Video sa plaćenim statistima je priprema za COVID-19 bolnice, a ne lažiranje pandemije

Copyright AFP 2017-2021. Sva prava zadržana.

U objavi podeljenoj na Fejsbuku više od 860 puta i u videu na Jutjubu viđenom više od 95,000 puta u poslednjih šest dana, se tvrdi da je pandemija COVID-a-19 izmišljena na osnovu kratkih videa u kojima mlada Nemica kaže da joj je plaćeno da se pretvara da je bolesna. Međutim, mlada žena je objasnila da je učestvovala u pripremnoj vežbi za bolnicu, a ne u svetskoj zaveri lažiranja pandemije.

“Korona pacijenti, tj plaćeni glumci,” napisao je korisnik Fejsbuka u objavi uz video u kome je pokazano nekoliko kratkih video “priča” (stories) sa Instagrama u kojim mlada žena priča na nemačkom dok leži na bolničkom krevetu. 

“IG (nalog na Instagramu) mlade dame je već obrisan, izgleda se malo zanjela u objavama i objavila sto ne smije,” piše na hrvatskom korisnik dodajuci link do tog naloga koji je još uvek aktivan i dostupan.

“Video snimljen u njemačkoj, korona centar kako ona kaže u videu.
Tko ne razumije njemački kratki opis...
Nalazimo se u korona zentrum bolnici, dobili smo zadatke sta moramo raditi. U 13.35 moram reći jednom od zaposlenika da imam problema sa disanjem. I za to cu dobiti puno novaca

“Da čujemo objašnjenje onih koji će reći da to nije istina? Sigurno postoji neko,” ironično završava korisnik.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 16. septembra 2020.

Video objavljen na Jutjubu istog dana pokazuje iste Instagram priče nakon najave muškog glasa koji navodi na hrvatskom: “ja ne mogu vjerovat da još ima oni koji i dan danas vjeruju u korona priču, koji kažu brinimo za starije i poštujmo sve mjere a jednostavno toliko je očigledno da je sve iscenirano (...) 

“Sve je prevara i laž. Ovdje ćete vidjet kako je sve to snimljeno i izrežirano. Vidjet ćete korona pacijenta, to jest plaćenog glumca negdje u Nemačkoj u korona centru gdje se to snima.”

Simulacija za pripremu hitne COVID-19 bolnice u Berlinu

Video pokazuje mladu ženu koja leži na bolničkom krevetu ili se šeta u, čini se, bolnici. Gore levo na snimku se vidi ime naloga na Instagramu: “Officialmelisa.” Tražeči nalog sa ovim imenom, našli smo sačuvane originalne video snimke iz Instagram priča objavljenih 10. septembra 2020. godine. Kasnije, saznajemo da je vlasnica naloga ta mlada žena u videu.

U prvoj objavi na Instagramu, devojka kaže da snima “probu” u “novom korona centru” i naglašava da zapravo nije bolesna.

Ispred kamere drži odštampan raspored koji uključuje njenu ulogu u snimljenoj probi; na kraju je rečenica iz “CBZJ” u kojoj zahvaljuju glumcima "pacijentima" na vežbi. Logo “Vivantes” je takođe vidljiv na prekrivaču kreveta na kome leži.

Snimci sa Instagrama napravljen 16. septembra 2020.

Na sajtu CBZJ-a, što je skraćenica za “Centar za lečenje korone Jafestras” (“Corona-Behandlungszentrum Jafféstraße” na nemačkom) u Berlinu, potvrđeno je da je u pitanju vežba u bolnici. CBZJ je dan posle snimanja, 11. septembra 2020, objavio saopštenje o tome, u kome je objašnjeno da je “vežba dizajnirana da simulira sve glavne operativne procese, pod nadzorom predstavnika Senatskog odeljenja za zdravstvo i vatrogasne službe.”

CBZJ je osnovan kao rezervna bolnica na zahtev Berlinskog senata i njime upravlja bolnička grupa Vivantes. Portparolka firme je rekla AFP-u 15. septembra da je bolnica prazna ali da ima 500 kreveta u slučaju da berlinske bolnice ne budu imale kapaciteta da prime nove pacijente. Tokom snimanja je bolnica bila prazna jer nisu imali pacijente i većina bolničkog osoblja je bila u svojim uobičajenim bolnicama, rekla je u telefonskom razgovoru sa AFP-om portparolka Kristina Tšenet (Kristina Tschenett). “Ovo je za hitan slučaj ako su ostale bolnice prepune, radnici su morali da vežbaju rad u rezervnoj bolnici.” Zbog te vežbe su u snimljenom scenariju testirali jedan servis sa sedamdeset kreveta.

Video ‘instrumentalizovan’ da bi zavarao

“Officialmelisa” je izjavila u još jednoj Instagram priči, objavljenoj 14. septembra 2020. godine, da je video korišćen van konteksta. Dvadesetjednogodišnja žena objasnila je da je na snimanju učestvovala sa prijateljicama nakon što je dobila mejl od svog univerziteta u kome se kaže da studenti mogu da učestvuju u snimljenoj vežbi kao statisti. Sama je snimila video koji kruži internetom.

Snimak sa Instagrama napravljen 16. septembra 2020.

AFP je kontaktirao “Officialmelisa” u direktnoj poruci na Instagramu, ali nas je ona za odgovore na sva pitanja uputila na ovu izjavu.

O tome da su njene video priče na društvenim mrežama korišćene za podršku tvrdnje da su slike iz bolnica u medijima deo lažiranog scenarija, rekla je: “Nisam očekivala da će se moj video distribuirati u tako velikom obimu” i da je njen video skraćen za jedan minut, montiran, te da je postao viralan u ovom obliku. “Bio je instrumentalizovan za širenje pogleda na svet i interesa određene ciljne grupe. Ova grupa je potpuno proneverila moj video. To je potpuno obmanjujuće,” rekla je. Dodala je da je njen Instagram nalog bio privremeno blokiran zbog upotrebe tog videa van konteksta.

Slike događaja su javne i dostupne

Portparolka Vivantesa kaže da je 70 statista, poput mlade žene u videu, učestvovalo u dvosatnoj vežbi osmišljenoj da pripremi bolničke radnike za zbrinjavanje stvarnih pacijenata zaraženih virusom Sars-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19. “Glumcima” je isplaćena “paušalna naknada od 50 evra i hrana,” rekla je Kristina Tšenet. Troškove je isplatio Savezni biro za civilnu zaštitu i pomoć u slučaju katastrofe.

“Koristili smo dva snimatelja i fotografa za internu dokumentaciju,” rekla je Tšenet. Slike su javne i dostupne na Instagramu, LinkedInu i Fejsbuku. U objavama jasno piše da je “vežba”, “simulacija” i “probna operacija”. Video probe treba da bude objavljen na sajtu CBZJ-a.

Ista tvrdnja se pojavila na drugim jezicima. AFP-ov servis za proveru činjenica ju je već ražobličio, na primer na nemačkom.

Prevela i pripredila
Covid-19