Žena pokazuje ruku da se slika nakon što je primila vakcinu protiv Covid-a-19 u Beogradu 6. maja 2021. (AFP / Vladimir Zivojinović)

Covid-19 vakcine date injekcijom jesu vakcine i neće uništiti ljudske gene ili imunski sistem

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U videu iz intervjua koji je za dve nedelje pregledan više od 75.000 puta, biolog Tomislav Terzin iznosi brojne tvrdnje o vakcinama protiv Covid-a-19, na primer da one zapravo nisu vakcine i da su mRNK vakcine “genska terapija” koja bi mogla da “naruši” ljudski prirodni imunski sistem. Brojni naučnici koji su razgovarali sa AFP-om opovrgli su te netačne tvrdnje.

“Prof. dr Tomislav Terzin… za razliku od klasičnih ‘štrebera’, ne krije se iza diplome ,razmišlja ,otvorenog uma… Pogledajte pa odlučite kojoj strani pripadate,” piše u opisu videa postavljenom na Fejsbuku 28. aprila 2021. i podeljenom više od 5.500 puta za dve nedelje. Video je montaža preuzeta iz intervjua Tomislava Terzina za Serbian News USA koji je objavljen na Jutjubu 30. marta 2021. Kraći video snimci uzeti iz istog intervjua su takođe deljeni, kao na primer ovde

Terzin je vanredni profesor biologije na kanadskom univerzitetu Alberta i, kako sam kaže, “nije imunolog.” Na početku celokupnog intervjua, on navodi da “ne govori kao univerzitetski profesor, već iznosi svoje stavove o celoj ovoj priči.” Tvrdnje koje on ponavlja u ovom video snimku su u najboljem slučaju obmanjujuće, ali uglavnom nisu tačne, objasnilo je nekoliko naučnika za AFP.

Skrinšot videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 12. maja 2021.

1. Tvrdnja: mRNK izaziva “teške autoimune efekte” -  NETEMELJNO

Tokom intervjua Terzin iznosi niz netačnih tvrdnji u vezi sa mRNK vakcinama protiv Covid-a-19, uključujući da uzrokuju da imunski sistem napada telo pacijenta. “I po meni lično, ja nisam imunolog, ali je tako nešto suludo jer praktično vaše ćelije postanu target za vaši imuni sistem. Iz aviona može da se vidi da može da izazove teške autoimune efekte,” kaže tokom intervjua, i aludira da će rizik postati još veći kad ljudi se revakcinišu. Autoimunitet znači da telo stvara autoantitela protiv normalnih komponenti osobe, prema navodima stručnjaka sa univerziteta Džon Hopkins. To može dovesti do autoimunih bolesti.

Emina Milošević, imunolog i docent na beogradskom Medicinskom fakultetu, rekla je za AFP Činjenice da do sada nema naznaka da Covid-19 vakcine izazivaju takve reakcije. “RNK vakcine protiv COVID-19 dovode do imuniteta tako što se u organizam unosi šifra za sintezu S-proteina. Naše imunske ćelije odgovaraju na ovaj protein. Iskustvo sa vakcinama kaže da se autoimunski odgovor javlja u okviru od 6 nedelja od vakcinacije (do sad jedina dokazana veza sa vakcinom protiv gripa 1970-ih). Sa preko milijardu doza datih do sada i već višemesečnim iskustvom znamo da vakcine sigurno ne izazivaju autoimunist, ili bar ne većih razmera,” rekla je u mejlu 12. maja 2021.

“Racionalnije je plašiti se Covid-a” jer mRNK vakcina sadrži informaciju o jednom proteinu dok se u samom virusu nalazi “još 28 na koje se takođe pravi imunski odgovor” i jer “se širim imunskim odgovorom povećava mogućnost za autoimunist,” dodala je.

Tvrdnja da bi Covid-19 mRNK vakcina uzrokovala “citokinsku oluju”, prekomernu reakciju imunskog sistema, je u stvari “vrlo malo verovatan” ishod, rekli su naučnici AFP-ovom servisu za proveru činjenica na francuskom. 

Erik Muraj (Eric Muraille), biolog i imunolog sa Briselskog slobodnog univerziteta rekao je za AFP Faktuel da su ove vakcine razvijane tokom dvadeset godina i da su naučnici uspeli da “stabilizuju RNK da bi stvorili dobar imunski odgovor” i izbegnu “jake upale”. Istakao je studiju iz 2017. objavljenu u naučnom časopisu Lancet, prvu studiju o bezbednosti i imunogenosti mRNK vakcine. “Sada imamo tri godine iskustva” od te studije, rekao je.

2. Tvrdnja: mRNK vakcine su “genska terapija” - NETAČNO

Netačno je opisati Covid-19 mRNK vakcine kao “gensku terapija”, kao što je to tokom intervjua uradio Terzin, rekao je u mejlu za AFP Grant MekFaden (Grant McFadden), direktor Biodizajn centra za imunoterapiju, vakcine i viroterapiju na državnom univerzitetu Arizone.

“One ne menjaju genetsku DNK ćelija domaćina i ne mogu menjati gene ćelija primalaca,” napisao je.

Umesto toga, funkcionišu tako što isporučuju ćelijama genetska uputstva koja se nazivaju mRNK (“m” stoji za “messenger” na engleskom ili kurir na sprskom), kako bi same izgradile verzije Spajk proteina Covid-a-19, što omogućava imunskom sistemu da prepozna te proteine i da bude spreman za napad ako naiđe na pravu stvar. Mehanizam je objašnjen u ovom AFP-ovom videu ispod.

“RNK se razgradi u roku od nekoliko dana, pa ne može da deluje dugoročno. Tako da ne postoji mogućnost da će ostati negde u organizmu i iznenada izazvati problem kroz nekoliko godina,” napisala je Emina Milošvić.

Evropska agencija za lekove potvrdila je 6. januara 2021. godine u svojoj preporuci da se odobri upotreba Covid-19 mRNK vakcine firme Moderna, da “mRNK iz vakcine ne ostaje u telu već se razgrađuje ubrzo nakon vakcinacije.”

Terzin takođe netačno tvrdi da mRNK vakcinacija uključuje injekciju pacijenata sa “delom (korona) virusa”. Za razliku od nekih tradicionalnih vakcina, koje uključuju ubrizgavanje malih količina oslabljenog virusa da bi se telo osposobilo za prepoznavanje određenih proteina, mRNK vakcine ne sadrže virus.

3. Tvrdnja: “Ne znamo šta se nalazi u ruskoj vakcini” - NETAČNO

Terzin takođe kritikuje Covid-19 vakcinu Sinofarm, kineske proizvodnje, i rusku Sputnik V. “Ovo nazivamo vakcinacija i vakcina ali zapravo nije ta vakcina u starom smislu reći čak ni ruska i kineska vakcina… Ruska vakcina koja je bazirana na adenovirusu, taj adenovirus je samo transportno sredstvo koje prebacuje nešto što je u njemu u ćeliju... ali mi i dalje ne znamo šta je u toj vakcini. Adenovirusi su DNK virusi znači najverovatnije je DNK u pitanju,” tvrdio je.

Vakcina Sputnik V, koju je razvio ruski Nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koristi virus koji se ne replicira, tačnije dva različita ljudska adenovirusa modifikovana da bezbedno nauče telo da se brani u prisustvu pravog virusa Sars-Cov-2.
Nije tačno da nije prava vakcina ili da ne znamo šta je unutra ili kako funkcioniše. Objavljeni su sastav, uputstva za skladištenje, transport i upotrebu, mogući neželjeni efekti itd. Evropska agencija za lekove trenutno pregleda dokumentaciju radi mogućeg odobrenja od strane Evropske unije. Srbija je započela proizvodnju vakcine Sputnik V lokalno u institutu Torlak, prvo punjenjem bočica i sa dugoročnim ciljem, prema zvaničnim izjavama, da sama proizvede supstancu.

“Ova vrsta vakcine koristi bezbedni virus za isporuku određenih poddelova - nazvanih proteini - klice od interesa, tako da može pokrenuti imunski odgovor bez izazivanja bolesti. Da bi se to postiglo, uputstva za izradu određenih delova patogena od interesa ubacuju se u bezbedan virus. Taj bezbedan virus onda služi kao platforma ili vektor za unošenje proteina u telo. Protein pokreće imunski odgovor,” objašnjeno je na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (prevedeno ovde na srpski).

Doktor biohemičar iz Oksforda koji stoji iza naučnog bloga Pipeta (La Pipette), prikupio je dostupne informacije o nekoliko vakcina protiv Covid-a-19, uključujući Sputnik V:

Informativna kartica o vakcini Sputnik V sa bloga Pipeta, prevela Ivana Prokić iz pokreta Ujedinjeni protiv kovida

4. Tvrdnja: Injekcija nije vakcina - NETAČNO

Najbizarnija je tvrdnja Terzina da “je činjenica da ove vakcine zapravo nisu vakcine nego se daju kao injekcija. I heroin se daje kao injekcija. Ako je nešto injekcija nije vakcina.” 

Ovo je netačno. Mnogo vakcina je dato injekcijom.

“Injekcija je način davanja lijeka ili vakcine, a vakcina je vrsta medicinskog preparata koji ima ulogu prevencije, zaštite od određenih bolesti putem pobuđivanja imunološkog odgovora organizma,” objašnjava biolog i naučna novinarka Jelena Kalinić na informativnom sajtu o vakcinama Vakcine.ba. “Neke vakcine se daju oralno, kao kapi (oralna vakcina protiv polija i rotavirusa), ali se većina daje injekcijom u mišić (intramuskularno) ili kožu,” napisala je ovde.

Nisu sve medicinske supstance koje se daju pacijentima injekcijom vakcine. Ali vakcine primljene injekcijom i dalje su vakcine. U ovom videu Jelena Kalinić objašnjava kako funkcionišu:

5. Tvrdnja: Brzi razvoj vakcina protiv Covid-a-19 dokazuje da je “sve planirano” - NETAČNO

Terzin ponavlja teoriju zavere da “sama činjenica da je prošlo samo godinu dana i sad imaju praktično nekoliko vakcina pokazuje da je to sve pripremljeno unapred.” AFP je već objasnio kako brzi razvoj vakcina protiv Covid-a-19 ne dokazuje nikakvu prevaru ili “plandemiju”, termin koji koriste teoretičari zavere.

Vanredna profesorka mikrobiologije i infektivnih bolesti na Flinders univerzitetu Džil Kar (Jill Carr) rekla je AFP-u da su faktori koji su podstakli napredak i tako brzo nalaženje vakcine protiv Covid-a-19 količina izvora posvećenih nalaženju vakcine, tehnološki napredak i saradnja među naučnicima.

Osim toga, Sars-Cov-2 "nije mnogo drugačiji od Mers-Cov i Sars-Cov-1" virusa, koji je izazvao epidemiju u jugoistočnoj Aziji 2003. godine, rekao je Žan-Daniel Lelievr (Jean-Daniel Lelievre), šef odeljenja kliničke imunologije u bolnici CHU Henri Mondor koji je odgovoran za kliničko istraživanje na Institutu za istraživanje vakcina.

"Uradili smo sva istraživanja za vakcinu protiv Sars-CoV-1. Ušlo se u fazu 1 ispitivanja ali je bolest stala tako da nismo stigli do faze 3 ispitivanja. Sa stanovišta vakcina, našli smo se u idealnoj situaciji, zato što je ovo novi virus ali vrlo blizak drugom o kome smo već sve znali,” objasnio je. Da se Sars-Cov-2 pojavio početkom osamdesetih godina prošlog veka, kao HIV, istraživanje vakcine “zahtevalo bi mnogo više vremena,” rekao je za AFP Factuel u decembru 2020.

6. Tvrdnja: Zabranjeno je pričati o prirodnom imunitetu i o vitaminama - NETAČNO

Terzin optužuje “masovne medije, farmaceutske kompanije, lekare i Svetsku zdravstvenu organizaciju” da su deo zavere za sprovođenje “globalnog svetskog poretka”. “Indikator” toga je  “to što je zabranjeno pričati o prirodnim imunitetu, uzmite cink, uzmite vitamine K, vitamin C, da pojača prirodni imunitet.” Ovo je apsolutno netačno. 

SZO i druga zvanična zdravstvena tela javno veličaju prednosti vitamina na imunski sistem. 

“Mikrohranljivi sastojci, kao što su vitamini D i C i cink, presudni su za dobro funkcionisanje imunskog sistema i igraju vitalnu ulogu u promociji zdravlja i dobrobiti prehrane,” navodi SZO na svom sajtu.

Međutim, dodaje da “trenutno ne postoje smernice o upotrebi suplemenata sa mikrohranjivim sastojcima za lečenje Covid-a-19.”

O ulozi vitamina i minerala u zdravlju ljudi ovde obaveštava Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS), ovde marokansko ministarstvo zdravlja, o tome se ovde razgovara na zvaničnom sajtu Crne Gore o Covid-u-19, dok ovde Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti primećuju da vitamini mogu pojačati imunski sistem, ali “nisu namenjeni lečenju ili sprečavanju Covid-a-19.”

Terzin iznosi druge netačne tvrdnje u vezi sa virusom Sars-Cov-2 tokom celog četrdesetominutnog intervjua. AFP-ovi servisi za proveru činjenica već su razobličili da “ovo nije pandemija” jer je stopa smrtnosti preniska (to nije definicija pandemije) i da virus pokazuje slično genetsko sekvenciranje “kao kod ebole i HIV-a” što bi ukazalo na “humanu biotehnologiju”. Ova teorija zavere je propagirana već u avgustu 2020. godine, a opovrgli su je naučnici sa kojima je razgovarao AFP.

COVID-19 VAKCINE