Medicinski radnik 1. aprila 2020. uzima uzorke od vozača pored Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu. (AFP / Denis Lovrovic)

Naučnici odbijaju tvrdnje da su PCR testovi neefikasni i da 5G stvara bolest

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U videu koji je podeljen više od 900 puta na Fejsbuku iznose se različite tvrdnje o COVID-u-19, uključujući da su PCR testovi beskorisni za detekciju bolesti i da je mogu stvoriti 5G mreže. Naučnici su odbacili tvrdnje iz ovog videa, u kome se, štaviše, mešaju PCR i serološki testovi.

“Ove informacije su zabranjene na youtubu i u mainstream medijima”, glasi naslov videa objavljenog na Fejsbuku 26. jula 2020. godine na engleskom sa titlovima na hrvatskom. Video je podeljen više od 900 puta i viđen više od 28,000 puta. Isti video sa titlovima na srpskom je objavljen 28. jula 2020. ovde i ovde na Jutjubu gde je viđen više od 143,000 puta.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 3. avgusta 2020.

PCR testovi detektuju “sve vrste korona virusa”: Netačno

“Sve više stručnjaka i neovisnih istraživaća dolazi do informacija i dokaza kako su testovi na koronu nepouzdani i nevaljali, što objašnjava činjenicu da 80% pozitivnih nema nikakve simptome”, piše u opisu ispod videa objavljenog na Fejsbuku.

Ta cifra može se naći u člancima o istraživanju koje je 7. jula 2020. objavio britanski Ured za nacionalnu statistiku. Međutim, u istraživanju piše da “od svih u našem istraživanju koji su ikad bili pozitivni na COVID-19, 33% je izjavilo da je imalo neki od simptoma u vreme pozitivnog testa brisom.” Preostalih 67% koji nisu prijavili bilo koje simptome moglo je da ih razvije kasnije (ako su bili presimptomatski) ili nikada (ako su bili asimptomatski). Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), zaraženi koji ne pokazuju simptome mogu prenositi virus.

Video tvrdi da “ovaj PCR test ne testira COVID-19 genom”. Istovremeno, pokazuje stranicu sa sajta firme za prodavanje medicinskih uređaja Verdikt, koja tvrdi suprotno: “Trenutno je većina zabeleženih slučajeva COVID-19 potvrđena PCR testovima”, kaže viši predavač iz mikrobiologije na Univerzitetu Suseks dr Edvard Vrajt (Edward Wright, University of Sussex) na ovoj stranici. PCR testovi “otkrivaju genetske informacije virusa, RNK”.

PCR znači “polymerase chain reaction” na engleskom, ili polimerazna lančana reakcija. Prema SZO-u, “molekularni test, ili PCR test, detektuje genetski materijal virusa, tako da može da otkrije da li je neko trenutno zaražen virusom COVID-19 (SARSCoV-2).” Za PCR test se uzima uzorak brisa u gornjim i donjim respiratornim organima dok serološki test detektuje prisustvo određenih klasa imunoglobulina u krvi.

Snimak sa sajta SZO-a napravljen 28. jula 2020.

U videu se dalje tvrdi da “sudeći prema CDC literaturi test ne isključuje bakterijske infekcije ili druge viruse” i pokazuje uputsvo Si-Di-Si-ja (CDC) o korišćenju PCR testova. CDC su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, zavodi za javno zdravlje Sjedinjenih Država. Ovo je pogrešno tumačenje dokumenta koji kaže da je moguće imati drugu bakteriološku infekciju ili drugi virus i istovremeno biti pozitivan na novi korona virus: “pozitivni rezultati ukazuju na aktivnu infekciju sa 2019-nCoV ali ne isključuju bakterijsku infekciju ili ko-infekciju sa drugim virusima.”

Narator videa dalje tvrdi da testovi “otkriju razne vrste korona virusa, uključujući i običnu prehladu, i računaju je kao COVID-19”. Međutim, “dokaz” toga je stranica sa sajta CDC-a o serološkim a ne o PCR testovima. Video ne pokazuje da, na istoj stranici, CDC piše: “Da biste videli da li ste trenutno zaraženi, potreban vam je PCR test”.

Slična tvrdnja postavljena je na različitim jezicima, uključujući na poljskom ovde i u Južnoj Africi ovde.

“Zbog ove zbrke, ne koristimo serološki test za potvrđivanje zaraze COVID-om-19 nego PCR test, koji se radi uzimanjem brisa iz nosa ili grla ili pluća,” rekao je AFP-u u mejlu u julu 2020. godine Dr Githinji Gitahi, član odbora Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

5G tehnologija stvara “poremećaj” u ljudskim ćelijama, što PCR testovi čitaju kao COVID-19: Netačno

“Ukazivano nam je mjesecima da geografske lokacije koje imaju najviše COVID ‘slučajeva’ također imaju i aktivnu 5G tehnologiju,” tvrdi se u videu.

Stručnjaci su odbacili tvrdnje da je 5G bežična tehnologija proizvodila novi korona virus u aprilu ove godine. Južna Korea je bila prva zemlja koja je u aprilu 2019. lansirala komercijalnu upotrebu 5G, nekoliko meseci pre nego što se virus prvi put pojavio u gradu Vuhanu u Kini, u decembru 2019. godine. Međutim, pandemija COVID-a-19 se širila i u zemljama gde nema 5G mreže, na primer u Iranu, Nigeriji i Srbiji.

“Virusi ne mogu putovati putem radio talasa / mobilnih mreža. COVID-19 se širi u mnogim zemljama gde nema 5G mobilne mreže”, potvrdila je SZO.

SZO: 5G mobilne mreže NE ŠIRE COVID-19

Tvrdnja u ovom videu temelji se na “naučno-istraživačkom radu pod nazivom ‘5G tehnologija i indukcija koronavirusa u ćelijama kože’” koji je navodno objavljen krajem juna ove godine i koji “daje znanstveno objašnjenje veze između 5G Tehnologije i korona virusa”. Prema tom radu, zbog 5G talasa, “heksagonalni i pentagonalni procijepi se kreiraju na plazmi jezgre. I da bi liječili ovaj poremećaj kreiraju se ekstra-baze da bi se popunile te praznine. I onda se ove baze udružuju zajedno da bi proizvele STRUKTURE nalik na koronavirus unutar ćelija koje će onda PCR test pokazati kao pozitivan ’slučaj’ COVID-a-19.”

Taj naučni istraživački rad je bio povučen pre štampanja ali je arhivan ovde. Trebalo je da bude objavljen u Biolife SAS, kome autori plaćaju da bi objavio njihove radove.

Mikrobiolog i naučni konsultant Elizabet Bik (Elisabeth Bik) je potpuno odbacila taj rad. Nazvala ga je “ludom hipotezom”. “Kako su autori dokazali tu izvanrednu tvrdnju? Nisu. Rad ne uključuje nikakav eksperiment. Naveden je kao urednički rad, i uključuje mnogo nespretnih crtica i impresivnih formula, ali nema nijedan dokaz,” napisala je. Nekoliko od tih crtica se pojavljuje u videu.

Snimak istraživačkog rada napravljen 23. jula 2020.

Džonatan Džari (Jonathan Jarry), biolog i naučni komunikator Zavoda za nauku i društvo univerziteta MekGil (McGill university) u Montrealu, potvrdio AFP-u u mejlu 28. jula 2020. godine da je “potpuno smešna ideja da elektromagnetno zračenje bilo koje vrste proizvodi ‘senčane baze’ koje se posle popunjavaju i stvaraju kao prave baze.”

“Stvoriti skroz nove baze ni iz čega nakon izlaganja radio ili mikrotalasnim pećnicama? Glupost,” dodao je.

“Virus je ipak egzosom”: Netačno

U videu se tvrdi da je virus, zapravo, egzosom, ćelijski izvedeni nano-mehurići koji rade kao biološki kuriri. Narator videa kaže da egzosom “izgleda i ponaša se identično kao ‘virus’. Neki znanstvenici tvrde da je takozvani ‘virus’ ustvari egzosom” dok se na snimku vidi slika američkog imunologa i specijaliste za HIV Džejmsa Hildreta (James Hildreth) sa dodatnim citatom: “taj virus je u potpunosti egzosom u svakom smislu te reči.”

Citat je iz 2003. godine. Naučnik je govorio o virusu HIV-a i postavio je hipotezu da retrovirusi mogu koristiti “međućelijski pokret mehurića, razmenu egzosomom” kao trojanskog konja da i dalje inficiraju ćelije.

Džonatan Džari je razobličio sličnu tvdrnju na Tviteru u aprilu ove godine. Obavešten o upotrebi svog citata za podršku tvrdnji da COVID-19 ne postoji, Džejms Hildret je napisao na Tviteru: “Virus je stvaran. Pandemija je stvarna i uzrokuje je virus. To je to.”

“Nekoliko je bitnih razlika između egzosoma i virusa. Egzosomi su proizvod stanice, a virusi koriste stanični materijal za svoje umnažanje. Egzosomi nemaju osobine virusa, tj. ne umnažaju se u živim stanicama na način kako se virusi umnažaju. Egzosomi ne sadrže sve elemente potrebne za umnažanje u stanicama, a koje virusi sadrže,” odgovorio je AFP-u mejlom 29. jula 2020. Godine Bernard Kaić, rukovodilac Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Vakcina protiv COVID-a-19 će promeniti ljudski DNK: Nedokazano

Na kraju, u videu se tvrdi da “jedina socijalno-prihvatljiva solucija koja ti je dozvoljena je eksperimentalna vakcina koja će ti promijeniti DNA” misleći DNK. Uz tvrdnju je pokazan članak sa sajta o zdravstvenim vestima Medikal Ekspres (Medical Xpress) objavljen 20. jula 2020. godine o testiranju RNK vakcine protiv COVID-a-19 na miševima i primatima. Nigde ne piše da je ta vakcina izazvala modifikaciju DNK na ispitanicima.

Trenutno ne postoji DNK vakcina odobrena za ljude. Istraživanje ove nove tehnike je prilično novo, a u toku su ispitivanja nekoliko vakcina. Takođe, do 3. avgusta 2020. godine, ne postoji vakcina protiv COVID-a-19. Trenutno se na ljudima testira više od 25 potencijalnih vakcina, dok su dve izazvale snažnu reakciju imunog sistema kod pacijenata koji su učestvovali u ispitivanju u Velikoj Britaniji i Kini.

COVID-19 5G