Žena nosi masku na Gej paradi u Zagrebu, 19. septembra, 2020. (Denis LOVROVIC / AFP)

Malo je verovatno da će dugotrajna upotreba maski izazvati hiperkapniju

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fejsbuk objave podeljene više od hiljadu puta za nedelju dana tvrde da nošenje maski za lice duži period vremena može prouzrokovati hiperkapniju, porast ugljen dioksida u krvi. Zdravstveni stručnjaci su, međutim, rekli AFP-u da je mala verovatnoća da će kvalitetne maske prouzrokovati to stanje.

“Ovo je hiperkapnija. Može nastati ponovnim disanjem vlastiti izdisani CO2 neprekidno nošenjem maske,” navodi se na vrhu ilustracije o glavnim simptomima toksičnosti ugljen dioksida u jednoj objavi. U nekim drugim objavama, kao ovoj, korisnici Fejsbuka iz Bosne i Hercegovine prenose identičnu ilustraciju sa tekstom na engleskom jeziku. Objave su ukupno podeljene 1,400 puta i pregledane 18,500 puta od 24. oktobra, 2020.

Objave sa istom ilustracijom i tvrdnjom u maju su delili korisnici Fejsbuka iz drugih delova sveta, kao na primer Južne Afrike i Tajlanda.

Snimak obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 2. novembra, 2020.

U objavama se, međutim, ne precizira tip maske za lice, niti se definiše “dugotrajna” upotreba.

Kako je objasnio servis za proveru činjenica AFP Tajland, original ilustracije u Fejsbuk postovima je objavljen na internet stranici WikiJournal of Medicine i pripisan njenom osnivaču, švedskom doktoru Mikaelu Hagstromu (Mikael Häggström). Za razliku od obmanjujućeg posta međutim, originalna ilustracija ne tvrdi da nošenje maske za lice može izazvati hiperkapniju.

Snimak prevedene ilustracije u obmanjujućoj objavi (levo) i originalne fotografije (desno), napravljen 2. novembra, 2020.

Hiperkapnija ili hiperkarbija je porast ugljen dioksida u krvi koji se obično dešava kao posledica hiperventilacije ili nemogućnosti da osoba normalno diše i unese kiseonik u pluća. Simptomi blage do umerene hiperkapnije obično uključuju anksioznost, nedostatak daha, dnevnu usporenost i glavobolju. Može uticati na ljude koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP).

Stručnjaci odbacuju tvrdnju 

Šabir Madi (Shabir Madhi), profesor vakcinologije na južnoafričkom univerzitetu Vitvotersrend (Witwatersrand), rekao je AFP-u da dugotrajna upotreba maski ne može prouzrokovati hiperkapniju.

To ne bi trebalo da bude problem “ukoliko ne nosite plastičnu nepropusnu masku,” rekao je u odgovoru mejlom AFP-ovom servisu za proveru činjenica u Južnoj Africi, dodajući, međutim, da o tome treba voditi brigu kad su u pitanju jako mala deca.

Volfgang Prajzer (Wolfgang Preiser), šef odeljenja za medicinsku virusologiju na južnoafričkom univerzitetu Stelenboš (Stellenbosch), deli to mišljenje.

“Svakako ne ako je reč o ispravnoj maski i ako je osoba nosi kako treba. Setite se hirurga koji decenijama nose maske mnogo sati odjednom - retki među njima se onesveste. I šta je sa ljudima u industrijama gde se maske nose svaki dan?” napisao je u mejlu. Prema njegovim rečima maske od tkanine propuštaju gasove “vrlo lako u oba pravca.”

“Ni medicinska maska ni dobro napravljene maske od tkanine neće prouzrokovati” hiperkapniju.

Čovek prima masku za lice ispred humanitarne organizacije u Sarajevu, 16. marta, 2020.(ELVIS BARUKČIĆ / AFP)

Majkl Herbst (Michael Herbst) iz Udruženja za borbu protiv raka Južne Afrike takođe ističe činjenicu da hirurzi nose maske za lice bez problema. “Prosečna transplatacija ekstremiteta može trajati osam do 10 sati. Tokom tog vremena hirurški tim nosi maske koje bolje prijanjaju uz lice nego prosečna maska od tkanine koja se nosi tokom krize Covid-a-19, a opet hirurg, radeći najsloženiju mikrohirurgiju, ostaje bistre glave i kompetentno izvršava svoj posao,” rekao je on.

Herbst, međutim, upućuje i na istraživanje koje se bavilo vezom između glavobolje i upotrebe više prijanjajućih N95 maski koju nose zdravstveni radnici.

Prema uputstvu Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, postoje trvi vrste maski: maske od tkanine, medicinske (hirurške) koje služe da zaštite druge od respiratornih kapljica osobe koja nosi masku  i filtrirajuće maske sa ili bez ventila, kao na primer N95 maska, koje služe za zaštitu “osobe koja nosi masku od čvrstih i tekućih čestica aerosola u zdravstvenim ustanovama.”

Za istraživanje iz 2006. ispitivani su zdravstvene radnici da bi se procenili faktori rizika povezani sa pojavom glavobolje i dugotrajne upotrebe maske za lice N95.

Studija je otkrila da “pružaoci zdravstvenih usluga mogu dobiti glavobolju zbog upotrebe maske za lice N95” i da “kraće nošenje te maske za lice može smanjiti učestalost i težinu tih glavobolja.”

Najjednostavniji način da napravite svoju masku

Kenijski epidemiolog za infektivne bolesti Mark Nanjingi (Nanyingi) upozorava i da ljudi koji pate od hroničnih respiratornih oboljenja nošenjem maske mogu vršiti nepotreban pritisak na svoja pluća.

“Osoba sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća može lako dobiti hipoksiju ili hiperkapniju dok nosi masku za lice duži period vremena pošto su njena pluća već pod pritiskom i time izlažu sebe većem riziku,” rekao je AFP-u.

U Američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da bi platnene maske trebalo da dozvoljavaju disanje bez sputavanja i da prijanjaju na lice, ali da budu udobne.

AFP-ov servis za proveru činjenica na nemačkom upitao je profesora Filipa Lepera (Philipp Lepper), člana nemačkog Društva za pneumologiju i respiratornu medicinu (DGP) i doktora univerzitetske bolnice u Sarlandu (Saarland) da li ponovno udisanje vazduha zbog maske dovodi do hiperkapnije.

“Ponovno udisanje izdahnutog vazduha koji se skuplja između maske i lica ne utiče na nivoe kiseonika i ugljen dioksida izmerenog u telu,” napisao je u odgovoru mejlom 6. oktobra, 2020. “Količina vazduha iza maske je vrlo mala i meša se sa svežim vazduhom svaki put kad udahnete.”

To je moguće zato što vazduh slobodno struji kroz masku, dodaje Leper. “Molekul kiseonika je veličine oko 260 pikometara. Veličina pore na medicinskim maskama koje prekrivaju usta i nos je oko sto hiljada do milion puta veća nego molekul kiseonika,” kaže. Maska za lice ne zadržava nijednu komponentu vazduha - ni kiseonik, niti ugljen dioksid.

AFP Fact Check je pisao o sličnim tvrdnjama da dugotrajna upotreba maski uzrokuje hipoksiju, nedostatak kiseonika u telu. 

AFP Činjenice je u više navrata razobličio tvrdnje da su maske štetne po zdravlje ili čak opasne. O tvrdnji da mogu izazvati hiperkapniju pisali smo ovde, a da uzrokuju štetnu koncentraciju ugljen dioksida ovde.

Prevela i pripredila
COVID-19