Video prikazuje protest francuske policije zbog ministrovih komentara i zabrane tehnike privođenja

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje policajce kako bacaju svoje lisice na zemlju podeljen je na Fejsbuku na hiljade puta od 29. marta uz tvrdnju da “Francuska policija stoji uz svoj narod” dok su neki korisnici čak implicirali da se policija pridružila demonstrantima protiv preventivnih mera za zaustavljanje širenja korona virusa. Tvrdnja je netačna. Autor videa, snimljenog u junu 2020, čuje se kako objašnjava da je to bilo “kako bi se osudile izjave” tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera o “nultoj toleranciji” za policijski rasizam i zabrani tehnike pritiskanja glave prilikom privođenja osumnjičenih.

“Tako se to radi,uz narod treba biti i naša policija. Vide da je to zamka za celi narod. Francuzi slobodni,” navodi se u jednoj Fejsbuk objavi na srpskom, dok je u drugoj korisnik napisao: “Francuska policija uz narod protiv Covid mera.” U obe objave, kao i u mnogim drugim, podeljen je video u kome se vide policajci kako stoje u dva reda i demonstrativno bacaju svoje lisice na zemlju između njih. U poslednjih 90 sekundi videa čuje se glas na francuskom. Prema podacima Fejsbuka, ovaj video podeljen je među srpskim korisnicima više od 26.000 puta od 29. marta, 2021. kao i u jednoj nemačkoj grupi protivnika vakcinacije.

Tvrdnja je, međutim, netačna. Čak i glas u videu, koji pripada novinaru Remiju Buizinu, objašnjava da je reč o policijskom protestu zbog izjava i odluka tadašnjeg francuskog ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera. Protest je održan 11. juna 2020.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 1. aprila 2021.

“Dobro veče svima, evo nas uživo na Brutu, Remi Buizin govori ispred policijske stanice u Bobinjiju,” počinje na francuskom glas u drugoj minuti videa. Remi Buizin (Remy Buisine) je francuski novinar koji radi za video portal Brut

“Trenutno je tu između 100 i 150 pripadnika snaga reda… Oni su simbolično spustili svoje policijske štitove i lisice kako bi osudili izjave Kristofa Kastanera početkom ove nedelje,” kaže Buizin u svom videu koji je emitovan uživo na Fejsbuk stranici Bruta 11. juna 2020. u 20:13 sati. Pronašli smo ga kao prvi rezultat u Gugl pretrazi nakon što smo na francuskom ukucali njegovu prvu rečenicu iz videa.

“U komentarima ministra oni su osetili određenu vrstu stigmatizacije cele profesije i to su želeli da osude ovom današnjom akcijom. Vidite izuzetno snažnu sliku sa policajcima koji su spustili svoje lisice na zemlju. Oni smatraju da je za žaljenje ministrov stav, naročito o tehnikama hapšenja/ispitivanja i kažu da će povlačenje iz upotrebe nekih od njih komplikovati njihov kapacitet da intervenišu na terenu,” rekao je on i objasnio slike koje su neki od policajaca držali u rukama: “I vidite ove ironične poruke: snage reda u magičnom svetu, misleći na Medvediće dobrog srca. Dobrodošli u svet Medvedića dobrog srca.”

Video podeljen u Fejsbuk objavama traje 3:24 minuta i mnogo je kraća verzija Burizinovog originalnog videa koji traje 33 minuta.

Snimak 21. sekunde u oba videa: u Fejsbuk objavi (levo) i originalu (desno) napravljen 1. aprila 2021.

Širom Francuske ljutiti policajci bacali su svoje lisice na zemlju jer su se osetili “uvređenim” zbog tvrdnji da tolerišu brutalnost i rasizam, izvestio je 12. juna Bi-Bi-Si (BBC). Protesti bacanja lisica održani su u Bobinjiju (severoistočno od Pariza), u francuskoj prestonici, Lilu, Reneu, Bordou, Tuluzu i drugim gradovima.

Ranije te nedelje, 8. juna, tadašnji ministar unutrašnjih poslova je objavio zabranu policijske metode za privođenje “pritiskanje glave” nakon što su francuski demonstranti izašli na ulice navodeći da policija u Francuskoj ispoljava rasizam prema etničkim manjinama na isti način na koji je američka policija optužena za brutalnost prema osumnjičenim Afroamerikancima, navodi se u izveštaju Bi-BI-Sija i dodaje da je francuska policija odbacila bilo kakvo poređenje sa policajcima u Mineapolisu čije je hapšenje Džordža Flojda sa smrtnim ishodom podstaklo talas anti-rasističkih protesta širom sveta.

Francuski policajci drže papir na kome piše “policijske snage u magičnom svetu” nakon što su položili svoje lisice na zemlju u Bobinjiju, 11. juna, 2020. (Tomas Koeks / AFP)

AFP je takođe izvestio o ovom protestu, kao i hrvatski portal 24 sata i srpski Nedeljnik.

U oktobru 2020. AFP-ov tim za proveru činjenica na nemačkom razobličio je tvrdnju da je protest koji je održan iz istog razloga ali 14. juna ispred Trijumfalne kapije u Parizu bio u vezi sa javnim protivljenjem pariske policije politici Emanuela Makrona u vezi sa korona virusom. Buizin je izveštavao i sa tog protesta. 

Sledbenici teorije zavere da je pandemija korona virusa nameštena ili preuveličana često su potrešno interpretirali ponašanje policije kako bi dokazali da imaju policijsku podršku za svoje protivljenje preventivnim merama koje su preduzele vlade kako bi zaustavile širenje smrtonosnog virusa. U februaru 2021. AFP Činjenice je pisao o tvrdnji da se policija u Beču pridružila demonstrantima, dok je u novembru 2020. AFP Factencheck opovrgnuo sličnu tvrdnju o italijanskoj policiji. 

COVID-19 DŽORDŽ SOROŠ