Zdravstvena radnica pokazuje brze Covid-19 antigenske testove u centru za testiranje u Nemačkoj 10. marta, 2021. (AFP / Ina Fasbender)

Kontrolni štapići su normalna komponenta antigenskih testova na Covid-19, ne služe za testiranje pacijenata

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fejsbuk nalog poznat po širenju netačnih informacija o pandemiji Covid-a-19 je podelio još jednu sliku na kojoj se vide negativni i pozitivni kontrolni štapići iz kutije antigenskih testova uz tvrdnju da to dokazuje da su rezultati testova na Covid-19 “unapred pripremljeni u fabrici”. AFP je već istraživao nekoliko takvih testova i ustanovio da su pozitivni i negativni kontrolni štapići normalni deo procesa testiranja i koriste se da bi se potvrdilo da test ispravno deluje. Ti štapići se ne koriste na pacijenatima.

“DOBRO JUTRO!!!! Unapred pripremljeno iz fabrike… POZITIVAN i NEGATIVAN test?!? DELITE!!!!!” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 29. aprila 2021. i podeljenoj više od 6.400 puta za nedelju dana. U objavi se nalazi slika koja prikazuje četiri pakovanja na kojima je napisano “Antigenski kontrolni bris Sars-Cov-2” i “negativan” ili “pozitivan”. Sars-Cov-2 je virus koji izaziva bolest Covid-19. Skrinšotovi te objave su takođe podeljeni na društvenim mrežama.

Ovo je već treći put da AFP istražuje antigenski test na Covid-19 nakon što su se pojavili navodi o navodno nameštenim pozitivnim i negativnim brisevima. Tvrdnja je netačna. Kontrolni štapići se koriste za proveru ispravnosti testa. Oni nisu napravljeni da se koriste na pacijentima niti da se njihovi rezultati u javnim podacima vode kao slučajevi Covid-a-19.

Skrinšot objave na Fejsbuku napravljen 6. maja 2021.

AFP Činjenice je već nekoliko puta razobličio slične netačne tvrdnje oko Covid-a-19 podeljene na ovom Fejsbuk nalogu, na primer tvrdnje o snimku “lažnih Covid-19 smrti” koji je zapravo prikazao snimanje muzičkog videa ruskog repera i o snimcima koji su prikazali bezopasne niti na maskama rekavši da su “paraziti”.

Prethodne AFP istrage o Covid-19 antigenskim testovima koje su proizvele kompanije Abot (Abbott) ili Akon Labs (Acon Labs) pokazale su da štapići služe samo za kontrolu kvaliteta.

Normalno je pronaći kontrolne štapiće u Covid-19 testovima

“Proizvođači dodaju pozitivne i negativne kontrole kako bi korisnici potvrdili da li test funkcioniše. Ako test dobro funkcioniše, pozitivna kontrola treba da da pozitivan rezultat, a negativna negativan,” objasnila je AFP-u u decembru 2020. Liljan Granžo-Keros (Liliane Grangeot-Keros), virusološkinja i stalna sekretarka Francuske nacionalne farmaceutske akademije.

Ovaj postupak je “normalan”, “apsolutno standardan”, potvrdio je virusolog Bruno Kanar (Bruno Canard), direktor istraživanja u Nacionalnom centru za naučna istraživanja (CNRS) u Eks-Marseju (Aix-Marseille).

Kada laboratorija dobije testove, “dobije neiskorišćene testove i dva kontrolna testa (jedan negativan i jedan pozitivan, ed.) koji služe kao referenca i koji se neće koristiti. Oni su tu samo za referencu” kako bi se osiguralo da testovi funkcionišu i kako bi se pomoglo u tumačenju rezultata testova na pacijentima, dodao je.

Tako je i kod drugih Covid-19 antigenskih testova. Tražili smo “Sars-Cov-2 antigenski test SD Biosensor” na Guglu i pronašli smo da kontrolni štapići koji se vide na slici podeljenoj na Fejsbuku 29. aprila potiču iz pakovanja testa koji distribuira Roš Dijagnostiks (Roche Diagnotics) u saradnji sa korejskim proizvođaćem SD Biosensor, čiji ime se vidi na pakovanju.

Skrinšot sa sajta Roša Dijagnostiksa napravljen 6. maja 2021.

“Mogu da potvrdim da slike podeljene na Fejsbuku prikazuju negativne i pozitivne kontrolne štapiće koji se nalaze u pakovanju sa 25 naših Sars-Cov-2 brzih antigenskih testova,” rekla je u mejlu za AFP Činjenice 5. maja portparolka Grupe Roš Nina Maehlitz. 

“Kontrolni brisevi su uključeni u komplete za testiranje kako bi omogućili spoljne kontrole kvaliteta od strane zdravstvenih radnika. Bris pozitivne kontrole presvučen je antigenom SARS-CoV-2 (ali nije zarazan) i pokazaće pozitivan rezultat, bris negativne kontrole je sterilan i pokazaće negativan rezultat,” dodala je.

Postupak upotrebe kontrolnih briseva objašnjen je u uputstvu priloženom uz kutiju testova, koje je AFP Činjenice pročitao i koji je javno dostupan. “Preporučuje se da se pozitivne i negativne kontrole izvrše za svaku novu seriju, za svakog neobučenog operatera, a u skladu sa postupcima ispitivanja u ovim uputstvima i u skladu sa lokalnim, državnim i saveznim propisima ili zahtevima akreditacije,” piše.

To znači da bi svaka osoba koja prvi put vrši Covid-19 antigenski test trebalo da proveri pomoću ovih štapića da li zna kako se koristi, kao i da se svaka nova serija proverava pre nego što se koristi za dijagnostikovanje kod pacijenata.

Skrinšot uputstva za Sars-Cov-2 nazalni brzi antigenski test Roša napravljen 6. maja 2021.

Prisustvo štapića za kontrolu kvaliteta i postupak spoljne kontrole kvaliteta pominju se u dokumentaciji mnogih testova različitih proizvođača kao ovde, ovde i ovde. Nisu nužno uključeni u pakovanju testova, ali se mogu kupiti odvojeno.”Kontrolni standardi se ne isporučuju uz ovaj test. Međutim, preporučuje se da pozitivne i negativne kontrole potraže kod  lokalnih nadležnih organa i njihovo testiranje vrši u skladusa dobrom laboratorijskom praksom, kako bi se potvrdio postupak ispitivanja i verifikovale performanse testa,” piše u ovom uputstvu za Siemensov Covid-19 brzi antigenski test.

COVID-19