Nema 5G mreže u Kruševcu; ptice su nađene mrtve posle oluje

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video, koji se proširio društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, a objavili su ga i neki srpski mediji, tvrdi da je 5G mreža prouzrokovala masovni pomor vrabaca u Kruševcu, gradu u centralnoj Srbiji. Tvrdnja je netačna: u Srbiji nema operativne 5G mreže a lokalni stručnjaci kažu da su vrapci najverovatnije uginuli u oluji koja je pogodila grad prethodne večeri.

Video pokazuje zgradu sa nekoliko antena i nekoliko uginulih vrabaca na ulici u blizini. Žena koja je snimila video čuje se na snimku kako kaže: “Znači eno je 5G mreža, ovo je Kruševac, gde su nakačili, a moram da vam pokažem mrtve vrapce. Evo, to je neverovatno koliko ih ima, blizu mreže... To je genocid. I posle neko neka samo kaže da 5G mreža ne ubija. To su sve mrtvi vrapci blizu 5G mreže, a šta se dešava sa decom to tek treba da znate. Ptice na sve strane. Ovo je strašno. Neverovatno. Tako će i deca, tako će i ljudi umirati.”

Video je imao više od 50,000 pregleda i podeljen je nekoliko stotina puta u različitim Fejsbuk postovima kao što je ovde i ovde, na Tviteru ovde a objavili su ga i neki mediji kao što su srpski portali Vestinet ovde i Borba ovde

Snimak priče o videu na portalu Borba.info, napravljen 7. jula, 2020.

5G mreže, koje koriste visokofrekventne radio talase da povećaju brzinu prenosa podataka, smatraju se bezbednim, prema Međunarodnoj komisiji za zaštitu od nejonizujućeg zračenja (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP), svetske organizacije zadužene za zaštitu javnosti i okoline od zračenja.

 “Nema štetnih zdravstvenih efekata koje prouzrokuje izlaganje 5G” mreži, rekao je AFP-u Rodni Kroft (Rodney Croft), profesor na Univerzitetu Volongong (Wollongong) i član ICNIRP-a.

Francuska internet stranica za merenje kvaliteta internet konekcija i mapiranje mreža mobilne telefonije, nperf.com, pokazuje na svojoj 5G mapi da je Beograd jedino mesto sa baznim stanicama 5G u Srbiji i da nema takve bazne stanice u Kruševcu. Srpska Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) navodi da čak ni ove stanice u Beogradu više nisu operativne. 

 
Snimak mape nperf-a koja pokazuje da je jedina bazna stanica 5G u Beogradu, napravljen 7. jula, 2020.

Teorije zavere o štetnim efektima 5G mreže u porastu su u Srbiji otkad je u toku pandemija novog korona virusa, što je navelo RATEL, koji je zadužen za izdavanje dozvola za svu telekomunikacionu opremu i operacije, da izda saopštenje 24. aprila, 2020. godine, u kome kaže da u zemlji nema 5G baznih radio stanica koje trenutno rade.

“RATEL je, u prethodnom periodu,  izdao četiri privremene pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija u cilju testiranja i ispitivanja 5G  mreže na teritoriji grada Beograda, operatoru  Telenor  za    jednu  lokaciju i operatoru  Telekom Srbija  za tri  lokacije. 

“Nakon završenih testiranja i isteka roka važenja privremenih dozvola, navedene bazne  radio  stanice su isključene, odnosno,  u Srbiji trenutno nema 5G baznih    radio  stanica koje su u radu,” navodi se u saopštenju RATEL-a.

Snimak saopštenja RATEL-a, napravljen 7. jula, 2020.

Irini Reljin, pomoćnik ministra za telekomunikacije Srbije, rekla je u telefonskom razgovoru za AFP u julu da "ne postoji apsolutno ni jedna 5G bazna stanica u radu u ovom trenutku."

"Postoji ta jedna montirana u naučno-tehnološkom parku u Beogradu ali je od marta isključena… ona nije ni bila komercijalna bila je postavljena za testiranje nove tehnologije i ispunjava sve bezbednosne uslove po svetskim medjunarodnim standardima."

Srbija planira da gradi 5G mrežu. Međutim aukcija za prodaju spektra koji je namenjen za korišćenje 5G tehnologije odložena je zbog korona virusa za početak 2021. godine i onda će početi izgradnja mreže.

                                 'Užasna oluja'

Udruženje za zaštitu ptica “Zlatno pero” u Kruševcu saopštilo je na svojoj Fejsbuk stranici da je nakon informacije o mrtvim vrapcima “patrola” njihovih članova odmah otišla na lice mesta i informisala sve nadležne institucije o mrtvim pticama na ulici. Članovi su uzeli uzorke na licu mesta i poslali ih republičkoj veterinarskoj inspekciji na analizu.

“Mišljenje članova ‘Avi-patrole’ sa lica mesta je da za uginuće jata vrabaca nije odgovorna 5G mreža (koja inače još uvek ne postoji u Kruševcu) već strahovita oluja koja je zadesila Kruševac veče pre objavljivanja snimka kada je za samo 45min. na teritoriju ovog grada palo preko 50l kiše po m²,” navodi se u saopštenju Udruženja. 

“Dakle za ovaj ‘pomor’ vrabaca odgovorna je sila prirode a ne 5G mreža kako se u javnosti špekulisalo. Po informacijama iz Zoo-higijenske službe JKP. Kruševac ovo nije jedina lokacije u gradu gde je nakon oluje pronađen veći broj nastradalih ptica,” dodaje se u saopštenju.

Miroslav Stojanović iz Udruženja potvrdio je autentičnost saopštenja u telefonskom razgovoru sa AFP-om za proveru činjenica.

U isto vreme sa videom, na Fejsbuku je nekoliko puta objavljena i fotografija koja pokazuje dosta mrtvih ptica sa natpisom “Puštena mreža smrt1 (5G) u Srbiji i Italiji! Pomor ptica jutros oko 4:3…”.

Snimak objavljene fotografije napravljen 7. jula, 2020.

Ista fotografija postavljena je nekoliko puta u maju u Holandiji, tvrdeći da su ptice poginule u Hrvatskoj zbog 5G tehnologije.

Ta fotografija je podeljena u aprilu i u određenom broju drugih zemalja, uključujući Čile, Gvatemalu and Meksiko, tvrdeći da je hiljade ptica palo mrtvo sa neba u Evropi bez nekog vidljivog razloga.

AFP Fact Check Holandija našao je (na holandskom) da su ove tvrdnje netačne. Ova i slične fotografije napravljene su u Italiji u februaru 2020. Ptice su uginule u Rimu, prema izveštajima medija od iznenadnog pada drveća zbog jakih vetrova. 

Obrnuta pretraga slike na Guglu pokazala je da je objavljena u italijanskim medijima da ilustruje priču o drveću koje je palo u glavnom gradu Rimu. 

5G COVID-19