Video prikazuje desničarskog vođu kako maltretira lokalnog tužioca u zapadnoj Ukrajini

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

U objavama na Fejsbuku, podeljenim nekoliko hiljada puta za manje od nedelju dana, video prikazuje muškarca kako maltretira drugog čoveka u nekoj kancelariji i tvrdi se da je to ‘Ukrajinski direktor policije u posjetu korumpiranom ukrajinskom ministru’. Tvrdnja je netačna: video prikazuje desničarskog vođu Oleksandra Muzičkog (Oleksandr Muzytchko) kako napada lokalnog tužioca u gradu Rivne u zapadnoj Ukrajini.

Objave, kao ova koju je postavio jedan bosanski korisnik, ukupno su pregledane više od 288,000 puta i podeljene 3,200 puta od 2. oktobra, 2020. One prikazuju dvominutni video u kome jedan čovek obučen u crnu kožnu jaknu i sa tamnom kapom sa amblemom na glavi viče na drugog čoveka obučenog u sivo odelo i plavu košulju, vuče ga za kravatu i grubo ga gura nazad na stolicu kad pokušava da ustane. Video prati tekst: “Ukrajinski direktor policije u posjetu korumpiranom ukrajinskom ministru (nasmejani emotikon). Tako to izgleda kad je policija ‘u službi naroda’. Da vidimo kako je završila ta posjeta.” Objavu su podelili i neki korisnici Fejsbuka u Srbiji kao ovde i ovde, kao i na albanskom jeziku ovde.

Kako Balkan obiluje skandalima političke korupcije neki od korisnika poželeli su da se to dogodilo u njihovoj zemlji. “Hajde kod nas U BiH matereti imaces pune ruke posla,” napisao je jedan od njih. “Ovakvih treba u policiji više i na Balkanu nesretnom,” komentarisala je jedna korisnica.

Tvrdnja je, međutim, netačna.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 9. oktobra, 2020.

Obrnuta pretraga slika na Guglu posredstvom alata InVid-WeVerify omogućila je pronalaženje izveštaja koji je objavio ukrajinski portal za istraživačko novinarstvo 4vlada.com, a koji nas je potom doveo do originalnog video snimka, koji je snimio i objavio novinski portal charivne.info

Prema izveštaju koji je objavljen uz originalni video, čovek koji viče je desničarski vođa u zapadnoj Ukrajini Oleksandr Muzičko, koji je napao lokalnog tužioca u zapadnoukrajinskom gradu Rivne, Andrija Targonjija (Andriy Targoniy, čovek sa kravatom). 

Incident se dogodio krajem februara 2014, kada je Muzičko, poznatiji kao “Saško Beli” (Sashko Bilyi), sa nekoliko pristalica upao u Targonjijevu kancelariju da traži objašnjenje u vezi sa istragom navodnog ubistva.

U to vreme Muzičko je bio vođa stranke ekstremne desnice Pravi Sektor (Pravy Sektor) u zapadnoj Ukrajini, koja je igrala jednu od ključnih uloga u nasilnim protestima u februaru 2014, u kojima je sa vlasti svrgnut proruski predsednik Viktor Janukovič (Viktor Yanukovych).

Policija ga je ubila mesec dana nakon ovog incidenta, kako su izvestili lokalni i međunarodni mediji. Incident, snimljen u videu koji je deljen u objavama na Fejsbuku, pomenut je u izveštaju AFP-a o njegovoj smrti, kao i u onom koji je objavio Bi-Bi-Si (BBC)

U priči o Muzičkovoj pogibiji, objavljenoj 12. aprila, 2014. godine, Njujork tajms detaljnije opisuje incident:

“Nedelju dana nakon što je Janukovič pobegao iz Kijeva 21. februara, Muzičko je na primer, sa pištoljem na pojasu, upao u kancelariju državnog tužioca u Rivnom, gradu u blizini njegovog rodnog sela u severozapadnoj Ukrajini, i terorisao zvaničnika koga je optuživao da nije podneo optužnicu protiv nekog čoveka osumnjičenog za silovanje i ubistvo.”

“‘Ako ne napišeš nalog za hapšenje, prebiću te kao psa,’ vikao je, grabeći tužiočevu kravatu i zahtevajući da zna zašto pravosudni sistem dozvoljava kriminalcima sa vezama da budu oslobođeni, dok goni nevine, obične ljude. Video snimak ove scene ubrzo je postavljen na Jutjubu i više puta je emitovan na ruskoj televiziji kao dokaz da je Ukrajina pala u ruke nasilnih ekstremista,” navodi se u izveštaju Njujork tajmsa.

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je tada da će otvoriti istragu u vezi sa incidentom. Portparolka ukrajinske nacionalne policije Oksana Bliščik (Blyshchyk) rekla je 16. oktobra, 2020, u telefonskom razgovoru AFP-u da su “krivične procedure obustavljene zbog smrti osumnjičenog.” Policija je potvrdila AFP-u da je čovek koji je maltretiran u videu Targonjij.

Ukrajinski portal za istraživačko novinarstvo Četvrta vlada objavio je da je Targonji bio optužen za korupciju 2015. godine, ali da je sve do ove godine uspevao da izbegne pravdu. Portal, koji detaljno prati tužiočev slučaj, objavio je 10. septembra, 2020. da je njegovo suđenje u toku od februara 2020.

Snimak izveštaja portala Četvrta vlada o navodnoj tužiočevoj korupciji, napravljen 9. oktobra, 2020.

Portal takođe navodi da je nakon incidenta sa Muzičkim Targonji dobio nadimak “mamin tužilac” jer ga je majka branila na konferenciji za novinare u vezi sa incidentom.

Iz medijske službe kancelarije oblasnog tužilaštva u gradu Rivne AFP-u je 19. oktobra 2020. telefonom rečeno da Targonjij više ne radi kao tužilac. 

Redakcija AFP-a u Kijevu potvrdila je istinitost izveštaja o incidentu koji su objavili lokalni mediji i Njujork tajms.