Pacijent oboleo od Covid-a-19 na odeljenju intenzivne nege Univerzitetske bolnice Tirtenker Mahavir u indijskom gradu Moradabadu, 5. maja 2021. (Prakaš Sing / AFP)

Varijanta korona virusa B.1.617, otkrivena i u Hrvatskoj, postoji i prvi put je identifikovana u Indiji

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

Stotine korisnika Fejsbuka podelilo je objave u kojima se tvrdi da je vlada Indije zvanično negirala postojanje takozvanog “indijskog soja” korona virusa, koji je nedavno otkriven i u Hrvatskoj. Tvrdnja je obmanjujuća: Indija je samo odbacila povezivanje imena te zemlje sa varijantom virusa, takođe poznatog kao B.1.617, koja je prvo otkrivena unutar njenih granica i uključuje soj koji SZO smatra “zabrinjavajućom varijantom.”

“Indijski soj ne postoji, kaže indijska vlada. Nadamo se da barem virus postoji,” navodi se u objavi na hrvatskom podeljenoj 24. maja sa fotografijom saopštenja indijske vlade.

U drugom postu sa istom fotografijom tvrdi se: “Indijski soj je laž.”

Tvrdnja u ovim objavama na Fejsbuku je obmanjujuća. Ova varijanta zaista postoji i dok je mnoge zemlje, uključujući i Hrvatsku, najčešće nazivaju “indijska varijanta”, tačno je da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) umesto imena zemalja radije koristila brojeve, u ovom slučaju B.1.617, a odnedavno grčka slova (Delta za ovaj soj). U svojim izveštajima, međutim, SZO i dalje pominje da je ova varijanta prvo otkrivena u Indiji. 

Saopštenje indijske vlade je autentično, ali je njegov sadržaj netačno predstavljen; njime se jedino izražava protest protiv termina “indijska varijanta” i ne negira postojanje B.1.617.

Snimak jedne od objava napravljen 2. juna 2021

Varijanta ‘izvorno identifikovana u Indiji’ 

I SZO i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koristili su “B.1.617” kao zvaničan naziv za varijantu korona virusa koju pominju kao prvu otkrivenu prošle godine u Indiji. 

Međutim, od 31. maja SZO je uveo pojednostavljen sistem identifikovanja varijanti korona virusa koristeći grčka slova, tako da se jedna od podvarijanti B.1617 otkrivenih u Indiji sada zove Delta.

Varijanta se prvo pojavila u Indiji u oktobru 2020, kao što SZO pominje u svojim nedeljnim epidemiološkim izveštajima i zna se da se lakše prenosi dok se težina bolesti i rizik od infekcije još ispituju. Kao i druge takve varijante, proučavaju je zdravstvene vlasti širom sveta kao i naučnici i proizvođači vakcina

Do sada su otkrivene tri podvarijante: B.1.617.1, B.1.617.2 i B.1.617.3, koje su sve prvo otkrivene u Indiji, kao što to pokazuje ECDC u svom izveštaju o toj varijanti od 11. maja 2021.

Nakon što je prvo označio celu varijantu kao “zabrinjavajuću varijantu”, SZO je 1. juna 2021. precizirao da je samo podvarijanta B.1.617.2 na toj listi i biće zvana Delta varijanta. Ona je dodata trima drugim varijantama prvo otkrivenim u Ujedinjenom Kraljevstvu, Brazilu i Južnoj Africi. 

Grafički prikaz varijanti virusa SARS-CoV-2 koje su zabrinjavajuće, uključujući Deltu koja kruži u Indiji

“Postalo je evidentno da su veći rizici po javno zdravlje trenutno povezani sa B.1.617.2, dok se niže stope transmisije drugih podvarijanti prate,” navodi SZO u ažuriranom izveštaju 1. juna 2021.

Početkom maja, glavna naučnica SZO-a rekla je AFP-u da je ova varijanta doprinela eksplozivnoj i smrtonosnoj epidemiji korona virusa u Indiji. U svom izveštaju od 11. maja, SZO takođe objašnjava da je “nedavna procena rizika situacije u Indiji koju je napravio SZO ustanovila da je ponovnom pojavljivanju i ubrzanju prenošenja Covid-a-19 u Indiji doprinelo nekoliko mogućih faktora, uključujući povećanje u proporciji slučajeva varijanti SARS-CoV-2 sa mogućom povećanom transmisijom; nekoliko religioznih i političkih masovnih okupljanja koji su povećali društveno mešanje; i nedovoljna upotreba i smanjeno poštovanje javnih zdravstvenih i društvenih mera.”

U dokumentu objavljenom 24. maja 2021, ECDC je takođe dodao podvarijantu B.1.617.2 na svoju listu zabrinjavajućih varijanti. Druge dve podvarijante su navedene kao “varijante od interesa.”

Ova varijanta proširila se na desetine zemalja i mediji za nju često koriste naziv “indijska varijanta” kada izveštavaju o tome, kao ovde, ovde, ovde i ovde

Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je 2. juna da je ova varijanta otkrivena i u Hrvatskoj. “Otkriven je (soj) prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici,” rekla je ona.

Ljudi se okupljaju oko ulaza u centar za vakcinaciju protiv Covid-a-19 u Mumbaiju, 28. aprila 2021. (Indranil Mukherje / AFP)

Stav indijske Vlade

Nasuprot onome što impliciraju obmanjujuće objave, indijske vlasti nisu negirale postojanje same varijante B.1.617. Na primer, prema ovom saopštenju za štampu indijskog ministra zdravlja od 13. maja 2021, “ministar je primetio da je varijanta B.1.617 Covid-a-19 doprinela povećanju broja slučajeva u Mahaštri, Karnataki i Delhiju.” Slično, 24. maja, Ministarstvo je napisalo: “varijanta B.1.617 je otkrivena u 5.261 uzorku, što je najčešća mutacija otkrivena do sada”. 

Ministarstvo zdravlja i porodične zaštite u Indiji izdalo je 12. maja 2021. saopštenje u kome kaže da su “bez osnova medijski izveštaji koji su varijantu B.1.617 korona virusa nazvali ‘indijskom varijantom’.” Ministarstvo navodi da “SZO nije povezao termin ‘indijska varijanta’ sa varijantom B.1.617 korona virusa u svom dokumentu na 32 strane.” To je tačno. SZO međutim jeste u tom dokumentu napisao da su “virusi vrste B.1.617 prvo zabeleženi u Indiji.”

AFP je 22. maja 2021. izvestio da je indijska vlada naredila platformama društvenih mreža da uklone sadržaj koji se odnosi na “indijsku varijantu” korona virusa, navodeći da SZO nije povezao nijednu zemlju sa varijantom B.1.617 - iako, kako je već objašnjeno, SZO uvek iznova piše da je je ova varijanta prvo otkrivena u Indiji.

“Došli smo do saznanja da lažno saopštenje kruži internetom koje implicira da se zemljama širi indijska varijanta korona virusa. To je potpuno NETAČNO,” navodi se u pismu u koje je AFP imao uvid a koje je uputilo Ministarstvo elektronike i informacionih tehnologija, izvršna agencija Vlade republike Indije.

Pozivajući se na prethodne pozive da se obuzdaju “lažne vesti i dezinformacije” o pandemiji na društvenim mrežama, Ministarstvo je zatražilo od kompanija koje upravljaju društvenim mrežama da “uklone sadržaj” koji se odnosi na “indijsku varijantu.” 

U aprilu 2021. indijska Vlada je naložila platformama društvenih mreža, uključujući Tviter i Fejsbuk, da uklone desetine postova koji su kritični prema načinu na koji je premijer Narendra Modi upravljao krizom. WhatsApp aplikacija je 26. maja 2021. pokrenula pravnu proceduru da spreči Indiju u sprovođenju ovog pravila, kao što je AFP tada izvestio

Izveštaj SZO-a od 25. maja 2021. pokazuje da se varijanta korona virusa koja je prvo otkrivena u Indiji proširila na najmanje 53 teritorije širom sveta. 

Do 2. juna 2021. Indija je registrovala 28.307.832 slučaja Covid-a-19, pri čemu je B.1.617.2 bila dominantna podvrsta prethodnih meseci. 

Prevela i pripredila
COVID-19