HAARP nema nikakve veze ni sa 5G-om ni sa korona virusom

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fejsbuk objava fotografije na kojoj se tvrdi da pokazuje “HAARP svemirski brod koji emituje 5G zračenje (koje) sadrži virus Corona” podeljena je na hiljade puta i pregledana više od tri miliona puta otkako je postavljena u aprilu 2020. Objava je, međutim, potpuno netačna; naučnici kažu da HAARP ne leti i nema nikakve veze ni sa 5G tehnologijom, niti sa novim korona virusom.

Objava pokazuje fotografiju letećeg objekta na nebu koji ostavlja kondezovane tragove (contrails na Engleskom). Na vrhu fotografije je napisano: “Konačno uhvaćen, HARP svemirski brod koji emitira 5G zračenje sadrži virus Corona.” Čini se da je ova objava na srpskom prvi put postavljena u aprilu 2020. od kada je podeljena više od 52,000 puta. Ponovo se pojavila na Fejsbuku 26. oktobra, 2020. i pregledana je 34,000 puta za samo 24 sata.

“Mnogo teorija (zavere) odjednom,” odgovara Milan Gordić, naučni saradnik u Institutu za nuklearne nauke Vinča u Beogradu, na pitanje AFP Činjenica o ovoj tvrdnji.

Snimak objave napravljen 28. oktobra, 2020.

Kakve veze HAARP ima sa 5G tehnologijom?

“Apsolutno nikakve,” odgovorio je Gordić u telefonskom razgovoru za AFP 28. oktobra, 2020. I jedno i drugo su predajnici koji “koriste bezopasnu vrstu elektromagnetnih talasa” ali  rade na potpuno različitim frekvencijama, dodaje.

HAARP emituje radio talase u jonosferu, viši deo atmosfere koji počinje na oko 50 do 80 kilometara visine i prostire se do 950 kilometara iznad površine Zemlje. Tehnologija 5G “je potpuno druga priča pošto su to antene usmerene ka površini Zemlje gde ima korisnika interneta i mobilne telefonije,” objašnjava Gordić.

Upitan da komentariše fotografiju iz Fejsbuk objave, rekao je: “Ne postoji svemirski brod HAARP, postoji predajnik i prijemnici.”

Niz HAARP antena na Aljasci. Foto: Wikimedia Commons, otvorena internet biblioteka

Visoko frekventni aktivni istraživački program polarne svetlosti (The High-frequency Active Auroral Research Program - HAARP) opisan je na zvaničnoj internet stranici kao “najsposobniji na svetu predajnik visoke snage i visoke frekvencije za istraživanje jonosfere.” Čini ga 180 visokofrekventnih antena koje se nalaze u Gakoni, na Aljasci, koje emituju radio signale u jonosferu. To služi da bi se kreirali mali poremećaji u jonosferi, slični prirodnim, što bi pomoglo naučnicima da predvide, na primer, kako slične prirodne pertubacije mogu uticati na satelite i druge komunikacije.

“Kao što doživljavate efekte kratkoročnih atmosferskih promena kao što su zemaljske vremenske prilike (temperatura, vlažnost vazduha, padavine, vetar, vidljivost itd), Sunce i Zemlja takođe imaju svoje jedinstvene interakcije koje utiču na nas. Svemirske vremenske prilike su relativno novo naučno polje posvećeno razumevanju tih veza i prognoziranju sunčevog bljeska, magnetnih oluja i drugih fenomena povezanih sa svemirom. Što više razumemo te interakcije, bolje ćemo se pripremiti za njihove uticaje,” objašnjavaju iz HAARP tima u odeljku Često postavljana pitanja na zvaničnoj internet stranici.

Snimak lokacije HAARP-a na Gugl mapi, napravljen 28. oktobra, 2020.

Sagrađen sredinom devedesetih godina prošlog veka, HAARP je bio projekat na kome su sarađivali američka vojska i Univerzitet Aljaske (University of Alaska Fairbanks -  UAF) sve do avgusta 2015. kada je “odgovornost za objekte i opremu HAARP-a formalno preneta sa vojske na UAF,” navodi se na sajtu.

I dok postoji samo jedan predajnik, na Aljasci, postoji više prijemnika koji mere reflektovane signale nakon što predajnik pošalje radio talase u jonosferu. “Prijemnici, koji su raspoređeni po celom svetu, su bezopasni i ne emituju bilo kakvu radijaciju. Jedan od njih bio je u Beogradu, na Institutu za fiziku,” kaže Gordić.

Teoretičari zavere širom sveta tvrde da je HAARP tajni program koji omogućava kontrolu vremena, vrši kontrolu ljudskog uma i stvara kemtrejlse, naziv koji upotrebljavaju ljudi uvereni da tragovi kondenzacije, vidljivi na nebu nakon što prođe avion, sadrže opasne hemikalije namerno ispuštene u zle svrhe.

Prema akademskom članku objavljenom na the conversation.com, “priča o 5G-u deli sličnosti sa glasinama o HAARP-u iz devedesetih godina prošlog veka.”

“Teoretičari zavere su, međutim, tvrdili da je to (HAARP) zapravo bilo oružje u razvoju za kontrolu vremenskih prilika kao i za kontrolu uma. Slična je izražena zabrinutost da bi 5G tehnologija mogla zapravo biti visokotehnološko oružje čija upotreba predstavlja ‘egzistencijalnu pretnju po čovečanstvo’.”

Snimak članka UAF-a o HAARP zaverama, napravljen 28. oktobra, 2020

“HAARP postrojenje ne utiče na klimu,” rekao je 2014. godine dr Vladimir Srećković, istraživač sa Instituta za fiziku Beograd, u intervjuu za naučni magazin Elementarijum. Energija radio signala koje emituje HAARP nije apsorbovana u dve druge oblasti atmosfere gde se stvaraju uslovi koji određuju vreme na Zemlji, dodao je.

“HAARP ne može da kontroliše vremenske prilike, nasuprot jednoj teoriji zavere. On ima premalu snagu i pogađa različite oblasti atmosfere,” rekao je 2017. godine i Kris Folen (Chris Fallen), asistent profesora i istraživač u oblasti svemirske fizike i aeronomije.

“Niti može da manipuliše našim mozgovima, kako navodi druga teorija. Uopšteno govoreći, fizičari koji proučavaju svemir su usmereni na oblasti koje su više od 60 milja (100 km) iznad naših glava, gde su radio talasi HAARP-a sto puta slabiji nego oni sa mobilnih telefona,” rekao je Folen.

Tim HAARP-a takođe odbacuje (u odeljku “Efekti na okolinu”) da on može vršiti kontrolu umova ili vremenskih prilika.

“Kad bismo to mogli, mi bismo to patentirali i prodalli na Vol stritu,” našalio se 2014. godine u intervjuu za američki javni radio NPR Denis Papadopulos (Dennis Papadopoulos), fizičar na Univerzitetu Merilend.

‘Svemirski brod’, kemtrejlsi?

Budući da je predajnik HAARP-a na Zemlji i da se ne može postaviti u svemiru, Fejsbuk objava koja tvrdi da je to “svemirski brod” koji ostavlja kemtrejlse je neosnovana.

“HAARP ne proizvodi vodu u atmosferi, nema sposobnost da ispušta gasove ili tečnosti i nema interakciju sa postojećom vodom u oblacima,” navodi se na zvaničnom sajtu u odgovoru na jedno od najčešće postavljanih pitanja.

“Postoji nekoliko takvih predajnika u svetu, Rusi na primer imaju mnogo veći i snažniji, ali zanimljivo, teorije zavere se vezuju samo za HAARP,” kaže Gordić.

Šta je onda sa slikom?

Pretragom slika na internetu AFP je našao samo fotografiju korišćenu u netačnoj Fejsbuk objavi na nalozima na društvenim mrežama na drugim jezicima, kao na primer ovde na Engleskom, zagovarajući istu zaveru da HAARP stvara kemtrejlse i da je povezan sa 5G-om.

Našli smo, međutim, slike koje su mogle biti upotrebljene da se napravi lažna fotografija. Upotrebom obrnute pretrage slika na Tinaju (Tineye), na Alamiju smo pronašli uskladištenu fotografiju tragova kondenzacije četvoromotornog aviona iznad Londona, koji izgledaju gotovo identično onim na fotografiji navodnog HAARP-a. Korišćenjem lako dostupnih programa kao što je Fotošop, na primer, bilo bi prilično jednostavno da se avion zameni slikom standarnog telekomunikacionog predajnika kako bi se napravila lažna fotografija.

Snimak (napravljen 28. oktobra, 2020) fotografije u Fejsbuk objavi (levo) i slike contrailsa (desno)

Kakve veze ima 5G sa novim korona virusom?

Objava netačno tvrdi da radijacija 5G tehnologije “sadrži korona virus.” To nije tačno. AFP-ovi servisi za proveru činjenica na raznim jezicima, uključujući i AFP Činjenice, razobličili su teorije zavere da 5G izaziva novi korona virus.

“Izlaganje elektromagnetnom polju (EMF) uređaja 5G tehnologije ne uzrokuje Covid-19, niti ima bilo kakav uticaj na proces bolesti ili zdravstvene ishode onih koji su zaraženi novim korona virusom (SARS-CoV-2) koji prouzrokuje Covid-19,” navodi na svojoj internet stranici Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizujućeg zračenja (the International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP).

“Kao što je opisala SZO (Svetska zdravstvena organizacija), potreban vam je fizički kontakt sa korona virusom da biste se njime zarazili, a kako elektromagnetna polja koja emituje 5G ne nose viruse, ne mogu vas dovesti u kontakt sa virusom,” kažu u ICNIRP-u. 

Snimak internet stranice SZO-a o prenošenju korona virusa, napravljen 28. oktobra, 2020.

Iako je bilo brige za zdravlje vezane za upotrebu mreža 5G-a -- i uopšteno mreža mobilne telefonije -- zbog radijacije, to nema nikakve veze sa izbijanjem virusa, rekli su AFP-u stručnjaci u aprilu 2020.

Jusuf Sambo (Yusuf Sambo), istraživač na Univerzitetu Glazgov koji testira 5G u Škotskoj rekao je: “Da, postoje strahovi o uticaju 5G-a na zdravlje ali oni su u vezi sa kancerom a ne virusnim infekcijama.”

Fabien Heliot, istraživač koji se specijalizira u oblasti elektromagnetnog izlaganja u bežičnoj komunikaciji na engleskom Univerzitetu Surej (University of Surrey), objasnio je: “5G je, kao i prethodne generacije mobilnih komunikacionih sistema, baziran na tehnologiji radio frekvencije koja koristi elektromagnetne talase da prenosi informacije; sami elektromagnetni talasi (korišćeni u oblasti 5G-a) su nejonizujuće zračenje.”  

Virus kao živa stvar ne može biti napravljen zračenjem, dodao je Heliot. “Zapravo je potpuno suprotno - postoje smernice koje treba da obezbede da zračenje ne ošteti žive stvari.”

Upitan o tvrdnji o “5G zračenju koje sadrži korona virus,” Gordić je rekao: “Nemam reči za takvu vezu. To je besmisleno.”

5G COVID-19