Predsednik Tanzanije je živ i nije uveo stroge mere protiv COVID-a-19

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

U objavi na Fejsbuku, podeljenoj više od 2,500 puta u poslednjih deset dana, tvrdi se da je predsednik Tanzanije umro ‘pod sumnjivim okolnostima’ i da je njegov naslednik uveo stroge mere za prevenciju novog korona virusa, povinujući se zahtevu Svetske zdravstvene organizacije. To nije tačno. Predsednik Džon Magufuli je živ, još na funkciji, a u ovoj istočnoafričkoj zemlji nema restriktivnih mera protiv pandemije, pokazuju razni novinski izveštaji.

U objavi, pregledanoj gotovo 160,000 puta od 4. septembra 2020, piše: “Istinu ubijaju” uz fotografiju predsednika Džona Pombe Magufulija (John Pombe Magufuli), sa tekstom na hrvatskom: “PREDSJEDNIK TANZANIJE KOJI JE POSLAO UZORAK PAPAJE NA TESTIRANJE UMRO POD SUMNJIVIM OKOLNOSTIMA.

“Čovjek koji je probudio svijet kada je poslao uzorke papaje, naftnog ulja i dr. na testiranje na COVID 19. Svi uzorci su se vratili pozitivni, što je podijelio s javnošću. Na njegovo mjesto je postavljen novi predsjednik, koji je uveo sve mjere zaštite od COVIDA po nalogu svjetske zdravstvene organizacije.”

Ispod teksta postavljen je link ka članku Njujork Tajmsa o smrti bivšeg predsednika Tanzanije Bendžamina Mkape (Benjamin Mkapa), dok je sadašnji predsednik Magufuli živ i na funkciji. Ista objava može se videti ovde i ovde.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 16. septembra, 2020.

Nekoliko objava sa istom tvrdnjom ali slikom bivšeg predsednika Mkape takođe su podeljene na Fesbuku, kao na primer ovde

Prema navodima porodice, osamdesetjednogodišnji Bendžamin Mkapa, koji je vladao ovom istočnoafričkom zemljom u dva mandata od 1995. do 2005, imao je malariju, a preminuo je 24. jula, 2020. od srčanog udara, kao što je javio AFP. 

Sadašnji predsednik Magufuli na funkciji je od 2015. i boriće se za reizbor na predsedničkim izborima u oktobru. Birači će takođe glasati za parlament i predstavnike Zanzibara, poluautonomnog arhipelaga u Tanzaniji.

Slična tvrdnja već je kružila društvenim mrežama početkom jula i razobličila ju je agencija Rojters.

Tanzanija ne prati uputstva SZO-a za zaustavljanje pandemije

Magufuli je umanjio ozbiljnost pandemije COVID-a-19, a u maju je doveo u pitanje broj zaraženih od novog korona virusa u njegovoj zemlji. Takođe u maju 2020, objavio je da je tajno poslao u laboratoriju uzorke različitih životinja, voća i motornog ulja da budu testirani na korona virus. “Prema rečima Magufulija, papaja, prepelica i koza bili su pozitivni,” javio je tada AFP. 

Tanzanija je jedna od svega nekoliko zemalja u Africi koja nije preduzela mere za sprečavanje virusa koje je preporučila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), kao što je nošenje maski za lice i izbegavanje okupljanja. Na kratko su bile primenjene blaže mere, kao što je prekid nastave u školama i na univerzitetima i ograničavanje broja putnika u autobusima. 

Na pijaci u Dar es Salamu u Tanzaniji gde su vlasti odbile da uvedu restriktivne mere uprkos potvrđenim slučajevima COVID-a-19, 16. septembra, 2020. (Eriki BONIFAS / AFP)

Upotreba maski za lice, međutim, nije bila zabranjena, o čemu je servis AFP-a za proveru činjenica na engleskom, AFP Fact Check, pisao ovde

U aprilu je zemlja prestala da objavljuje ažurirane podatke o broju zaraženih korona virusom. Prema evidenciji AFP-a zasnovanoj na zvaničnim podacima, do tada je Tanzanija registrovala 509 slučajeva COVID-a-19, a 21 osoba je preminula.

Magufulijevo odbijanje da uvede mere zatvaranja ili socijalnog distanciranja, u kombinaciji sa nedostatkom podataka, prouzrokovalo je zabrinutost u susednim zemljama i SZO-u.

AFP Fact Check je već razobličio tvrdnje podeljene na Fejsbuku da je tanzanijska vlada izbacila SZO iz zemlje, kao i da je Svetska banka pohvalila tanzanijsku politiku protiv korona virusa.

Teorija zavere da je pandemija novog korona virusa izmišljena sve se više širi društvenim mrežama na raznim jezicima. Pandemija je do sada odnela više od 935,000 života, dok je gotovo 30 miliona ljudi zaraženo širom sveta, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim informacijama prikupljenim do 16. septembra, 2020. 

COVID-19