Učesnik “Parade ponosa 2020” u Zagrebu nosi zaštitnu masku 4. jula, 2020. (Photo: AFP)

Video 'Plandemija' širi neistine o COVID-u-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

“Plandemija” – vešto editovan 26-minutni intervju sa diskreditovanom američkom istraživačicom, koji sadrži brojne netačne ili obmanjujuće tvrdnje o novom korona virusu -- pojavio se sa hrvatskim titlom upkros pokušajima Jutjuba i Fejsbuka da ga uklone zbog kršenja standarda sadržaja.

Objavljen u Sjedinjenim Državama u maju 2020, video je uklonjen sa nekih kanala društvenih mreža zbog širenja sugestija koje bi mogle naneti štetu ili deljenja pogrešnih informacija o COVID-u-19. Međutim pojavio se sa titlovima na hrvatskom jeziku ovde u junu i onda na platformi JUBITU ovde 18. avgusta, 2020. Ove objave su ukupno pregledane oko 70,000 puta i podeljene više od hiljadu puta.  

Antivakserski i pokret teorija zavere koji tvrde da je pandemija novog korona virusa prevara u porastu je u Hrvatskoj, posebno otkako su potencijalne vakcine protiv COVID-a-19 ušle u fazu kliničkog ispitivanja.

Jedan od hrvatskih korisnika Fejsbuka podelio je i drugi deo filma na engleskom jeziku “Plandemija: Indoktrinacija” koji je objavljen 18. avgusta i koji je AFP razobličio. Drugi korisnik je napisao: “VIDEO KOJI BI TREBALI SVI POGLEDATI! Sta je zapravo Korona i kako se manipulise rezultatima...”

Snimak objave sa Fejsbuka napravljen 24. avgusta, 2020.

Nošenje maske može biti štetno, vakcine su “ubile milione,” novi korona virus se ne “javlja prirodno,” bolnice su “podstaknute” da prijavljuju dijagnoze COVID-a-19, hidroksihlorikin je najefikasniji lek za tu bolest, vakcine protiv gripa povećavaju mogućnost razboljevanja -- sve su ovo primeri netačnih ili obmanjujućih tvrdnji u videu.

Video predstavlja dr Džudi Mikovic (Judy Mikovits), koja je bila u centru pažnje 2009. godine sa slično probojnim istraživanjem o sindromu hroničnog umora. Rad je, međutim, kasnije povučen jer otkrića nisu mogla da budu ponovljena i istraživači su teoretisali da su originalni nalazi bili posledica kontaminacije u laboratoriji.

Njen pad se nastavio kad je nakratko bila u zatvoru zbog optužbi za krađu iz laboratorije u kojoj je rađeno nesrećno istraživanje.

“S vremena na vreme, neko sa obrazovanjem u nauci okrene leđa logici, napravi teoriju zavere i stiče lojalne sledbenike kroz (stvaranje) nesigurnosti,” kaže o Džudi Mikovic dr Brendon Braun (Brandon Brown), profesor Medicinskog fakulteta Riversajd na Univerzitetu Kalifornija.

Dr Džejson Njulend (Jason Newland), profesor pedijatrije i zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington u Sent Luisu, rekao je da video “deli i polarizuje našu zemlju (SAD) u vreme kad je neophodna kohezija, saradnja i da svi budemo na istoj strani.”

“I kad to ne radimo, samo pravimo stvari gorim,” rekao je Njulend AFP-u telefonom.

Platforme društvenih mreža uklanjaju video

Društvene mreže, uključujući Jutjub i Fejsbuk, brzo su se pokrenule da uklone video kada se u maju pojavio. Ukazujući na jednu od netačnih trvdnji iznetih u njemu, portparol Fejsbuka napisao je tada u mejlu: “Sugestija da se od nošenja maske možete razboleti vodi do momentalne štete, tako da uklanjamo video.”

Portparol Jutjuba upitan o videu u to vreme rekao je: “Od samog početka pandemije imamo jasnu politiku protiv dezinformacija o COVID-u-19 i odlučni smo da nastavimo da pružamo pravovremene i korisne informacije u ovo kritično vreme.”

Međutim, uprkos naporima društvenih mreža, video je nastavio da cirkuliše onlajn, prema laboratorijii Digitalnog forenzičkog centra Atlantskog saveza koja je usmerena na identifikovanje i otkrivanje dezinformacija.

“Jednom kad Fejsbuk, Tviter i Jutjub počnu aktivno da uklanjaju video, korisnici iz grupa kao što su QAnon ga promovišu, postavljaju video na ‘alt-tech’ (alternativnim) platformama koje se predstavljaju kao opcije ‘za slobodu govora’, dok nastavljaju velikom brzinom da dele linkove za video na Fejsbuku i Tviteru,” napisali su u maju, 2020, Zarin Karazian (Zarine Kharazian) i Tesa Najt (Tessa Knight) iz ove laboratorije. 

Ova situacija “pokazuje da uklanjanje uvredljivog sadržaja ne sprečava širenje zavere jednom kad ona postane viralna.”

Servis AFP-a za proveru činjenica na engleskom jeziku, AFP Fact Check, razobličio je netačne i obmanjujuće tvrdnje iznete u “Plandemiji”.


Tvrdnja: Vakcine su ubile milione ljudi i nema funkcionalne vakcine za RNK viruse 

Mikovic u videu kaže da su vakcine ubile milione i da “ne postoji nijedna vakcina trenutno na rasporedu koja funkconiše za bilo kakav RNK virus.”

To je netačno.

“Znamo da su vakcine spasile, a ne ubile milione,” rekao je Njulend AFP-u telefonom.

Dr Džejson Meklilan (Jason McLellan), asistent profesora molekularnih bionauka na Univerzitetu Teksasa u Ostinu, rekao je mejlom: “To je očigledno netačno.

“Kad je reč o RNK virusima, influenca je RNK virus i postoji vakcina koju svake godine dobijamo za to. Male boginje su takođe RNK virus i za njih postoji veoma dobra vakcina. Drugi RNK virusi za koje postoje vakcine uključuju besnilo, rubeolu i virus zauški.”

Ekspert za korona virus, dr Džulijan Lajbovic (Julian Leibowitz) sa teksaškog A&M koledža medicine rekao je da je ova tvrdnja “direktna laž”.

“Da navedem samo dve uspešne vakcine, polio vakcine su gotovo iskorenile paralizovani polio, a male boginje nisu više bolest koju svako dete dobije sa stopom smrtnosti od 1 na 1,000 slučajeva u SAD-u.” Takvih primera “ima još mnogo.”

Tvrdnja: novi korona virus se ne ‘javlja prirodno’

“Ne bih koristila reč ‘napravljen’ ali ne možete reći da se ‘prirodno javlja’ ako je po toku laboratorije,” kaže Mikovic o poreklu novog korona virusa. “Dakle, veoma je jasno da se sa ovim virusom manipulisalo… i to je šta je pušteno na slobodu, da li namerno ili ne.”

To je netačno.

“To je pogrešno na mnogo nivoa,” kaže Lajbovic. “NEMA dokaza da je SARS-CoV-2 laboratorijski napravljen virus.”

Tvrdnja: Američko finansiranje kineskih eksperimenata sa korona virusom doprinelo je izbijanju pandemije 

Mikovic tvrdi da je Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti - odeljenje Nacionalnog instituta za zdravlje koje vodi dr Antoni Fauči (Anthony Fauci) -- delimično kriv za pandemiju novog korona virusa, jer je agencija finansirala eksperimente sa korona virusom u laboratoriji u Vuhanu u Kini.

To je obmanjujuće.

“Ona tvrdi da su SAD radile sa Vuhanom na proučavanju korona virusa pre mnogo godina, kao da je to ‘uhvatili smo vas’ momenat: da, naravno da smo to radili - Kina je žarište korona virusa i ima smisla da se ta porodica virusa proučava tamo gde se prirodno pojavljuje,” rekla je u mejlu dr Ketlin Montgomeri (Kathleen Montgomery) patolog sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu.

Lajbovic kaže da ne postoji dokaz da su istraživanja korona virusa u Vuhanu povezana sa izbijanjem pandemije COVID-19.

U odgovoru na tvrdnju, iz Nacionalnog instituta za zdravlje rekli su mejlom da su taj i “Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti usmereni na kritično istraživanje čiji je cilj okončanje pandemije COVID-a-19 i sprečavanje daljeg umiranja. Ne učestvujemo u strategijama nekoga ko želi da podrije naše napore.”

Improvizovana bolnica za prihvat pacijenata obolelih od COVID-a-19 u Osjeku, snimljena 26. marta, 2020. Photo:AFP

Tvrdnja: Bolnice su podstaknute da prijave dijagnoze COVID-a-19

Mikovic u videu takođe tvrdi da bolnice dobijaju “13,000 dolara od Medikera (Medicare - program zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama) ako je zovete COVID-19.”

Ako pacijent ode na respirator, bolnica prima tri puta više novca, tvrdi se u videu. Doktori nepotrebno stavljaju pacijente na respiratore, kaže Mikovic: “I ubili ste ih sa ventilatorom jer ste im dali pogrešan tretman.”

To je obmanjujuća tvrdnja.

“Ne želimo nikoga da intubiramo, želimo da svako bude bolje,” kaže Njulend.

“Postoji sugestija da bismo radije intubirali kako bismo zaradili više novca, ali doktori ne rade tako, niti kliničari uopšteno govoreći.”

Montgomeri se slaže.

“Nema dokaza koji bi podržali ideju da doktori pogrešno dijagnostikuju COVID-19 zbog finansijskog podsticaja,” rekla je.

Portparol Centra za Mediker i Medikejd (Medicaid) servise potvrđuje da je ta agencija 15. aprila 2020. primenila paragraf 3710 Akta koji se odnosi na pomoć, ublažavanje i ekonomsku sigurnost u vezi sa korona virusom (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security - CARES Act), a koji za 20 odsto povećava plaćanje za slučajeve COVID-a-19.

Povećanje “nije bonus,” kaže portparol u mejlu, već korak dalje za zaštitu zdravlja pacijenata i hranilaca porodica tokom pandemije.

Iako bi Mediker uopšteno govoreći platio više za pacijenta kome je potreban respirator nego za onoga kome nije, “pružaoci usluga za Mediker su obavezni da tačno obračunaju pružene usluge na osnovu dijagnoze korisnika,” kaže portparol.

“Tvrdnje o netačnim dijagnozama… bile bi predmet nadoknade i/ili drugih mogućih građanskih ili kriminalnih optužbi za lažne tvrdnje.” 

Tvrdnja: Hidroksihlorokin je najefikasniji lek za COVID-19

Video uključuje nekoliko netačnih ili obmanjujućih tvrdnji o hidroksihlorokinu.

Decenijama star lek za malariju “radi super” za pacijente obolele od COVID-a-19, tvrdi neimenovani čovek u bolničkom odelu u videu “Plandemija”.

To nije tačno; istraživanje objavljeno 7. maja, 2020. navodi da nema ni štete ni koristi od korišćenja hidroksihlorokina za pacijente COVID-19, kaže Njulend. Glas u videu kaže da: “U anketi u kojoj je učestvovalo skoro 2,300 doktora iz 30 različitih zemalja hidroksihlorokin je rangiran kao najefektivniji lek za lečenje virusa.”

To je obmanjujuće.

U intervjuu za emisiju “Foks i prijatelji” (Fox and Friends) u aprillu, Fauči je govorio o jednom istraživanju koje je otkrilo da, kada im je data lista od 15 mogućnosti, 37 odsto ili više od 6,200 doktora u 30 zemalja je reklo da je hidroksihlorokin najefikasniji lek protiv ove bolesti.

“Mi ne radimo na osnovu onoga kako osećate, mi radimo na osnovu onoga što je dokaz,” rekao je tada. “Imajući u vidu da je tu postojala sugestija koristi, mislim da treba da budemo oprezni da ne napravimo taj veličanstveni skok da pretpostavimo da je to sjajan lek.”

Zdravstvene vlasti u više zemalja su rekle da su potrebna klinička ispitivanja da se vidi efikasnost hidroksihlorokina. 

Mikovic takođe tvrdi u videu da je Američko medicinsko udruženje (American Medical Association - AMA) “reklo da će doktori izgubiti svoje licence ukoliko budu koristili hidroksihlorokin.” To je takođe netačno.

Jedini priručnik AMA-e vezan za prepisivanje ili davanje lekova za COVID-19 je zajedničko saopštenje sa Američkim udruženjem farmaceuta (American Pharmacists Association) i Američkim društvom farmaceuta zdravstvenog sistema (American Society of Health-System Pharmacists) koje se može videti ovde, navodi portparol.

U saopštenju se navodi: “Nova upotreba postojećih lekova koje je odobrila FDA je stvar procene doktora ili drugog profesionalca koji ga prepisuje.”

Američka agencija za lekove (Food and Drug Administration) izdala je Odobrenje za hitnu upotrebu dozvoljavajući zdravstvenim radnicima da prepisuju hidroksihlorokin odraslima koji nisu u mogućnosti da učestvuju u kliničkim ispitivanjima, zajedno sa dozama i administrativnim priručnikom.

Zdravstveni radnik vakciniše pacijentkinju protiv gripa u Los Anđelesu, Kaliforniji, 12. avgusta, 2020. (Valeri Macon/AFP)

Tvrdnja: Vakcine protiv gripa povećavaju mogućnost dobijanja COVID-a-19

“Vakcine protiv gripa će povećati šanse za dobijanje COVID-19 virusa za 36%,” tvrdi Mikovic u videu, citirajući ovo istraživanje.

To je netačno. Podaci za ovo istraživanje su prikupljeni tokom sezone gripa 2017-2018, pre nego što je otkriven novi korona virus. Meklilan kaže “prema tome ne mogu se izreći tvrdnje o vakcini protiv influence i SARS-CoV-2/COVID-a-19.”

Rezultati pokazuju da je statistički značajan procenat od 7.8 odsto ljudi koji su dobili vakcinu protiv gripa bilo pozivitno na neki korona virus, u poređenju sa 5.8 odsto ljudi koji nisu primili vakcinu protiv gripa, rekao je, ali podaci su međuzavisni, ne uzročni, i u pitanju su četiri korona virusa koja izazivaju prehladu, ne COVID-19.

“Ovo je novi virus,” kaže Njulend. “Vakcina protiv gripa neće imati nikakvog uticaja.”

AFP Fact Check je pisao o prethodnim tvrdnjama o vakcinama protiv gripa ovde i ovde.

Putnici nose zaštitne maske u tramvaju u Zagrebu, 25. juna, 2020. (Denis Lovrović/AFP)

Tvrdnja: Nošenje maski i rukavica oštećuje imunološki sistem

Dva doktora koja su održala kontroverznu konferenciju za medije kritikujući mere da se ostane kod kuće takođe se pojavljuju u videu. Jedan kaže da maske i rukavice pogoršavaju imunološki sistem, dok drugi tvrdi da to smanjuje “bakterijsku floru” čineći vas sklonijim da zbog toga dobijete “infekcije.”

Mikovic kaže da “noseći maske bukvalno aktivirate vaš virus. Razboljevate se od sopstvenog izraza ponovo aktiviranog corona virusa a ako se i desi da je SARS-CoV-2 onda imate veliki problem.”

Ove tvrdnje su netačne.

Dr Šeli Pejn (Shelley Payne), direktorka Centra za infektivne bolesti Lamontanj (LaMontagne) na Univerzitetu Teksas u Ostinu, rekla je u mejlu da “nema dokaza da maske ili rukavice smanjuju normalnu količinu mikrobioloških organizama niti da predisponiraju ljude infekcijama” dobijenim zbog oslabljenog imunološkog sistema.

I dok je prisustvo mikrobioloških organizama važno za razvoj imunološkog sistema u ranom životnom dobu i oni zaista pružaju zaštitu protiv nekih patogena, “mikrobiološki organizmi ne nestanu kad se nose maska ili rukavice i nije neophodno biti izložen dodatnim mikrobima u okruženju da bi se oni održali.”

Lajbovic kaže da nije upoznat sa podacima koji ukazuju na to da maske slabe imunološki sistem. “Zapravo u smislu infekcija (izazvanih oslabljenim imunitetom) mislim da one smanjuju vaš rizik od infekcije.”

Pejn je dodala da nošenje maske neće aktivirati vaš sopstveni virus - odeća filtrira čestice iz vazduha.

AFP Fact Check je prethodno pisao ovde o tvrdnjama o efikasnosti maski tokom pandemije COVID-a-19. AFP Činjenice je takođe razobličio tvrdnje da su maske opasne za zdravlje, da su posledica nošenja maski bakterije na licu i da su hirurške maske beskorisne jer korona virus koji uzrokuje COVID-19 prolazi kroz njihovu mrežu.

Tvrdnja: Zatvaranje plaža blokira pristup lekovitim mikrobima u okeanu i pesku

“Zašto biste zatvorili plažu?” pita Mikovic pri kraju videa, misleći na mere socijalnog distanciranja koje su preduzele neke američke države da bi sprečile širenje COVID-a-19. “Imate sekvence u podlozi i pesku, imate isceljujuće mikrobe u okeanskoj slanoj vodi. To je ludost.”

Tvrdnja je obmanjujuća.

Plaže su zatvorene da bi se promovisalo socijalno distanciranje i sprečilo pretrpavanje bolničkih jedinica intenzivne nege i do sada su te mere dale rezultate, rekao je Njulend. “Ako imamo grupu ljudi jedne na drugima na tim lokalnim plažama, rizik je imati tako veliki broj ljudi koji mogu da se razbole.”

Lajbovic kaže da “iako je tačno da vrste koje luče antibiotski sekret mogu biti nađene u zemlji, prikupljanje tih bakterija nije lako,” primećujući da okean takođe sadrži vrste povezane sa “infekcijama odumiranja mekih tkiva.”

Dok god ljudi drže adekvatnu socijalnu distancu na plaži, nastavio je, “plaže će biti bezbedne ili opasne kao što su bile pre COVID-a-19.”

Njulend kaže da iako plaža može imati nekakvu isceljujuću prirodu samo zato što čini ljude srećnim, “sad nije vreme” za to.

AFP Fact Check je razobličio više od 430 primera netačnih ili obmanjujućih informacija o novom korona virusu. Kompletna lista naših provera činjenica na tu temu na engleskom jeziku može se videti ovde. AFP Činjenice je takođe razobličio brojne dezinformacije i mitove o novom korona virusu.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE