Sahrana žrtava Covid-a-19 je snimljena na brazilskom groblju, ne u studiju

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavi podeljenoj više od 600 puta za tri dana tvrdi se da je fotografija sahrane ljudi preminulih od Covid-a-19 zapravo montaža napravljena audiovizuelnom tehnikom sa zelenim ekranom kako bi se “izmislili mrtvi.” To međutim nije tačno. Fotografija groblja je deo videa koji je snimljen u Brazilu, dok je druga, koja uključuje studio sa zelenim ekranom, montaža napravljena od fotografije uzete sa sajta za stock fotografija.

“E bas ovako sve lazno snimaju u studiji i prikazuju na TELE vizoru... dok ovce bleje li bleje...a telad mucu i VJERUJU !!!” navodi se u jednoj od objava podeljenih ukupno više od 600 puta od 2. februara 2021, zajedno sa kolažom od dve fotografije. Jedna fotografija prikazuje ljude u zaštitnoj opremi kako spuštaju kovčeg u grob na groblju a druga slika prikazuje deo iste scene, ali očigledno na filmskom setu u studiju sa zelenim ekranom u pozadini i svetlima.

Između dve slike je natpis na španskom “SVE JE LAŽ”.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 5. februara 2021.

Groblje

Obrnuta pretraga slike koja pokazuje ljude u zaštitnoj opremi kako spuštaju kovčeg u grob dovela je do izveštaja koji je 3. aprila 2020. objavio Si-En-En (CNN) na španskom pod nazivom “Brazil priprema grobove, Njujork očekuje najgore i druge vesti o korona virusu.”

Izveštaj uključuje video u kom se u devetoj sekundi nalazi ista scena kao na prvoj fotografiji u objavi, a potpis na španskom na crvenoj pozadini glasi “Grobari kopaju nove grobove na brazilskom groblju.” Glas u videu navodi da je reč o “snimcima (novinske agencije) Rojters.” 

Nova pretraga Gugla po ključnim rečima "CNN BRASIL PREPARA TOMBAS" dovela je do još jednog videa američke televizijske mreže, takođe postavljenog 3. aprila 2020, sa vrlo sličnim snimcima, koji uključuje istu sliku i opis: “Na brazilskom groblju Vila Formoza u Sao Paolu (grobari) rade da dodaju više od 1,5 miliona grobova.”

Snimak iz CNN-ovog videa (levo) i objave na Fejsbuku napravljen 5. februara 2021.

U oba videa koja je objavio Si-En-En a koji su pripisani Rojtersu postoje snimci istog mesta iz različitih uglova. Reč je o groblju Vila Formoza u Sao Paolu u jugoistočnom Brazilu, koje se smatra najvećim u Latinskoj Americi.

Od početka pandemije u Brazilu, hiljade novih grobova je iskopano na tom groblju. Prosečan broj dnevnih sahrana skočio je sa 30 do 35 na 60, zbog novog korona virusa, rekao je nadzornik timova na groblju u maju 2020.

AFP i druge novinske agencije kao što su EFE i AP takođe su snimili sahrane i kopanje novih grobnica na groblju Vila Formoza.

Filmski studio

Obrnuta pretraga slika na Guglu za drugu fotografiju u objavi odvela nas je do izveštaja koji je objavila meksička novina El Universal 30. maja 2020, pod naslovom “Mimovi istorijskog lansiranja SpaceX i NASA-e.”

U članku je mim rakete SpaceX spremne za poletanje, sa istom pozadinom iz filmskog studija i zelenim ekranom kao u Fejsbuk objavi o umrlima od korona virusa.

Nova obrnuta pretraga slika na Guglu sa tim mimom dovela je do originalne verzije fotografije iz filmskog studija, dostupne na Šaterstoku (Shutterstock), sajtu specializovanom za prodaju fotografija i ilustrovanih slika, takozvanih stock fotografija. Opis slike, koju je postavio korisnik Raševski Vjačeslav (Rashevskyi Viacheslav), glasi "unutrašnji paviljon modernog filmskog studija sa zelenim ekranom i opremljen svetlima") .

Među rezultatima koji su se pojavili u obrnutoj pretrazi slika pojavio se i članak filipinske internet stranice Rappler objavljen 7. oktobra 2016. u kome se izveštava o radionici za kreiranje video sadržaja, a u kome se nalazi ista fotografija.

Snimci slike na Šaterstoku (levo) i u Fejsbuk objavi napravljeni 5. februara 2021.

Fotografija u objavi koja osuđuje navodnu fotomontažu je zapravo fotomontaža stvarne scene iz gornje slike sa onom iz studija za snimanje.

Zeleni ekran se koristi u audiovizuelnoj produkciji da se omogući postavljanje glumaca u postprodukciji na mesta drugačija od studija za snimanje. 

Ovaj vizualni efekat se zove “kroma ključ” (chroma key) a nazvan je tako zbog programa za video montažu koji vam dozvoljavaju da izaberete boju ili boju koda i zamenite je sa drugom slikom ili videom. 

“Tehnički, chroma key proces može se uraditi sa bilo kojom bojom u pozadini, ali svetlo zelena i plava su najpopularnije. Kako se te boje u potpunosti razlikuju od boje ljudske kože, mali je rizik da će delovi tela biti isečeni,” objašnjeno je na platformi Shutterstock.

Prevela i pripredila
COVID-19