Video prikazuje turske vojnike na putu za Siriju 2018. godine

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video objavljen na Fejsbuku, koji navodno prikazuje kako su turski vojnici stigli u džamiju Al Aksa u Jerusalimu, gde su nedavni sukobi izazvali najnoviji konflikt u Gazi, je pregledan više od 70.000 puta za tri dana. Međutim, video nije snimljen 2021. već 2018. i prikazuje turske vojnike na putu za Siriju.

“Alhamdulillah Turska vojska je stigla u Al Aksa,” piše u opisu videa postavljenog na Fejsbuku 15. maja i podeljenog više od 2.200 puta za tri dana. Snimak prikazuje gomilu u jednoj ulici tokom noći kako aplaudira vojnicima koji prolaze u kamionima i tenkovima. Isti snimak je uz sličnu tvrdnju podeljen na drugim jezicima, poput engleskog.

Video je međutim deo talasa dezinformacija koji kruži društvenim mrežama dok eskalira nasilje između izraelskih snaga i naoružanih palestinskih grupa u opkoljenoj Gazi. Video zapravo nema nikakve veze sa Izraelom ili trenutnim sukobom; snimljen je u februaru 2018. godine i pokazuje turske vojnike na putu da učestvuju u turskoj ofanzivi protiv Kurda u Siriji.

Skrinšot objave na Fejsbuku napravljen 18. maja 2021.

Sukobi su 7. maja izbili u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalimu - jednom od najsvetijih mesta islama - nakon što su izraelske snage napadale vernike. Ovo je usledilo posle suzbijanja protesta zbog planirane deložacije Palestinaca u naselju Šeik Džara u anektiranom istočnom Jerusalimu. 

Totalni sukob izbio je nakon što je su pripadnici Hamasa, islamističkih vlasti u Gazi, lansirali rakete prema Izraelu, koji je odgovorio smrtonosnom kampanjom bombardovanja prepune enklave.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, pobornik palestinske stvari, vodi diplomatsku kampanju za izricanje sankcija i drugih kazni Izraelu zbog vojne ofanzive koja je od 10. maja odnela živote više od 200 Palestinaca. Međutim, do 19. maja 2021. nije bilo najave da su turske trupe ušle u Izrael.

Turske trupe na putu za Siriju 2018. godine

Obrnuta pretraga skrinšotova iz videa sa dodatnim ključnim reči “#bengönülüyum” (“Ja sam dobrovoljac”) dovela je do drugih objava tog snimka, ovog puta pokazujući da je preuzet sa društvene mreže TikTok. Korisnik sa imenom @arifzorkun objavio je video 12. maja 2021. godine, zajedno sa nekoliko drugih koji očigledno prikazuju istu scenu.

Pretraga pomoću drugih video snimaka objavljenih na TikTok-u dovela je do ovog dužeg snimka koji prikazuje isti događaj iz gotovo potpuno istog ugla. Objavljen je na Jutjubu 31. januara 2019. godine, što dokazuje da video nije povezan sa nedavnom eskalacijom nasilja u Izraelu i Palestini.

Skrinšotovi iz snimka objavljenog na Fejsbuku (gore) i snimka objavljenog na Jutjubu 2019. (dole) napravljeni 18. maja 2021.

Video prikazuje ljude koji podržavaju turski vojni konvoj, što dokazuju turske zastave u gomili i na nekoliko kamiona.

Dalja pretraga dovela je do ovog video snimka koji je turski medija Aksu TV Haber objavio 13. februara 2018. U ovom televizijskom izveštaju može se videti ista linija vojnih kamiona iza jednog malog belog automobila koja se vidi na dugačkom video snimku objavljenom 2019. godine (koji sadrži kratki snimak objavljen na Fejsbuku 15. maja 2021). U opisu televizijske reportaže piše da su “građani održali oproštajnu ceremoniju u Pazardžiku, u okrugu Kahramanmaraš, za vojni konvoj koji je na putu ka graničnoj liniji u okviru operacije Maslinova grana.”

Skrinšotovi snimka događaja (gore) i snimka objavljenog na kanalu Aksu TV-a (dole) napravljeni 19. maja 2021.

Isti čovek u crnoj jakni koji stoji iza zvučnika i pozdravlja ljude sa vrha svog vozila takođe se vidi na oba video snimka.

Skrinšotovi snimka događaja (levo) i snimka objavljenog na kanalu Aksu TV (desno) napravljeni 19. maja 2021.

“Maslinova grana” je bio naziv turske vojne operacije u severnom sirijskom regionu Afrin protiv Jedinice za zaštitu naroda (YPG) koju Ankara smatra terorističkom grupom. Turski predsednik Erdogan saopštio je 20. januara 2018. godine da je Turska “de facto” pokrenula operaciju, a prve turske trupe i tenkovi ušli su u Siriju narednog dana, čime su zapravo označili početak operacije “Maslinova grana”.

Više snimaka “konvoja za Afrin“ u Pazardžiku objavljeno je 12. februara 2018. ovde i prikazuje istog čoveka kao na video snimku objavljenom na Fejsbuku sa netačnom tvrdnjom da je bio u Izraelu 2021. godine (od 18:13).

O događaju tokom koga su ljudi iz Pazardžika pozdravili vojnike na putu da učestvuju u bici takođe su izveštavali turska novinska agencija IHA i CNN Turk rano ujutro 13. februara 2018.

IZRAELSKO-PALESTINSKI KONFLIKT