Pozitivni i negativni štapići su za kontrolu kvaliteta, testovi na Covid-19 nisu lažirani

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Više od dve hiljade ljudi za samo četiri dana podelilo je na Fejsbuku sliku komponenti sa paketa testa za Covid-19. Korisnici su tumačili ‘pozitivne’ i ‘negativne’ kontrolne štapiće kao dokaz da su rezultati testova na Covid-19 unapred naručeni. Ti štapići su zapravo za kontrolu kvaliteta testova i nisu namenjeni za upotrebu na pacijentima.

“Pogledajte pakovanje pre testiranja ako ste dovoljno naivni da uopšte idete na test,” piše u opisu slike postavljene na Fejsbuku 28. marta 2021. i podeljene više od 2.000 puta za četiri dana. Drugi korisnici su podelili skrinšot ove objave, na primer ovde.

AFP je već razobličio tu tvrdnju o Covid-19 testu ali od drugog proizvođača. Kao i ovog puta, i tada su pozitivni i negativni brisevi koji se vide na slici napravljeni za kontrolu kvaliteta testova, proverio je AFP-ov servis na nemačkom.

Skrinšot objave na Fejsbuku napravljen 1. aprila 2021.

“Kontrolni štapiči” su normalne komponente mnogih paketa za brze antigenske Covid-19 testove. Koriste se za proveru funkcionalnosti testova.

Slika podeljena na Fejsbuku je iz paketa za testiranje na Covid-19 kompanije Akon Laboratorije (Acon Laboratories) koji prodaje nekoliko različitih Covid-19 testova, uključujući “Flowflex™ SARS-CoV-2 Brz Antigenski Test”. U dokumentaciji proizvođača navodi se da su u paketu jedan pozitivni i jedan negativni štapić.

Skrinšot dokumentacije proizvođaća Akon Lab napravljen 1. aprila 2021.

Kada se test pravilno koristi, negativan štapić će dati negativan rezultat dok  “pozitivan kontrolni štapić koji sadrži rekombinantni antigen SARS-CoV-2 koji je unapred premazan na (ovom posebnom) razmazu” uvek daje pozitivan rezultat, piše u letku koji se nalazi u pakovanju (ovde na nemačkom).

Skrinšot uputstva na nemačkom za Covid-19 antigenski test proizvođaća Akon Lab napravljen 1. aprila 2021.

Kada se koristi novi paket, za običnu kontrolu kvaliteta, ili kad neko radi test, pomoću kontrolnih štapića korisnici testa mogu da provere da li pravilno sprovode postupak ispitivanja i da li test pravilno funkcioniše. 

“Proizvođači dodaju pozitivne i negativne kontrole kako bi korisnici potvrdili da li test funkcioniše. Ako test dobro funkcioniše, pozitivna kontrola treba da da pozitivan rezultat, a negativna negativan,” objasnila je AFP-u u decembru 2020. Liljan Granžo-Keros (Liliane Grangeot-Keros), virusološkinja i stalna sekretarka Francuske nacionalne farmaceutske akademije.

AFP je kontaktirao Akon Lab o kontrolnim štapićima 29. marta 2021. ali nismo dobili odgovor do zaključenja ovog članka. U decembru 2020. godine je portparolka proizvođaća Abot, Alezija Skot (Alesia Scott), rekla AFP-u da “svaki paket testova sadrži jedan pozitivan i jedan negativan bris kako bi se osiguralo da test radi ispravno. Ovi kontrolni brisevi se ne koriste u ispitivanju pacijenta.”

Prevela i pripredila
COVID-19