Izraelci i vakcinisani turisti sa maskama za zaštitu od Covid-a-19 stižu na izraelski aerodrom Ben Gurion u blizini Tel Aviva 23. maja 2021. (Džak Gez / AFP)

Rizik od tromboze u avionu nije veći za putnike koji su se vakcinisali protiv Covid-a-19

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

U naslovu članka na hrvatskom sajtu protiv vakcinacije, objavljenog krajem maja, tvrdi se da “nema više letenja” za ljude koji su primili vakcinu protiv Covid-a-19, navodno zbog rizika od tromboze, i da avio-kompanije “verovatno raspravljaju” da ovim ljudima zabrane letеnje. Nije tačno: stručnjaci i lekari rekli su AFP-u da rizik od tromboze povezan sa letenjem nema nikakve veze sa vrlo retkim događajem povezanim sa nekim od vakcina protiv Covid-a-19.

“Cjepio si se? Nema više letenja” piše u naslovu članka na hrvatskom objavljenog 31. maja 2021. godine na sajtu protiv vakcinacije i podeljenog preko 360 puta za tri dana, prema podacima Fejsbuka. U članku su avio-kompanije optužene da su gurnule “lakovjerne” putnike da se vakcinišu protiv Covid-a-19 a i da sada “vjerojatno raspravljaju što učiniti sa svojim cijepljenim korisnicima i njihovim velikim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka, nastao kao rezultat injektiranog eksperimentalnog mRNA seruma” jer navodno “preporučuje se da ove osobe (s povećanim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka) po mogućnosti ne lete, jer to za njih može predstavljati opasnost po život.” Isti članak je objavljen i ovde.

Retki rizik od tromboze povezan sa letenjem potpuno se razlikuje od vrlo retkog događaja koji je primećen kod vakcina protiv Covid-a-19 proizvođaća Džonson&Džonson (J&J) i AstraZeneka, objasnili su stručnjaci AFP-ovom servisu za proveru činjenica na francuskom. Štaviše, ove dve vakcine ne koriste mRNK tehnologiju. Do sada nismo pronašli nijednu najavu da avio-kompanije razmatraju da ne dozvole letenje vakcinisanim putnicima.

Skrinšot članka na sajtu Dokumentarac napravljen 2. juna 2021.

Različite vrste krvnih ugrušaka

Portparolka Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA) rekla je AFP-u da “nije ništa čula” o tome da neke kompanije razmatraju odbijanje pristupa avionu vakcinisanim putnicima zbog rizika od nastanka krvnih ugrušaka.

Stav IATE je da “vakcinacija ne bi trebalo da bude obavezna za putnike, ali bi vakcinisanim putnicima trebalo da je dozvoljeno da prođu granice bez testa i bez karantina,” izjavila je portparolka.

“Fenomen krvnih ugrušaka nazvan VITT (akronim za imunološku trombocitopeniju izazvanu vakcinom) koji se smatra retkim neželjenim efektom za jednu ili možda dve vrste vakcina protiv Covid-a-19, različit je poremećaj od poremećaja krvnih ugrušaka u nozi (duboka venska tromboza) i / ili plućna (plućna embolija), što može biti povezano sa nepokretnošću, posebno nakon operacije, povrede udova, produženog ležanja u krevetu ili ponekad dugotrajnog sedenja tokom putovanja,” rekao je AFP-u medicinski savetnik IATE dr Dejvid Povel (David Powell).

Što se tiče slučajeva “povezanih sa dugim putovanjem (vazdušnim, železničkim ili drumskim saobraćajem) oni obično već imaju postojeće faktore rizika“, dodao je on. “Pored nepokretnosti, postoje mnogi faktori, uključujući trudnoću, oralnu kontracepciju, određene karcinome, prekomernu težinu, proširene vene i poremećaje koagulacionog sistema.”

Taj VITT i tromboza povezana sa dugim putovanjem “uopšte nisu iste”, potvrdila je AFP-u Mari-Antoanet Sevestre-Pietri (Marie-Antoinette Sevestre-Pietri), profesorka vaskularne medicine u Univerzitetskoj bolnici u Amiensu i predsednica Francuskog društva za vaskularnu medicinu. “O riziku tromboze povezane sa avionskim putovanjem znamo više od deset godina,” dodala je.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je već 2007. godine objavila izveštaj čiji je cilj bio da potvrdi povećanje rizika od venske tromboze tokom vazdušnog putovanja.

Takozvana “atipična” tromboza izazvana vakcinom je “imunološka tromboza”. “To je alergija na komponente vakcine koja će aktivirati koagulaciju pojavom krvnih ugrušaka svuda ili na neobičnim mestima, poput moždanih vena ili probavnih vena,” objasnila je profesorka.

Ona kaže da apsolutno nema razloga da “vazdušna putovanja podstiču rizik atipične tromboze povezane sa vakcinom.” 

Vakcine J&J-a i AstraZeneke ne koriste mRNA tehnologiju

U članku se tvrdi da je “veliki rizik od nastanka krvnih ugrušaka nastao kao rezultat injektiranog eksperimentalnog mRNA seruma.” Antivakseri su se mnogo fokusirali na vakcine protiv Covid-a-19 proizvođaća Moderne i Fajzer-Bionteka koje koriste relativno novu mRNK tehnologiju. AFP Činjenice je već nekoliko puta razobličio tvrdnje da su ove vakcine opasne za zdravlje, plodnost i DNK. AFP-ov video objašnjava kako funkcionišu:

Međutim, samo dve vakcine su bile povezane sa vrlo malim rizikom od VITT-a a to nisu vakcine Moderne i Fajzer-Bionteka, nego vektorske vakcine britanske AstraZeneke i američkog Džonson&Džonsona (J&J ili Džansen/Janssen). Za ove dve vakcine se kaže da su virusni vektori jer za nosioca uzimaju tip uobičajenog virusa zvanog adenovirus, modifikovan da transportuje genetske informacije u telu za borbu protiv Covida.

U SAD-u su privremeno obustavili davanje vakcine J&J radi pregleda “podataka koji uključuju šest prijavljenih američkih slučajeva retke i teške vrste krvnog ugruška kod pojedinaca” (od 6,8 miliona doza). Američka agencija za hranu i lekove (FDA) i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučili su dalje davanje vakcine.

U Francuskoj su vakcine AstraZeneke i J&J ograničene od sredine marta na pacijente starije od 55 godina, jer su retki slučajevi atipične tromboze (povezani sa poremećajem koagulacije ili pojavom na neobičnom mestu) uglavnom primećeni kod mlađih ljudi. Prema podacima francuske agencije za bezbednost lekova i zdravstvenih proizvoda (ANSM) objavljenim 17. maja 2021, u toj zemlji su do 6. maja zabeležena “34 slučaja, uključujući 11 smrtnih slučajeva” retke tromboze na više od četiri miliona doza vakcina datih pacijentima.

“Stručnjaci Privremenog nadzornog odbora smatraju da apsolutni pojedinačni odnos koristi i rizika adenovirusnih vakcina sa platforme ostaje pozitivan u skladu sa evropskim zaključcima koje je donela Evropska agencija za lekove (EMA)” 23. aprila 2021, saopštio je ANSM. Takođe je saopšteno da taj vrlo retki problem “nije primećen kod RNK vakcina.”

Krvni ugrušci do sada nisu navedeni u informacionoj dokumentaciji Fajzerove vakcine kao nuspojava. Međunarodne i nacionalne zdravstvene agencije nastavljaju da prate efikasnost i bezbednost vakcina i prijavljene neželjene efekte. U toku su istraživanja moguće veze između vakcina protiv Covid-a-19 i retkih slučajeva tromboze.

Rizik od tromboze u avionu je redak i nije povezan sa vakcinacijom

“Apsolutno nema razloga da pacijent ne putuje avionom pod izgovorom da je vakcinisan,” dodaje profesorka Sevestre-Pietri, tvrdeći suprotno - da bi vakcinacija protiv Covid-a-19  zaštitila ljude koji imaju rizik od tromboze s obzirom da sama bolest Covid-19 može da uzrokuje tu trombozu.

Plućna embolija kod putnika je “izuzetno retka”. “U ovim slučajevima, kada radimo dopler ultrazvuk da bismo utvrdili da li postoji tromboza nogu (flebitis) nalazimo učestalost između 1% i 5% kod visoko rizičnih pacijenata. Plućna embolija, koja je potencijalno fatalna, izuzetno je retka. Jedna ili dve embolije na milion putnika,” kaže profesorka.

A “kada pogledamo putovanja na velike udaljenosti” za ljude koji imaju faktor rizika, “možemo doći do dva ili pet (slučajeva) na milion putnika”.

Duga putovanja automobilom, autobusom ili vozom takođe mogu izazvati trombozu, ali jeste tačno da “avion akumulira nekoliko faktora: nadmorska visina može igrati ulogu, pritisak, vazduh je suv i ljudi su dehidrirani. Sve dok su malo zaglavljeni između dva sedišta, neće puno hodati i ako uzmu malo alkohola ako se plaše letenja, postaće još više dehidrirani,” kaže profesorka.

“Uglavnom, rizik je povezan sa produženim putovanjima, posebno onima dužim od osam sati, i sa pacijentima koji već imaju faktore rizika.” Ali ovi slučajevi tromboze su “apsolutno nezavisni” od tromboza posle vakcinacije primećenih u retkim slučajevima nakon injekcija određenih vakcina protiv Covid-19, insistira Sevestre-Pietri.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE