To je takođe netačno.

Dr Tanja Jovanović, virusolog na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju u Beogradu, rekla je za AFP Činjenice u februaru 2021. da je “real time PCR test zvanični virusološki test koji se koristi u dijagnostici COVID19.” 

“Testovi ciljaju više različitih gena, pa je moguće otkriti i mutirane varijante virusa. Za sada se virus, uključujući i ove preteće varijante, nije toliko promenio da bi testovi bili neadekvatni,” napisala je Jovanović u mejlu. 

Oliver Stojković, genetičar i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu rekao je za AFP Činjenice u avgustu 2020. da su “svi PCR testovi koji se koriste za detektovanje SARS-CoV-2 virusa pouzdani i precizni upravo zahvaljujući činjenici da je već 11. januara (2020) identifikovan genetski sastav virusa, RNK,” koji nosi genetsku informaciju. 

“Ova PCR metoda specifično detektuje RNK iz novog korona virusa, specifični za SARS CoV2. Test ne detektuje prisustvo genetskog materijala drugih virusa,” dodao je Stojković.

Od početka pandemije PCR testovi su neprestano meta netačnih informacija. AFP Činjenice opovrgao je tvrdnju da oni “ništa ne dijagnostikuju,” ili da su opasni.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas