Video je objavljen nekoliko dana pre eksplozije u Bejrutu i nema nikakve veze sa njom

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video podeljen na društvenim mrežama navodno pokazuje dronove koji lete iznad Bejruta neposredno pre stravičnih eksplozija koje su opustošile gradsku luku 4. avgusta 2020. godine. To je netačno: video je kružio internetom već nekoliko dana pre eksplozija.

Video je vrlo kratak i mutan i traje oko deset sekundi. Pokazuje dva drona na nebu, jedan je zaokružen plavim u montiranim snimcima. Vidi se da je jedan dron ispustio nešto dok druga bespilotna letelica samo brzo prolazi. “Da li je ovo dovelo do eksplozije?! #Beirut”, napisao je korisnik koji je video objavio na Fejsbuku 4. avgusta 2020. godine. Video je od tada viđen više od 9,000 puta i podeljen skoro 200 puta.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 13. avgusta 2020.

Drugi korisnici u komentarima se pitaju da li je takav dron mogao nositi eksploziv i izazvati tragediju. “Moguće neki eksploziv ako je dobro centriran na druge eksplozivne stvari... zanimljivo”, napisao je jedan.

Video kruži društvenim mrežama posle eksplozija koje su demolirale Bejrut 4. avgusta 2020. godine, na primer na arapskom, na francuskom i na portugalskom.

Stari snimak

Video je, međutim, stariji od eksplozije. Objavilo ga je nekoliko libanskih televizijskih kanala 30. jula 2020. godine (na primer ovde, ovde i ovde). Lokalni mediji su izvestili da su “dva neprijateljska drona” letela iznad opština Hula i Mais-el-Džabal na jugu Libana.

Istovremeno, državna Nacionalna novinska agencija je izvestila da su dva izraelska drona preletela iznad ovog područja na maloj visini. “Libanska vojska je objavila u petak u saopštenju za javnost da su dva neprijateljska drona letela iznad Hule i Mais-el-Džabala”, objavila je novinska agencija na svojoj internet stranici na francuskom 31. jula 2020. godine.

Informacije  agencije su malo detaljnije na arapskom. Prema izveštaju, te dve bespilotne letelice su prekršile libanski vazdušni prostor i preletele iznad mesta požara gde su ispustile malu flašu i malu torbu, naočigled pripadnika Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

Bejrut u vanrednom stanju

U masovnoj hemijskoj eksploziji u bejrutskoj luci poginula je najmanje 171 osoba, a više od 6.000 je ranjeno prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja. Eksplozija je opustošila srce libanskog glavnog grada i ostavila privremeno bez doma 300,000 ljudi.

Mnogi građani Libana ljuti su na vlasti koje su dopustile da velika pošiljka gnojiva amonijum nitrata godinama propada u skladištu u luci uprkos ponovljenim upozorenjima.

Prevela i pripredila
BEIRUT EXPLOSION