Ova fotografija je sa protesta o platama i promenjena je da pokaže ‘kemtrejlse’

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fejsbuk objava fotografije navodnog protesta pilota zbog ‘kemtrejlsa’ pregledana je i podeljena nekoliko hiljada puta za manje od nedelju dana. Fotografija je, međutim, izmenjena slika sa demonstracija pilota u SAD-u tokom spora o platama 2011. 

Objavu je jedna korisnica Fejsbuka iz Srbije postavila u julu 2020. ali se ponovo pojavila 22. oktobra, 2020. i od tada je pregledana gotovo 50,000 puta i podeljena 1,200 puta. Objava uključuje fotografiju redova pilota koji nose velike plakate sa slikom neba isprekrštanog, kako se ispostavlja, tragovima pare koje ostavljaju avioni. Na vrhu fotografije stoji natpis: “PILOTI: ‘ODBIJAMO ZAPRAŠIVATI NEBO CHEMTRAILSIMA’.” “Kemtrejls” (na engleskom Chemtrails) je naziv koji koriste ljudi koji veruju da ovi tragovi kondenzacije sadrže opasne hemikalije koje se namerno ispuštaju u zle svrhe. 

Istraga AFP Činjenica je, međutim, pokazala da je netačna tvrdnja da fotografija pokazuje pilote koji protestuju zbog “kemtrejlsa”. Pronašli smo i da su objave sa istom izmenjenom fotografijom postavljene na Fejsbuku 2012. i 2016. godine, kao i na drugim jezicima poput Italijanskog and Češkog.

Snimak objave napravljen 26. oktobra 2020.

Uradili smo obrnutu pretragu slika na Guglu sa fotografijom sa Fejsbuka i bili usmereni na nekoliko izveštaja svetskih medija o protestu američkih pilota iz 2011. Izveštaji su ilustrovani fotografijama sličnim ovoj iz Fejsbuk objave sa jedinom razlikom što su piloti nosili postere vezane za njihov protest, a koji nisu imali nikakve veze sa tragovima pare na nebu.


Tako je, na primer, 28. septembra 2011. godine, Dejli mejl (The Daily Mail) objavio izveštaj o protestu pilota u njujorškoj finansijskoj oblasti Vol strit zbog “plata i beneficija u svetlu spajanja avio kompanija koje je u zastoju.” Ovaj članak je ilustrovan istom fotografijom kao što je ona u Fejsbuk objavi, ali sa posterima koji imaju slogane vezane za njihove demonstracije.

Snimci fotografije iz Fejsbuk objave (levo) i izveštaja Dejli mejla (desno), napravljeni 26. oktobra, 2020.

Osim promene u sadržaju postera, jedina razlika između fotografija je red betonskih klupa na originalnoj fotografiji, koje su uklonjene na promenjenoj. Na izmenjenoj fotografiji takođe boje izgledaju pojačane.

Foto kredit u izveštaju Dejli mejla dat je jednoj od vodećih svetskih fotografskih agencija Geti imidžis (Getty Images). AFP Činjenice je uradio pretragu na sajtu Geti imidžisa sa ključnim rečima “piloti, protest, Njujork, septembar 2011” i na kraju pronašao originalnu fotografiju koju je 27. septembra, 2011. u Njujorku snimio Spenser Plat (Spencer Platt).

Spenser Plat je nagrađivani američki fotograf koji godinama radi za Geti imidžis. AFP Činjenice ga je kontaktirao u vezi sa ovom fotografijom i on je odgovorio mejlom 23. oktobra, 2020: “Da, ja sam autor/fotograf… ako je (slika) na sajtu Geti imidžisa to je moja slika i potpis je tačan.”

Potpis na Geti imidžisu glasi: “Preko 700 pilota Kontinentala i Junajteda, kojima su se pridružili piloti, članovi Udruženja pilota letačkih kompanija (ALPA) iz drugih kompanija za letenje, demonstriraju ispred Vol strita 27. septembra 2011. u Njujork sitiju. Piloti žele da skrenu pažnju na nedostatak napretka u pregovorima i pogađanje oko pilotskog kolektivnog ugovora uoči prve godišnjice korporativnog spajanja avio kompanija Junajted i Kontinental. (Fotografija Spensera Plata / Geti imidžis).” Uz nju je objavljena još desetina drugih fotografija sa istog protesta.

Neke od ovih fotografija koristio je magazin Forbs u svom izveštaju od 29. septembra, 2011. Forbs ne koristi istu fotografiju koja je objavljena u obmanjujućem Fejsbuk postu, ali fotografije su očigledno sa istog protesta.

Originalne fotografije pokazuju pilote kako drže postere sa natpisom “Koliko vredi pilot” i slikom pada aviona u reku Hadson 2009. godine, kada je brzom razmišljanju pilota pripisana zasluga za spašavanje nekoliko desetina života.

Ti posteri su izmenjeni u Fejsbuk objavi kako bi se prikazale slike navodnih kemtrejlsa. Izmenjena fotografija pripisuje se ilustratoru i teoretičaru zavere Dejvidu Disu (David Dees), koji je, sudeći po ovom i ovom profilu, verovao u kemtrejlse. Nismo mogli da potvrdimo da li je to Disov rad s obzirom da je on preminuo u maju 2020. Slika pilota u protestu nije uključena u arhivu sačuvanih fotografija podeljenih na internet platformi reddit i preuzetih sa njegove sada-prazne internet stranice

Zavera o kemtrejlsima 

Teorija zavere o kemtrejlsima tvrdi da vlade širom sveta naređuju avionima koji visoko lete da prskaju nebo opasnim hemikalijama kako bi uticale na promenu vremena, kontrolisale populaciju, vršile psihološke manipulacije i u poslednje vreme inficirale ljude Covid-om-19. Kao ključni dokaz oni pokazuju fotografije sa tragovima na nebu koji ostaju iza aviona. 

Tragovi su zapravo kondenzovane linije koje se sastoje od vodene pare i izduvnih gasova avionskih motora koji se spajaju iza aviona na nebu. Zovu se kontrejls (contrails), od engleskog “condensation trails” ili kondenzovani tragovi.

Kako što je napisao AFP-ov servis za proveru činjenica na slovačkom, ovi veštački oblaci formiraju se iznad zemljine površine u okruženju gde je spoljna temperatura obično ispod -50 Celzijusovih stepeni. Na takvoj temperaturi, gasne čestice pare i dimni gasovi se odmah transformišu u minijaturne kapljice ili ledene kristale, koje golom oku mogu izgledati kao cirusi, visoki oblaci u obliku belih vlakana.

National Geographic Srbija još je 2015. ponudio isto objašnjenje, dodajući da ih “da bi se lakše objasnili, naučnici porede sa našim dahom koji možemo da vidimo kada je vreme hladno.”

Prema češkom aeronautičkom meteorologu dr Petru Dvoržaku (Petr Dvořák), “besmislena je pretpostavka da transportni avion na velikoj visini prska hemikalije drugačije od onih koje proizvodi sagorevanje konvencionalnog avionskog goriva. To nisu kemtrejlsi, kao što se ovaj izmišljeni i neodrživi fenomen naziva u neprofesionalnim krugovima.”