Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan govori na sastanku poslaničke grupe njegove vladajuće AK partije u Skupštini Turske u Ankari, 21. aprila 2021. (Adem Altan / AFP)

Erdogan nije obećao besplatne kuće, zdravstveno, ni put na hadžiluk starijima od 65 godina

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fejsbuk objave sa tvrdnjom da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan “upravo objavio” da će njegova vlada obezbediti besplatne kuće, doživotno zdravstveno osiguranje od 300 dolara mesečno i put na hadžiluk svim turskim građanima starijim od 65 godina podeljene su među bosanskim korisnicima više od 1.300 puta za četiri dana. To je stara tvrdnja koja kruži internetom bar od 2018. i netačna je; iako se penzioneri smatraju prioritetnom grupom za povoljniju kupovinu kuća koje gradi Vlada, one nisu besplatne i dostupne svima; javni zdravstveni sistem je već besplatan, dok za privatnu posetu doktoru moraju da plate; možda mogu da dobiju popust, ali moraju da plate put na hadžiluk.

“Turski predsjednik ERDOGAN juče je proglasio da će vlada Republike Turske za sve građane staije od 65 godina finansirati slijedeće: Besplatne kuće, 300 dolara mjesečno zdravstveno osiguranje do kraja života. Besplatan odlazak na Hadž,” navodi se u jednoj od objava koje su, prema podacima Fejsbuka, podeljene 1.300 puta od 23. maja 2021. Uz objavu je postavljena i fotografija koja pokazuje kako jedna starija žena pozdravlja Erdogana kroz prozor njegovog vozila. Isti tekst i fotografija objavljeni su i na portalu Cazin.net.

Snimak netačne Fejsbuk objave napravljen 27. maja 2021.

AFP Činjenice pretražio je zvaničnu internet stranicu predsednika Erdogana i nije pronašao takvo saopštenje.

Koristeći Gugl pretragu sa rečenicom na engleskom “Erdogan obećava besplatne kuće i 300 dolara za ljude od 65 godina,” našli smo da je ista tvrdnja podeljena na engleskom jeziku 8. novembra 2018. na Tviteru i onlajn portalu sa imenom Siasat Dejli (The Siasat Daily), koja sebe opisuje kao Urdu medij koji pokriva vesti iz Indije i sa Bliskog istoka, takođe i na hindiju i engleskom jeziku.

U članku na portalu se navodi da je “paket dobro promišljen program vlade u toj zemlji i namenjen poboljšanju i ublažavanju patnje starijih i da im se da zaslužena i pristojna penzija,” ali nije naveden nijedan izvor za tu tvrdnju. Dodaje se i da je “objava pozdravljena spontanim slavljem među građanima, posebno u prestonici Istambulu.”

Međutim AFP, koji ima dopisništvo u Istambulu, nema u svojim arhivama u danima oko 8. novembra 2018. ni izveštaj o Erdoganovim navodnim obećanjima, niti o proslavi na ulicama Istambula.

Slična tvrdnja, ali sa razlikom da je 300$ povezano sa rastom mesečne penzije u Turskoj, pojavila se u Ukrajini u julu 2020. kada ju je razobličila ukrajinska organizacija za proveru činjenica StopFejk.

Penzioneri se smatraju jednom od prioritetnih grupa za kupovinu stanova koje gradi Služba za razvoj stanovanja (TOKI), vladina organizacija za ponudu stanova po pristupačnim cenama, ali ništa im nije ponuđeno besplatno. Za penzionere je rezervisana kvota od 25% stanova koje je izgradila TOKI. Na primer, prema saopštenju TOKI-ja iz 2019. godine, 110 stanova u stambenom projektu u Kanakaleu u zapadnoj Turskoj bilo je rezervisano za prodaju penzionerima sa planom otplate od 180 do 240 meseci i mesečnim ratama počev od 393 turske lire (38 evra). Zbog velike potražnje, međutim, kupci se odlučuju lutrijom.

Kad je reč o zdravstvenoj zaštiti, turski penzioneri koriste univerzalno zdravstveno osiguranje koje je uvedeno 2003. godine i dostupno je svim osiguranim građanima, nezavisno od životne dobi. Penzioneri ne moraju da plate za to, to je besplatna zdravstvena zaštita, ograničena na posete doktorima u državnim bolnicama. Ukoliko žele da idu u privatnu bolnicu moraju da plate.

Na kraju, nije bilo objave Vladine politike da ponudi besplatan put na hadžiluk penzionerima. Privatne putničke agencije mogu da ponude popuste za penzionere, ali nema besplatnih putovanja koje sponzoriše Vlada. U ovom videu (na turskom) iz januara 2020. Dijanet, Direktorat za pitanja religije, objašnjava da ljudi mogu da koriste privatne penzione planove za finansiranje putovanja na hadžiluk.

Fotografija je iz 2015. godine

Obrnutom pretragom slika u programu TinAj (TinEye), pronašli smo da je fotografija iz objave snimljena 25. septembra 2015. Pronašli smo je na Geti imidžisu (Getty images) sa potpisom: “Jedna starija Turkinja pozdravlja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (Desno) nakon njegove posete grobu svog oca Ahmeta Erdogana i majke Tenzile Erdogan na Karacahmet groblju u Istambulu, u Turskoj, 25. septembra 2015.” Fotografiju je snimio Jasin Bulbul (Yasin Bulbul), zvanični fotograf turskog predsednika, i posredstvom državne novinske agencije Anadolija prosledio Geti imidžisu.

Fotografija na Geti imidžisu (gore) i u netačnoj Fejsbuk objavi

U februaru 2021. AFP-ov servis za proveru činjenica na francuskom, AFP Factuel, razobličio je tvrdnju da turski predsednik želi da podeli besplatne kuće siromašnim porodicama i beskućnicima.

Turska ima dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i planira da podigne trgovinsku razmenu dve zemlje na milijardu evra. Turske kompanije igrale su značajnu ulogu u rekonstrukciji zemlje nakon rata devedesetih godina.