Evropski patolozi na seminaru nisu zaključili da niko nije umro od COVID-a-19

Copyright AFP 2017-2021. Sva prava zadržana.

U objavama, podeljenim na Fejsbuku više od hiljadu puta, se tvrdi da su patolozi na seminaru Evropskog udruženja za patologiju zaključili da ‘niko nije umro od korona virusa.’ Međutim, snimci diskucije ne pokazuju da je neko to tvrdio a i ESP je sve demantovao.

“Patolozi iz Švajcarske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije okupili su se na seminaru Evropske asocijacije patologa, zaključivši da niko nije umro od koronavirusa,” tvrdi se u objavi na ćirilici postavljenoj na Fejsbuku 4. septembra 2020. godine i podeljenoj više od hiljadu puta.

“Patolozi veruju da da bi se tvrdilo da je osoba umrla od COVID-19, mora se razviti zapaljenska reakcija koja je rezultirala smrću bez drugih bolesti opasnih po život. Do sada nije bilo takvog slučaja, piše bpa-pathologi.com,” tvrdi dalje autor objave, pozivajući se na sajt Bugarskog udruženja patologa.

“Svetska zdravstvena organizacija pogrešila je proglašivši epidemiju koja nije postojala,” zaključuje ovaj korisnik, koji kao izvor navodi rumunski novinski portal Recent Nevs.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 4. septembra 2020.

Kopije teksta su podeljene ovde, ovde i ovde.

Taj članak je objavljen na sajtu rumunskog tabloidnog portala Recent Nevs (Recent News) i podeljen na njihovoj Fejsbuk stranici sa naslovom “Patolozi u Evropi, šokantan zaključak: niko nije umro od korona virusa.” Međutim, članak više nije dostupan na sajtu.

Seminar je organizovalo Evropsko udruženje za patologiju (ESP) na temu “COVID-19: Svakodnevni izazovi bez presedana u patološkim laboratorijama širom Evrope.” Održan je 8. maja 2020. godine na internetu i svaka diskusija je dostupna na ESP-ovom kanalu na Jutjubu.

Gostujući predavači jesu bili iz Švajcarske (Holger Moh), Francuske (Pol Hofman), Nemačke (Gustavo Bareton), Italije (Matia Barbareski) i Španije (Havier Matias-Guiu). Oni međutim, nisu zaključili da niko nije umro od COVID-a-19, bolesti izazvane virusom Sars-CoV-2. Diskusije su bile o “reorganizaciji odeljenja za patologiju” zbog pandemije, “upravljanju uzorcima Covid-19,” “upravljanju telima mrtvih od Covid-a-19” i o “uticaju Covid-a-19 na molekularna ispitivanja u ljudskim uzorcima.”

Tokom završne diskusije seminara, profesor Moh je rekao da “svaki pacijent zaražen COVID-om-19 ima individualni uzrok smrti. Po mom mišljenju, trebalo bi da uradimo obdukciju i da na osnovu rezultata obdukcije zaključimo da li je pacijent umro sa ili zbog COVID-a-19.”

“Mislim da je klinička slika COVID-a-19 heterogena ali kliničari prepoznaju pacijente koji imaju COVID-19 i koji su umrli od COVID-a-19. Postoji podgrupa pacijenata koji su umrli od COVID-a-19. Postoje i slučajevi da pacijent već ima rak ili leukemiju i zaražen je COVID-om-19. Tada (bolest) počinje da se preklapa. U takvim slučajevima teško je saznati šta se dešavalo,” dodao je dr Havier Matias-Guiu.

ESP je odbacilo sve tvrdnje predsednika Bugarskog udruženja za patologiju

Čini se da tvrdnje u objavama na Fejsbuku i u članku na rumunskom potiču iz teksta objavljenog na sajtu Bugarskog udruženja za patologiju pod naslovom: “Ljudi su umrli sa, ne od korona virusa.”

“Dr Stojan Aleksov je predsednik Bugarskog udruženja za patologiju i kao takav učestvuje na seminaru Evropske asocijacije patologa. Glavni zaključak patologa iz Švajcarske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije je da koronavirus nije smrtonosan. Niko nije umro od koronavirusa!” piše u ovom članku.

Dr Stojan Aleksov nije bio gostujući predavač na seminaru. Evropsko udruženje za patologiju je negiralo sve tvrdnje bugarskog patologa u saopštenju objavljenom u julu 2020. godine.

“Kao što je diskutovano na dva ESP onlajn-seminara o toj temi (8. maja i 25. juna 2020. godine), upečatljivi nalazi obdukcije zabeleženi u plućima i drugim organima pacijenata sa COVID-om-19 su neobjašnjivi kao efekat bilo koje istovremene bolesti i podržavaju novi koronavirus (SARS-CoV-2) kao uzrok smrti u ovim slučajevima.

“U skladu sa tim, studije obdukcije pacijenata sa COVID-om-19 pokazale su prisustvo novog koronavirusa (SARS-CoV-2) u raznim tkivima, uglavnom u plućima i unutrašnjoj sluznici krvnih sudova (endotelijum). Postoje dokazi o specifičnoj koagulopatiji povezanoj sa COVID-om-19 koja može prouzrokovati smrtonosnu tromboemboliju,” piše u saopštenju koje je potpisao Holger Moh, predsednik ESP-a i gostujući predavač na seminaru.

ESP je takođe odbacilo druge izjave bugarskog patologa koje se nalaze u članku i na video snimku objavljenom uz tekst. Heltfidbek (HealthFeedback), sajt specializovan za proveru činjenica u nauci, ih je takođe razobličio.

U septembru je Federalno udruženje nemačkih patologa takođe objavilo izveštaj u kome je predstavilo prikupljene rezultate 26 patoloških instituta i 154 obdukcije. “U više od tri četvrtine obdukcija bolest COVID-19 je dokumentovana kao glavna ili jedina fatalna bolest”, navodi se u izveštaju.

Dezinformacije o pandemiji COVID-a-19 kruže internetom sa tvrdnjama da virus ne postoji, da su pandemiju planirale vlade ili američki miljarder Bil Gejts. AFP Činjenice je u septembru razobličio navode da slika lažnih vreća za leševe dokazuje da je pandemija izmišljena, dok je AFP-ov servis za proveru činjenica na Filipinima razobličio tvrdnju da je stopa smrtnosti od COVID-a-19 niža od stope gripa.

Covid-19