Obmanjujuće objave na Fejsbuku pokazuju deveruše a ne neveste na masovnoj svadbi

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objave, koje navodno pokazuju slike vrlo mladih nevesti na masovnoj svadbi u pojasu Gaze u junu 2020. godine, bile su deljene po grupama protiv migranata na Fejsbuku i izazvale su  islamofobne reakcije i optužbe za pedofiliju. Tvrdnja je netačna: devojke na slikama su deveruše na ceremoniji, koja se dešavala u julu 2015. godine i koju je slikao fotograf iz Rojtersa.

Tvrdnja je objavljena na Fejsbuku 25. juna 2020. i bila podeljena na stotine puta. Autor objave tvrdi: “Ovo vam je Palestina 20.06.2020 godina, masovna svadba preko 150 parova, jedino sto je najmladja nevesta imala 5 godina a najstarija 11 dok je naj mladji mladozenja imao samo 23”

Snimak sa Fejsbuka 3. jula 2020. (Snimak sa Fejsbuka 3. jula 2020.)

Iste slike su bile obljavljene istog dana u jednoj srpskoj grupi protiv migranata, uz tvrdnju da su “masovne svadbe na Bliskom Istoku između odraslih muškaraca i devojčica česta pojava”. Ta objava je bila podeljena stotine puta, na primer ovde sa komentarom da “kod nas se zove pedofilija, u njihovim državama ovo se zove brak”. Ta objava je kasnije bila obrisana.

Snimak sa Fejsbuka 26. juna 2020.

Tvrdnja je netačna: devojčice na slikama nisu neveste nego deveruše.

Korišćenjem obrnute pretrage slika na Guglu (Google reverse image search), našli smo originalne slike. Fotograf vodeće međunarodne novinske agencije Rojters (Reuters) Suhaib Salem snimio ih je tokom masovne svadbe u gradu Bejt Lahija (Beit Lahiya) na severu pojasa Gaze. Serija tih slika, uključujući tri koje se vide na netačnim objavama, je objavljena ovde na internet stranici Rojtersa.

U potpisu slike piše da “palestinske devojke prate mladoženje dok slave odvojeno od nevesti tokom masovnog venčanja za 150 parova u gradu Beit Lahija na severu pojasa Gaze 20. jula 2015. godine.” “Kao što tvrdi naslov, devojčice na ovim slikama prate mladoženje dok mlade nisu bile dostupne da ih fotografišemo”, potvrdio je Suhaib Salem u odgovoru AFP-u mejlom.

Uobičajeno je da devojčice budu deveruše i da nose bele haljine na palestinskim svadbama. Slobodni fotograf sa sedištem u Gazi Mohammed Talatene je slikao isti događaj i potvrdio u pisanom razgovoru sa AFP-om da su ove bele haljine za “rodbinu nevesti i mladoženja”. Takođe je potvrdio da su neveste bile na odvojenoj lokaciji i da ih nije bilo moguće fotografisati zbog poštovanja običaja i verovanja.

Pišući o sličnoj ceremoniji održanoj u gradu Beit Lahija godinu dana kasnije,  2016. godine, portal Midl Ist Monitor (Middle East Monitor) opisuje “zabavu mladoženja kojoj su prisustvovale njihove porodice i mlade sestre, prijatelji i javnost. Ceremonija nevesti se održava u odvojenom zatvorenom prostoru zbog konzervativne prirode tog dela Pojasa Gaze.”

U drugim delovima palestinskih teritorija, neveste i mladoženje su na sceni, kao na primer na ovoj masovnoj ceremoniji proslave 4. februara 2014. u gradu Gaza Sitiju. Mlade deveruše su i tamo bile na sceni, noseći belo i držeći cveće.

Masovna svadba u gradu Gazi 4. februara 2014. (MAHMUD HAMS / AFP)
Masovna svadba u gradu Gazi 4. februara 2014. (MAHMUD HAMS / AFP)

Ovo nije prvi put da su slike masovne svadbe na palestinskim teritorijama izvučene iz konteksta i korišćene za podršku pozicija protiv migranata. Američki fakt čeker Snoups (Snopes) je izvestio o sličnim tvrdjama u 2009. godini, citirajući Tima Maršala (Tim Marshall), tadašnjeg novinara Skaj Njuza (Sky News) koji je izveštavao o događaju. On je insistirao da je njegova priča o jednoj proslavi u Gazi “bila predstavljena u kontekstu, rekavši da se dešavala samo 1.6 kilometara od izraelske granice (...) i da su neveste bile negde drugde. Dosta jednostavna priča.”

Napisao je: “Nikad mi nije palo na pamet da bi te mlade devojčice u blogosferi kasnije mogle biti opisivane kao neveste. Baš sam naivan”.

AFP je već pisala o sličnim slučajevima na španskom 2018. i na francuskom 2019. 

Dečiji brak je retkost, ali nije neviđen na  palestinskim teritorijama. U izveštaju za Komitet za prava deteta Ujedinjenih nacija, podnetom u januaru 2020. godine, palestinska organizacija za ljudska prava Al-ak (Al-Haq) je izvestila da je palestinski predsednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) 3. novembra 2019. dekretom izdao zakon koji nalaže da “prihvatljivost braka zahteva da oba lica u bračnom ugovoru (...) moraju da budu starija od 18 godina”. Međutim, odredba dozvoljava maloletnički brak “uz odobrenje šefa šerijatskog pravosuđa ili drugih verskih organa”. 

To bi moglo omogućiti primenu osmanskog građanskog zakonika koji dozvoljava brak za devojčice od 9 godina i dečake od 12 godina, upozorava organizacija Al-Ak. Prema podacima Unicefa u izveštaju o stanju dece u svetu za 2019. godinu, neveste na palestinskim teritorijama imale su manje od 15 godina samo u 1% brakova sklopljenih između 2012. i 2018. godine.

Izveštaj Al-Aka takođe uzima u obzir i neusklađivanje pravnog okvira u različitim delovima palestinskih teritorija. Prema novinarima AFP-a u Gazi, tamošnje verske vlasti mogle bi dozvoliti brak maloletnika, ali ne mlađih od 16 godina.

U Srbiji, Zakon o porodici propisuje da “brak ne može sklopiti lice koje nije navršilo 18. godinu života” ali i da “sud može, iz opravdanih razloga, dozvoliti sklapanje braka maloletnom licu koje je navršilo 16. godinu života”. U Evropskoj uniji, samo četiri zemlje strogo zabranjuju dečji brak  za oba pola dok ga nekoliko država dozvoljava uz saglasnost javnog organa ili roditelja.