Fajzer-Biontek vakcine snimljene u Majamiju, na Floridi, 15. aprila 2021. (AFP / Čandan Kana)

Američka naučnica iznela netačne tvrdnje o bezbednosti vakcine protiv Covid-a-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Jedna američka naučnica tvrdi da vakcine protiv Covid-a-19 izazivaju zabrinutost za bezbednost, uključujući sterilizaciju i promenu DNK, u obraćanju koje je prevedeno na srpski objavilo nekoliko portala, te je podeljeno na Fejsbuku na stotine puta za nedelju dana. Stručnjaci i institucije za javno zdravlje kažu da nema dokaza da mRNK vakcine izazivaju reproduktivne probleme, niti da modifikuju gene primalaca.

“U javnom apelu upućenom CDC-u (Centar za prevenciju i kontrolu bolesti), molekularni biolog i toksikolog dr Janci Chunn Lindsay, pozvao (sic!) je na momentalnu obustavu proizvodnje i distribucije Kovid vakcina!”, počinje članak na srpskom objavljen na nekoliko portala kao ovde i ovde i koji je, prema podacima Fejsbuka, podeljen više od 500 puta od 11. maja. Članak uključuje i audio snimak obraćanja tokom sednice za javne komentare na sastanku CDC-jevog Savetodavnog komiteta za imunizacijsku praksu (ACIP) 23. aprila 2021.

Sednica za javne komentare bila je prilika data građanima da se kratko obrate na zasedanju ACIP-a, što su neki iskoristili da izraze zabrinutost i sumnje o politici vakcina protiv Covid-a-19 koju sprovode CDC i ACIP, dok su neki otvoreno zagovarali teorije zavere, kao na primer žena koja je tvrdila da je vakcinacija protiv Covid-a-19 kršenje Nirnberškog koda, što je AFP Činjenice već razobličio.

Dr Džensi Čun Lindsi, koja je za AFP potvrdila da je bila govornik na toj sednici, rekla je u svom obraćanju da snažno oseća da vakcinacija “mora biti momentalno zaustavljenja zbog zabrinutosti za bezbednost na nekoliko frontova.”

Snimak jedne Fejsbuk objave koja je podelila jedan od članaka, napravljen 17. maja 2021.

Zemlje širom sveta trude se da imunizuju svoje stanovništvo protiv Covid-a-19, koji je do 18. maja usmrtio gotovo 3,4 miliona ljudi. Međutim netačne tvrdnje o vakcinama se šire internetom uprkos naporima kompanija društvenih mreža da ih zaustave i uveravanjima zdravstvenih vlasti da su vakcine bezbedne i efektivne.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), do 18. maja širom sveta je dato više od 1,2 milijardi doza vakcina protiv Covid-a-19, od čega više od 274 miliona u Sjedinjenim Državama, kako navodi CDC. Većina vakcina datih u SAD-u su mRNK Fajzera i Moderne, iako se koristi i cepivo kompanije Džonson i Džonson koje upotrebljava drugačiju tehnologiju.

AFP Fact Check je verifikovao neke od tvrdnji koje je iznela dr. Lindsi.

Nema dokaza da će Covid-19 vakcine ‘unakrsno reagovati’ i stvoriti reproduktivne probleme

Lindsi tvrdi da “postoji verodostojan razlog što mislim da će Kovid vakcine da stupe u interakciju sa sincitinom i reproduktivnim proteinima u spermatozoidima, jajnim ćelijama i placenti, što dovodi do oštećenja plodnosti” i reproduktivnih problema. Sincitin-1 je ključni protein za stvaranje placente.

Međutim, nema dokaza da do toga dolazi, navodi više stručnjaka

Vakcine mRNK koje su razvili Fajzer-Biontek i Moderna razlikuju se od prethodno davanih cepiva. Umesto konfrontiranja imunskog sistema sa delom virusa u oslabljenoj ili umrtvljenoj formi kako bi izgradio antitela, one daju “kopiju” dela virusa (spajk protein) koji telo onda može prepoznati i boriti se protiv njega kad se sa njim kasnije suoči.

Dasantila Golemi-Kotra, mikrobiološkinja na Univerzitetu Jork, rekla je AFP-u da “je malo verovatno da se antitela protiv spajk proteina SARS-CoV-2 stvorena vakcinom ukrste u telu sa sincitinom -1 ili -2 i dovedu do neplodnosti.”

Ona je objasnila da ova dezinformacija može poticati iz činjenice da antitela anti-spajk proteina i protein placente sincitin-1 dele “veoma kratku oblast amino kiseline.”

To, međutim, ne znači da bi imunski sistem napao protein sincitin. Imunski sistem može “da prepozna površinu u ciljanom proteinu, što je retko ograničeno na jednu kratku sekvencu amino kiseline,” rekla je ona.

Ovaj niz na Tviteru imunologa Endrjua Kroksforda (Andrew Croxford) pokazuje da drugi proteini u ljudskom telu takođe dele sekvence amino kiselina sa spajk proteinom SARS-CoV-2, a da ne pokreću autoimuni odgovor.

Miloš Babić, molekularni biolog i neurobiolog na Univerzitetu Arizona, se slaže i objašnjava da “da je njen argument ovde tačan, i da vakcina nosi rizik steriliteta, virus bi onda nosio garanciju steriliteta. Ako bi neko posle vakcine ostao sterilan, svi bi ostali sterilni posle virusa.”  

AFP Fact-Check je verifikovao druge tvrdnje da mRNK vakcine stvaraju sterilitet ovde i ovde. AFP Činjenice je o tome pisao ovde.

Nema indikacija da Covid-19 vakcine izazivaju pobačaje i remete menstrualni ciklus

Od početka aprila, tvrdi Lindsi, “zabeležili smo gubitak 100 trudnoća” i “čuli smo za brojne izveštaje o poremećajima menstrualnih ciklusa nakon vakcinacije.”

Stručnjaci i institucije za javno zdravlje, međutim, kažu da trenutno nema indikacija da vakcine protiv Covid-a-19 negativno utiču na trudnoće žena.

CDC je u februaru rekao da nije identifikovao nikakve trendove pobačaja nakon imunizacije protiv Covid-a-19.

“Do danas nijedan dokaz ne nagoveštava povećanje broja pobačaja nakon vakcinacije protiv Covid-a-19 i nisu primećeni nikakvi zabrinjavajući obrasci izveštaja,” rekao je portparol CDC-ja za AFP.

CDC na svojoj internet stranici  takođe navodi da “na osnovu toga kako ove vakcine rade u telu, stručnjaci veruju da nije verovatno da predstavljaju poseban rizik za trudnice.”

Preliminarni rezultati jednog istraživanja, objavljenog u aprilu 2021. u Medicinskom časopisu Nove Engleske, “nisu pokazali vidne bezbednosne signale među trudnicama koje su primile mRNK vakcinu protiv Covid-a-19,” navode autori.

Istraživanje je pratilo učesnike preko CDC-ove V-sejf aplikacije koja podstiče ljude da sami izveste neželjene događaje nakon vakcinacije. Od 827 završenih trudnoća, 712 je okončano rođenjem deteta, dok je 115 (13.9%) bilo izgubljeno.

Prema navodima klinike Majo, pobačaj je “relativno često iskustvo” i događa se u 10-20 % poznatih trudnoća, često kada se fetus ne razvija normalno.

U članku objavljenom u martu 2021. u časopisu Nature Reviews Immunology u kome je ispitivana bezbednost vakcina za trudnice objašnjava se da, iako su bile isključene iz kliničkih ispitivanja za vakcine i ženama učesnicama je savetovano da ne zatrudne, mali broj njih jeste ostao u drugom stanju. Njihove trudnoće nisu bile negativno pogođene u poređenju sa trudnoćama koje su se dogodile u kontrolnoj grupi.

Rezultati limitiranog istraživanja pokazuju da “nema značajne razlike u stopi slučajnih trudnoća u grupama vakcinisanih u poređenju sa kontrolnim grupama, što ukazuje da vakcine ne sprečavaju trudnoću kod ljudi,” navodi se u članku.

“Slično tome, stopa pobačaja je uporediva između grupa, ukazujući da nema štetnih efekata vakcinacije na ranu trudnoću.”

U februaru 2021. Fajzer-Biontek započeo je istraživanje da posebno ispita bezbednost svoje vakcine kod trudnica.

Lindsi citira i “više izveštaja” da vakcina protiv Covid-a-19 može poremetiti menstrualne cikluse. U toku je istraživanje da se vidi da li postoji uzročna veza između ta dva. Neki stručnjaci sugerišu da je dodatni stres zbog pandemije mogao igrati ulogu u slučajevima u kojima su žene imale menstrualne promene. AFP Činjenice je o tome pisao ovde.

Medicinska sestra priprema dozu Oksford AstraZeneka vakcine protiv Covid-a-19 u Brazilu. Snimljeno 9. februara 2021. (Majkl Dantas / AFP)

Prijavljeni krvni ugrušci povezani sa Covid-19 vakcinom su retki

Naučnica dalje tvrdi da “od svih genskih terapija (vakcine protiv Covid-a-19) uzrokuju koagulopatiju,” što je navodno pokazano u stotinama izveštaja o poremećajima pojave krvnih ugrušaka u američkom Sistemu za izveštavanje o neželjenim događajima u vezi sa vakcinom (VAERS).

Naučnici su naširoko odbacili neosnovanu tvrdnju da mRNK vakcine mogu modifikovati ljudsku DNK, i AFP Fact Check je to razobličio ovde i ovde. AFP Činjenice je o tome pisao ovde.

Sami izveštaji koji se pojavljuju u VAERS-u “ne mogu biti upotrebljeni da se odluči da li je vakcina izazvala štetni događaj ili bolest ili im je doprinela,” navodi se u izjavi o odricanju od odgovornosti koju korisnici moraju da potvrde da su pročitali i razumeli pre nego što pristupe podacima iz sistema.

U zvaničnom opisu VAERS-a, koji vode CDC i američka Agencija za hranu i lekove (FDA), kaže se da on “sadrži informacije o neproverenim izveštajima štetnih događaja (bolesti, zdravstvenih problema i/ili simptoma) nakon imunizacije sa vakcinama odobrenim u SAD-u,” i da prihvata izveštaje “od bilo koga.”

Bilo je izveštaja o krvnim ugrušcima povezanim sa niskim nivoom trombocita nakon vakcinacije adenovirusnim (ne mRNK) vakcinama Džonson i Džonson/Džensen i Oksford/Astra Zeneka, ali ti događaji su vrlo retki.

SAD su pauzirale isporuku Džonson i Džonson vakcina zbog zabrinutosti oko tromboze, ali su CDC i FDA preporučile ponovnu primenu nakon što su podaci pokazali da je od više od 8.4 miliona podeljenih doza bilo samo 23 potvrđenih izveštaja o sindromu trombocitopenije (TTS), koji uključuje krvne ugruške i nizak nivo trombocita.

“Podaci pokazuju da je TTS redak neželjeni efekat. Poznate i moguće prednosti Džonson i Džonson/Džensen vakcine premašuju poznate i moguće rizike,” naveo je CDC na svojoj internet stranici.

Nekoliko evropskih zemalja takođe je obustavilo davanje Oksford/AstraZeneka vakcine, koja koristi sličnu tehnologiju kao Džonson i Džonson, nakon izveštaja o pojavi trombova nakon vakcinacije.

Vakcinu, koja još nije odobrena u SAD-u, ali jeste u Kanadi, tada je preispitala Evropska medicinska agencija (EMA).

Nakon preliminarnih ispitivanja EMA je utvrdila da “vakcina može biti povezana sa vrlo retkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih sa trombocitopenijom odnosno niskim nivoom krvnih trombocita.”

Kao i CDC, EMA je zaključila da “dobrobit od vakcine u borbi protiv još široko rasprostranjene pretnje Covid-a-19 (koja i sama izaziva probleme sa trombovima i može biti fatalna) i dalje premašuje rizike od sporednih efekata.”

EMA je saopštila da prati da li mRNK vakcine Fajzera i Moderne mogu biti povezane sa retkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, ali do sada nije bilo takvih indikacija.

Vakcine ne pogoršavaju pandemiju

Uz njene izjave, u članku na srpskom dr Lindsi je citirana da je nakon sednice rekla medijima da je još želela da kaže (ali nije imala vremena u okviru dozvoljenog trominutnog obraćanja) da “postoje jaki dokazi da dolazi do poremećaja imuniteta nakon primanja Kovid vakcina, jer podstiču stvaranje više smrtonosnih virusa mutanata tako da istovremeno šire nove sojeve zaraze i uzrokuju više smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom nego što bi ih bilo da se ljudi nisu vakcinisali. 

“Konkretno, postoje jasni dokazi da vakcine pogoršavaju pandemiju!“, citira članak reči ove naučnice.

To je ista tvrdnja kao ona o “imunskom begu” belgijskog naučnika Gerta Vanden Boša, o čemu je AFP Činjenice pisao ovde.

Lindsi je takođe rekla da “jasno vidimo privremeni pad imuniteta odmah nakon vakcinacije” i da “svetska statistika pokazuje da istovremeno sa vakcinacijom naglo skače broj zaraženih i umrlih.”

“Njena izjava je tehnički tačna, ali je formulisana tako da vodi u lažne zaključke. Naime, svaki izazov imunom sistemu (vakcina ili infekcija) izaziva prolazni pad imuniteta. U slučaju vakcine, to traje oko 36-48 sati, i u tom periodu osoba jeste ranjivija za infekcije,” kaže Miloš Babić. 

“Ali to ne znači da vakcine proizvode infekcije ili ih povećavaju. Možemo pogledati bilo koju državu i uporediti procente vakcinisanih među zaraženima, među bolesnima, i među umrlima” sa procentom nevakcinisanih, napisao je Babić za AFP Činjenice 18. maja.

Doktor Srđa Janković, imunolog u Dečjoj bolnici u Tiršovoj i član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv pandemije, se slaže:

“Naprotiv, vakcinacija pojačava imunski odgovor na ciljni antigen i čini ga efikasnijim, uz odgovarajuće imunsko pamćenje, što i jeste njena namena (vakcine),” napisao je on 18. maja u mejlu za AFP Činjenice. 

“Povećanje broja novozaraženih nakon vakcinacije, koje je izneto kao argument, uočeno je isključivo u zemljama u kojima je već postojao uzlazni trend broja novozaraženih; nakon dosezanja odgovarajućeg obuhvata populacije vakcinacijom bez izuzetka je došlo do opadanja broja zaraženih osoba i taj pad je po pravilu bio ubrzan (efekat vakcinacije),” rekao je Janković.

“Svuda su istraživanja pokazala da kompletno imunizovani (oni kod kojih je prošlo bar tri nedelje od druge doze) obolevaju znatno ređe od nevakcinisanih, imaju (u proseku) znatno blažu kliničku sliku i manju verovatnoću da zaraze druge, dok je rizik smrtnog ishoda kod kompletno imunizovanih osoba ravan (ili sasvim blizak) nuli,” dodao je Janković.

Prema podacima CDC-a, od više od 115 miliona ljudi koji su do 10. maja u potpunosti vakcinisani u SAD-u, bilo je 1.359 izveštaja o hospitalizovanim ili smrtnim slučajevima potpuno vakcinisanih ljudi, od čega je 223 preminulih. Reč je o slučajevima ljudi koji su se zarazili čak i ako su bili u potpunosti vakcinisani i oni su očekivani, kaže CDC, pošto ni jedna vakcina ne štiti 100%.

AFP Fact Check je ispitao brojne netačne ili obmanjujuće tvrdnje o vakcinama protiv Covid-a-19 i ti tekstovi su dostupni ovde. Provere takvih tvrdnji koje je uradio AFP Činjenice mogu se videti ovde.

Prevela i priredila
COVID-19 VAKCINE