Zdravstvena radnica uzima uzorak brisa za test na Covid-19 od stanovnice Harlema, u Njujorku, 13. maja 2020 (Anđela Vajs / AFP)

Etilen oksid upotrebljen za sterilisanje testova za koronu ne predstavlja rizik

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Hiljade srpskih korisnika podelilo je od kraja marta tvrdnju na Fejsbuku da testovi za koronu sadrže kancerogeni etilen oksid. Natpis “Sterile EO” koji se može naći na pakovanjima testa, služi kao navodni dokaz. Mnogi testovi zaista jesu dezinfikovani etilen oksidom, ali taj gas isparava i ne nalazi se u finalnom proizvodu. Ne predstavlja zdravstveni rizik, kažu stručnjaci.

Od 26. marta gotovo 40.000 korisnika Fejsbuka podelilo je post sa video snimkom koji je objavljen i na Jutjubu, u kome jedan Britanac u kolima tvrdi da su testovi za samostalnu upotrebu za Covid-19 štetni jer su sterilisani opasnim etilen oksidom. “Pogledajte ovde, to je na paketu,” kaže čovek sa bradom i naočarima za sunce. “Dezinfikovano etilen oksidom… vrhovi testova su dezinfikovani etilen oksidom. Ako guglate etilen oksid videćete: to je najkancerogenija hemikalija na listi (internet stranice) cancerresearch.com,” govori on u videu koji ima titl na srpskom.

Drugi video u kome jedan čovek govori na srpskom i fotografija sa istom tvrdnjom takođe su deljeni kao ovde i ovde.

Snimak iz netačne Fejsbuk objave napravljen 2. aprila 2021.

Šta je EO?

Etilen oksid je bezbojan otrovni gas koji se koristi za sterilisanje u proizvodnji medicinskih sredstava kao što su kateteri, stentovi i zavoji. On se koristi i za sterilisanje testova za Covid-19, uključujući i test za kućnu upotrebu, zbog čega se nalazi natpis na pakovanjima

Gas ulazi u pakete koji propuštaju vazduh i steriliše sve dostupne površine proizvoda. Pošto je gas, on se ne lepi za proizvod kao što je bris za test. Međutim mogu ostati tragovi do određenog nivoa i to zahteva produženo provetravanje, takođe nazvano degasacija, kako bi se to smanjilo na dozvoljeni nivo, navode u STERIS-u, jednoj od vodećih američkih kompanija za prevenciju infekcije. 

Tačno je da EO može prouzrokovati kancer pod određenim okolnostima kao što je na primer izlaganje tokom obavljanja posla, navodi američki Nacionalni institut za kancer. “Šira javnost može doći u dodir sa ovim gasom udisanjem vazduha kontaminiranim etilen oksidom ili od pušenja cigarete,” objašnjava na svojoj internet stranici engleski Centar za javno zdravlje

Međutim nivoi dozvoljeni u medicinskoj sterilizaciji su striktno kontrolisani da bi obezbedili da nema štete, rečeno je AFP-u u nekoliko nadležnih institucija.

Osim toga, internet stranica cancerresearch.com, na koju se poziva čovek u uznemirujućoj Fejsbuk objavi, ne postoji.

Striktne kontrole

Postoje “striktne specifikacije koje su zabeležene u protokolima - na primer vreme degasacije za sterilizaciju sa etilen oksidom,” rekao je AFP-ovom servisu za proveru činjenica na nemačkom Maik Pomer (Pommer), portparol nemačkog Federalnog instituta za lekove i medicinska sredstva (BfArm). Svi proizvođači koji žele da prodaju svoje proizvode u Nemačkoj moraju da dokažu njihovu bezbednost kroz takozvanu procenu usaglašenosti, rekao je on 26. marta.

“EO sterilizacija je standardni metod u oblasti medicinskih sredstava, posebno za plastični bris,” rekao je Ralf Dikman (Diekmann) iz nezavisne nemačke kompanije za testiranje TUV Rainland (TÜV Rheinland). TUV proverava “neophodno ‘degasiranje’ do nivoa maksimalnog ostatka etilen oksida, koji onda mora biti bezopasan za korisnika ili pacijenta,” napisao je Dikman u mejlu 29. marta.

AFP Nemačka je pitao odobrene distributere testova o proceduri. Tako je, na primer, 30. marta portparol Filip Groncki (Philipp Grontzki) iz kompanije Simens Heltiners (Siemens Healthineers) ukazao na to da su korona testovi odobreni u Evropskoj uniji obeleženi oznakom CE. U tom kontekstu proizvođači bi napravili takozvane “Bezbednosne liste” u kojima bi bila navedena bilo koja kontaminacija etilen oksidom.

AFP je pregledao brojne takve liste (kao na primer ovde i ovde). Ostaci etilen oksida se ne pojavljuju na njima. 

Dozvoljene vrednosti ostatka EO su definisane evropskim "EN ISO 11135" standardom.

Sabrina Maniskalko (Maniscalco) iz kompanije Aesku, proizvođača antigenih testova koji se prodaju u lancu supermarketa ALDI, napisala je AFP-u 1. aprila: “Tačno je da se etilen oksid koristi za sterilizaciju naših štapića za testiranje.” To je apsolutno neophodno da se ubiju bakterije, virusi i gljivice. “To je jedini način da se spreče infekcije testova i garantuje jasan rezultat testa,” napisala je Maniskalko.

Osim toga, on isparava brzo nakon što uđe u pakete koji propuštaju vazduh, rekla je ona. Na primer, ubacivanje 4 miligrama posle sedam i po sati više ne može biti primećeno. “Akumulacija u ljudskom telu kroz upotrebu naših brzih testova je dakle isključena, čak i ako se svakodnevno koriste,” dodala je ona.

Situacija u Srbiji

U Srbiji, “Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) ima Nacionalnu kontrolnu laboratoriju u kojoj se proveravaju sva medicinska sredstva pre nego što budu odobrena,” rekao je za AFP Činjenice 2. aprila portparol Agencije Pavle Zelić.

“Za medicinska sredstva koja poseduju CE – znak, a što podrazumeva da je kontrola tih medicinskih sredstava izvršena u nekoj od institucija akreditovanih od strane Evropske unije, ALIMS upis u Registar vrši administrativnom procedurom. Medicinska sredstva koja ne poseduju CE–znak biće registrovana na osnovu procene izvršenih ispitivanja kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti,” navodi ALIMS na svojoj internet stranici. 

Svi testovi za koronu odobreni u Srbiji imaju oznaku CE, saopštio je ALIMS u decembru 2020.

Covid-19 test za kućnu upotrebu britanskog Servisa za nacionalno zdravlje. Fotografija napravljena 5. aprila, 2021. (Ben Stensal / AFP)

Naučna procena

Pitali smo i naučnike o opasnostima od etilen oksida na testovima za koronu i oni su se složili da štete neće biti ukoliko je gas ispravno uklonjen.

“Ukoliko ste tretirali štapiće sa EO i onda ih upakovali na sterilan način, pakovanje je obično propusno za taj gas,” napisala je u mejlu AFP-u 26. marta Anet Bek-Sikinger (Annette Beck-Sickinger) šefica istraživačke grupe za biohemiju i bioorgansku hemiju na pridruženom institutu Univerziteta u Lajpcigu.

To znači da proizvođači mogu ponovo ispumpati gas bez ikakvih problema, ali bakterije ne mogu više biti u pakovanju. Taj proces je moguć zato što se gasni etilen-oksid ne lepi za bris. “Tako da su sve priče da testovi uzrokuju ‘kancer’ stvarno bez osnova,” objasnila je Bek-Sikinger. Dim od cigarete je, na primer, mnogo puta opasniji nego što će štapić za korona test ikada biti.

Ovo je potvrdio i Andreas Batenberg (Andreas Battenberg), hemičar i portparol Tehničkog univerziteta u Minhenu. On je AFP-u rekao: “Između ostalog neophodno je kroz ponovoljeno ventiliranje obezbediti da etilen oksid bude kompletno uklonjen iz medicinskog sredstva.”

Specijalista za infektivne bolesti Kristijan Ruef (Christian Ruef), autor članaka o etilen oksidu za Švajcarsku medicinsku mrežu, kritikovao je upotrebu ovog gasa, ali je odbacio tvrdnje da njegova upotreba u sterilisanju antigen i PCR testova može škoditi stanovništvu. “Postoje precizni propisi kako se taj proces mora izvesti, uključujući poštovanje vremena za ventilaciju,” napisao je on AFP-u u mejlu 30. marta 2021. Prema njegovim rečima, od trenutka proizvodnje brisa do upotrebe na pacijentima prođe mnogo vremena što dozvoljava da gas ispari.

Na tvrdnje da testovi za Covid-19 mogu prouzrokovati kancer, Ministarstvo za zdravlje i socijalno staranje Ujedinjenog kraljevstva saopštilo je da to nije tačno. “Ovi brzi testovi za Covid-19 su strogo testirani i bezbedni su. Brisevi su sterilisani etilen oksidom kako bi se obezbedilo da budu bezbedni za upotrebu. To je jedna od najčešće korišćenih alatki za sterilisanje,” napisalo je Ministarstvo u tvitu 26. marta.

PCR i antigeni testovi često su mete lažnih tvrdnji da su opasni ili neefikasni. AFP Činjenice je već razobličio takve tvrdnje ovde, ovde i ovde.

Prevela i pripredila
COVID-19