Prolaznik pored grafita na kome piše “MRZIM KORONU” u Zagrebu, 17. aprila, 2020. (Denis LOVROVIC / AFP)

Ukupni broj umrlih ne dokazuje da je korona virus ‘prevara’

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavi, podeljenoj više od hiljadu puta za manje od nedelju dana, tvrdi se da je korona virus “prevara” i kao glavni argument koristi podatak da je ukupna smrtnost u Hrvatskoj u prvih osam meseci 2020. pala za 2.7% u poređenju sa 2019. Eksperti, međutim, kažu da ta cifra nije uporediva u tom kontekstu; od početka drugog talasa sredinom avgusta, broj umrlih je značajno veći nego u istim mesecima prošle godine.

“KORONA JE PRIJEVARA! IZJAVA DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU: Ukupan broj umrlih od siječnja do kolovoza 2020. pao je za 2.7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Radi se o pandemiji laži, straha i lažnih testova!,” navodi se u objavi na hrvatskom ukupno podeljenoj više od 1,400 puta i pregledanoj nekih 117,000 puta od 25. oktobra, 2020.

Iako hrvatski Državni zavod za statistiku jeste saopštio da je ukupna smrtnost u Hrvatskoj niža za 2.7% u prvih osam meseci ove godine u poređenju sa 2019, podatak je iznet van konteksta i ne može se koristiti da bi se reklo kako Covid-19 ne ubija, kažu zvaničnici i stručnjaci.

Snimak jedne od Fejsbuk objava, napravljen 29. oktobra, 2020.

Poslednji podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku 28. oktobra pokazuju da je ukupni broj umrlih u periodu od januara do septembra 2020. manji za samo 1.2% u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

“Međutim, promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih porastao je za 2,4% od ožujka do rujna 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 688 više,” navodi se u saopštenju Zavoda.

Samo “u rujnu 2020. broj umrlih porastao je za 12,5% u odnosu na rujan 2019., odnosno bilo je 482 umrlih više nego u istome mjesecu prethodne godine,” dodaje se.

Na pitanje AFP Činjenica da komentarišu tvrdnju iz Fejsbuk posta, iz službe za odnose sa medijima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) odgovorili su mejlom 28. oktobra da, iako je tačno da je ukupan broj umrlih bio niži, broj preminulih u avgustu 2020, kada je broj zaraženih novim korona virusom počeo da raste sredinom meseca, je bio veći za 3.3% u poređenju sa istim mesecom u 2019. 

Osim toga, “napominjemo da privremeni podaci o umrlima nisu potpuno usporedivi s konačnim podacima. Za konačnu usporedbu ukupne smrtnosti od COVID19 (i) između 2019. i 2020. godine potrebno je pričekati konačne rezultate,” kažu iz HZZJ-a.

Prema zvaničnim podacima, Hrvatska je do 29. oktobra, 2020. zabeležila 43,775 slučajeva zaraženih novim korona virusom, od kojih je 511 ljudi umrlo. U 2019. je ukupan broj preminulih od neke zarazne bolesti bio 98, prema izveštaju HZJZ-a.

Snimak grafike o slučajevima Covid-a-19 u Hrvatskoj sa službenog sajta vlade, 29. oktobra, 2020.

“Kovid ne treba smatrati benignim. Kovid nije nešto što možemo ignorirati,” rekao je Gordan Lauc, profesor u Zavodu za biokemiju i molekularnu biologiju na Univerzitetu u Zagrebu.

“Zimi kovid moze biti vrlo gadan, ubija puno ljudi, napada pluća,” rekao je Lauc Hrvatskom javnom servisu, HRT, u avgustu 2020. 

Stopa smrtnosti povećana je i u drugim zemljama

Ovo nije prvi put da teoretičari zavere, koji tvrde da je korona virus prevara, zloupotrebljavaju statistiku ili kažu da Covid-19 nije povećao stopu smrtnosti.

Nemački advokat Rajner Filmih tvrdio je nedavno da “korona virus nije prouzrokovao povećanu smrtnost nigde u svetu.”

Kao što je AFP Činjenice pisao, pogrešno je tvrditi da nijedna zemlja nije imala povećan broj umrlih tokom prvog talasa epidemije u proleće 2020. pošto nekoliko demografskih istraživanja dokazuje upravo suprotno.

Istraživanje, koje je objavljeno u julu a sprovedeno u Italiji metodama koje se koriste da se meri smrtnost od sezonskog gripa, pokazalo je da je tokom najgoreg meseca pandemije Covid-a-19 broj preminulih duplo veći u odnosu na prethodne godine.

Slično istraživanje u Belgiji pokazuje da je u aprilu 2020. stopa smrtnosti u ovoj zemlji bila najviša za taj mesec od Drugog svetskog rata.

U Francuskoj, Nacionalni institut za statistiku INSEE objašnjava u publikaciji od 18. septembra, 2020. da su “u proteklih 20 godina u Francuskoj dva događaja dovela do velikog povećanja broja preminulih: toplotni talas u leto 2003. i Covid-19 u proleće 2020.”  

Konačno, na sajtu evropskog indikatora mortaliteta Euromomo, koji prikuplja i poredi zvanične podatke o smrtnosti za 24 evropske zemlje, može se lako videti da su najviše stope mortaliteta u zemljama najteže pogođenim epidemijom jedan i po do četiri puta više nego stope smrtnosti tokom uobičajenih zimskih perioda gripa.

Teoretičari zavere širom sveta tvrde da su novi korona virus i bolest koju on izaziva, Covid-19, prevara ili ništa ozbiljnije od obične prehlade i da nisu opasne kako ih vlasti predstavljaju. AFP-ovi servisi za proveru činjenica razobličili su takve tvrdnje u brojnim tekstovima i na nekoliko jezika. Lista raskrinkanih mitova o korona virusu na engleskom može se naći ovde. Tekstovi AFP Činjenica o ovim tvrdnjama mogu se pročitati ovde, ovde, i ovde.

Kad je reč o tvrdnji u Fesbuk objavi da su testovi koji detektuju korona virus “lažni”, AFP ju je već raskrinkao ovde i ovde.

COVID-19