Francuska istražuje da li su ministri učinili dovoljno da zaustave epidemiju, a ne 'Covid terorizam'

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

U objavama, podeljenim na Fejsbuku nekoliko hiljada puta, tvrdi se da “uskoro kreću hapšenja zbog kovid terorizma” nakon što je francuska policija pretresla nekoliko stanova ministara i zvaničnika. Iako je pretres povezan sa pandemijom, bio je, zapravo, deo zvanične istrage o “uzdržavanju od borbe protiv katastrofe” nakon žalbi protiv sadašnjih i bivših zvaničnika zaduženih za rešavanje krize, a ne zbog mera preduzetih protiv pandemije.

“Naravno da u Srbiji mediji nisu preneli vest da je juče u 5 ujutru u Francuskoj policija upala u stanove članova kriznog štaba i ministra zdravlja i pokupila svu dokumentaciju koja se zatekla u stanovima,” piše u objavi na srpskom postavljenoj na Fejsbuku 16. oktobra 2020. godine i podeljenoj više od 2,400 puta za samo četiri dana.

“Uskoro kreću hapšenja zbog kovid terorizma koji se sprovodi u celom svetu,” piše autorka objave. Isti tekst je narednih dana podeljen na ćirilici kao ovde i ovde i latinici ovde. “Korona (virus, ed.) je prevara veka u kojoj ceo svet ucestvuje sa ciljem da se oslabi ekonomija i smanji broj stanovnistva… nema virusa i nema stvarne pandemije,sve je laz i izmisljotina,” napisao je jedan korisnik u komentarima.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 19. oktobra 2020.

Tvrdnja je podeljena u grupama koje okupljaju pristalice teorija zavere, protiv vakcinacije i nošenja maski. Takođe je podeljena na drugim jezicima poput makedonskog i bugarskog.

Ona, međutim, nije tačna. Sadašnji i bivši ministri i članovi tima stručnjaka zaduženih za rukovođenje epidemijom Covid-19 u Francuskoj su pod istragom, ali zato što su osumnjiceni da nisu učinili dovoljno da bi zaustavili širenje virusa.

Autorka najviše deljene objave napisala je u komentarima da je o tome “saznala” iz intervjua Mile Alečković objavljenog na Jutjubu 16. oktobra i viđenog više od 190.000 puta za četiri dana.

Mila Alečković sebe opisuje kao “profesorku psihologije, neuropsihatrije, pisca, slikara i aktivistu srpske dijaspore.” Poznata je po svojim stavovima protiv vakcinacije i deljenju teorija zavere o krizi korona virusa i Covid-a-19 poput filma Plandemija i intervjua u kojima priča o “globalnom” planu za “silovanje masa”.

U ovom telefonskom intervjuu ona navodi da daje “ekskluzivnu vest za vašu televiziju koja nije objavljena u Srbiji i koja neće biti objavljena u Srbiji.” 

“Juče 15. oktobra u 5 ujutru francuski sud naredio je francuskoj policiji da upadne u stanove kriznog štaba koji pravi mere kao ovde (u Srbiji), takođe da upadne u stan ministra zdravlja i da sve pretresa. Tom prilikom mnogo dokumenata je konfiskovano,” navela je.

“Tako da evo ekskluzivna vest za vas koju mediji u Srbiji neće preneti i to je da je sudstvo naredilo pretresanje kriznog štaba zbog kriminala u takozvanoj ‘Covid aferi’, odnosno ‘Covid terorizmu’... Znači sudstvo u Evropi je počelo borbu protiv kriminalaca iz ‘Covidgejta’ i to želim da Srbi čuju… videćete da je počela stravična borba protiv novih nacista u Evropi,” rekla je Alečković.

Odluku francuskog predsednika Emanuela Makrona da uvede noćni policijski čas u nekoliko gradova opisala je kao “jednu nacističku meru protiv koje se mi naravno borimo”.

Kada smo na Guglu pretražili ključne reči iz intervjua, pronašli smo i ovaj članak objavljen 18. oktobra na hrvatskom jeziku i podeljen više od 300 puta na društvenim mrežama. On sadrži skraćenu, uređenu verziju intervjua Mile Alečković prilagođenu hrvatskom kontekstu i sa linkom do celog video intervjua.

Zvanična istraga zbog “uzdržavanja od borbe protiv katastrofe”

Kao što je novinska agencija Frans Pres (Agence France-Presse) izvestila 15. oktobra, “francuska policija je (tog dana) pretresla kuću ministra zdravlja Olivijea Verana (Olivier Véran) u okviru istrage o vladinom odgovoru na globalnu pandemiju korona virusa, saopštila je kancelarija ministra.

“Veran je jedan od nekoliko sadašnjih i bivših ministara koji su ispitani zbog njihovog odgovora na pandemiju nakon žalbi žrtava Covid-a-19 da su sporo reagovali kako bi zaustavili njegovo širenje.”

Ministar zdravlja Olivije Veran 15. oktobra 2020. (AFP / Ludovik Marin)

Ispitivani su i bivši premijer Eduar Filip (Edouard Philippe), bivša ministarka zdravlja Anjes Bizen (Agnès Buzyn), bivša portparolka vlade Sibet Ndiaje (Sibeth Ndiaye), direktor Uprave za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Žerom Salomon (Jérôme Salomon) i generalna direktorka Zavoda za javno zdravlje, Santé Publique France, Ženevijev Šen (Geneviève Chêne).

Od početka krize Covid-a-19 u Francuskoj doktori, sindikati, građani i žrtve virusa podneli su ukupno 90 tužbi protiv članova vlade. Sud je prihvatio devet od tih žalbi i istraga je počela 7. jula, podseća AFP u ovom tekstu na francuskom. Republički Sud pravde zadužen za istragu članova vlade, istražuje da li su se zvaničnici “uzdržali od borbe sa katastrofom” ("abstention de combattre un sinistre" na francuskom) ili drugim rečima, nisu preduzeli dovoljno mera za borbu protiv epidemije.

Lekari okupljeni pod imenom C19 podneli su žalbu optužujući ministra zdravlja Oliviera Verana da nije dovoljno zaštitio zdravstvene radnike ne kupujući dovoljno zaštitne opreme kao što su maske. Udruženje žrtava Covid-19 takođe je podnelo nekoliko žalbi protiv bivših i sadašnjih članova vlade zbog “dobrovoljnog uzdržavanja od preduzimanja ili provociranja mera koje omogućavaju borbu protiv katastrofe, a čija priroda ugrožava bezbednost ljudi.”

Parisko tužilaštvo je takođe primilo na desetine žalbi, od kojih su neke protiv francuskih administrativnih zvaničnika, i otvorilo preliminarnu istragu zbog "ubistva iz nehata" i "ugrožavanja života drugih".

Lokalni mediji su izveštavali o istrazi

Takođe nije tačno da lokalni mediji nisu preneli vest o policijskoj istrazi. O toj priči izveštavali su srpska novinska agencija Tanjug, bosanska novinska agencija Patria (citirajući novinsku agenciju Beta i televiziju N1), hrvatski mediji kao što su Index i novinska agencija Hina, kao i crnogorski mediji.

Ostale netačne tvrdnje o “zločinu protiv čovečnosti”, “lažnim rezultatima testa” i opasnim maskama

U ostatku intervjua, Alečković tvrdi da je u toku još jedan svetski krivični postupak. Podseća na žalbu nemačkog advokata Rajnera Filmiha (Reiner Fuellmich) koji je u video snimku koji je AFP Činjenice već razobličio, tvrdio da je bilo “zločina protiv čovečnosti” u načinu na koji se upravljalo krizom pandemije novog korona virusa.

Grupa “Srpska suverenistička dijaspora”, čiji je Mila Alečković aktivista, saopštila je 15. oktobra da “se pridružuje kolektivnoj svetskoj tužbi protiv tiranije Covidgejta.”

“Ozbiljni naučnici su dali sve podatke nemačkim advokatima sa zaključkom da su svi pozitivno testirani - testirani na bazi nepostojeće infekcije lažnog testa PCR-a (...) taj test ne diagnostikuje ništa, potpuno je nevažeći, nevalidan, u dijagnostici je NULA - 0,0000. Na osnovu tog lažnog testa i lažnih pozitivnih (od verovatno najobičnijeg gripa koji imamo svake godine), na osnovu tih lažnih podataka uvedene su stravične mere,” rekla je Alečković. Ista tvrdnja se nalazi u članku na hrvatskom.

Već nekoliko puta su AFP-ovi servisi za proveru činjenica razobličili tvrdnju da su PCR testovi nepouzdani, na primer ovde. Osim toga nesumnjivo je i da Covid-19 nije uobičajeni grip već da je smrtonosniji.

Alečković je takođe tvrdila da su maske opasne za decu jer “u hipokampusu postoje određene nervne ćelije koje ne mogu da izdrže bez kiseonika ni tri minuta.” AFP je već potvrdio da maske ne uzrokuju hipoksiju ili opasan nedostatak kiseonika, niti uzrokuju prekomerne nivoe CO2 ili rak. AFP-ov servis na nemačkom je razobličio tvrdnju da nošenje maski može da prouzrokuje nedostatak kiseonika u hipokampusu.

Alečković je ohrabrila građane širom sveta da podnose žalbe protiv zvaničnika i članova kriznih grupa da bi im “sledeće putovanje u inostranstvo (bilo) neprijatno.”

Kako je tvrdila, “dokazano je da je najobični grip, niko od toga (Covid-a-19) nije umro.” AFP Činjenice je već razobličio sličnu tvrdnju da su evropski patolozi na seminaru rekli da niko nije umro od tog virusa. Kao što su ti patolozi potvrdili, to nije tačno, tokom seminara su pričali upravo suprotno.

“Studije obdukcije pacijenata sa Covid-om-19 pokazale su prisustvo novog koronavirusa (SARS-CoV-2) u raznim tkivima, uglavnom u plućima i unutrašnjoj sluznici krvnih sudova (endotelijum). Postoje dokazi o specifičnoj koagulopatiji povezanoj sa Covid-om-19 koja može prouzrokovati smrtonosnu tromboemboliju,” piše u saopštenju koje je potpisao Holger Moh, predsednik Evropskog udruženja za patologiju i gostujući predavač na seminaru.

COVID-19