‘Vakcina šou’ je video koji manipuliše slikama i snimcima kako bi izazvao nepoverenje prema vakcinama

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

Video sa komentarima na španskom srpski i hrvatski korisnici Fejsbuka podelili su nekoliko hiljada puta od 8. januara 2021. Video prikazuje  kompilaciju od sedamnaest slika i videa sastavljenih pod nazivom ‘vakcina šou’ uz tvrdnju da su vakcinacije protiv Covid-a-19 i drugih bolesti, poput gripa, lažne. Slike su, međutim, uglavnom izvučene iz konteksta ili su potpuno lažne.

“Pogledajte simpatičnu kompilaciju lažnih cijepljenja političara - bez igle, sa čepom na igli, praznom špricom, lažnom špricom, kroz rukav, pa čak i cijepljenje prstom vjerovali ili ne.
Razmislite zašto se oni koji vas tjeraju na cijepljenje nisu i sami cijepili,” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 8. januara 2021. godine i podeljenoj 3.000 puta za manje od četiri dana. Isti video su podelili drugi srspki i hrvatski korisnici Fejsbuka kao ovde, ovde i ovde.

Snimak sa objave na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Video u kojem se vide komentari na španskom jeziku cirkuliše na društvenim mrežama od kraja decembra 2020, kada su počele kampanje imunizacije protiv Covid-a-19 u nekoliko zemalja, poput Sjedinjenih Država, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Čilea i Argentine. AFP-ov servis za proveru činjenica u Argentini je razobličio video 8 januara: osim slika preuzetih iz crtane emisije “Simpsonovi”, fotografije i video snimci su manipulisani, lažni ili van konteksta.

1. Fajzerova vakcina nije isparivač napravljen u Kini

Prva slika u videu prikazuje fotografiju proizvoda sa Fajzerovom logotipom. "Vakcina protiv koronavirusa Covid-a-19. Uložak isparivača," piše na etiketi. Ispod, desno, može se videti natpis “napravljen u Kini”, koji je istaknut crvenim slovima. Fajzer ne proizvodi svoju vakcinu u Kini i ne može se davati kao isparivač, pokazao je AFP na rumunskom jeziku ovde.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Prva indikacija da nije autentičan proizvod nalazi se odmah ispod Fajzerovog logotipa gde na engleskompiše: “oni koji su napravili pilulu za erekciju” (“Those who made the boner pill”). To je ironična aluzija na Vijagru, lek za lečenje erektilne disfunkcije koji je napravio Fajzer. Kompanija ne koristi takav izraz u javnoj komunikaciji. "Ova slika ne prikazuje stvaran proizvod,” rekao je AFP-u portparol Fajzera u mejlu.

Uređaj na slici je vrlo sličan zamenskom kertridžu za isparivače koji se koristi za pušenje. Na pakovanju takođe piše: “jednokratna doza”. Prema ovom uputstvu proizvođača, “Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine se primenjuje kao serija od dve doze, sa razmakom od 3
nedelje između doza” i prima se primi “kao injekcija u mišić”.

Fajzer-Biontekova vakcina odobrena je u Velikoj Britaniji 2. decembra 2020. Evropska agencija za lekove ju je odobrila za upotrebu u Evropskoj uniji 21. decembra. U Srbiji je registrovana 29. decembra. Prema sajtu kompanije, proizvodi se u Sjedinjenim Državama i Belgiji, a ne u Kini.

Bočice koje sadrže doze vakcine Fajzer-Bionteka protiv Covid-a-19 (Kristof Staš / AFP)

2. Ministarka zdravlja Ontarija primila je vakcinu protiv gripa 

Druga stavka na video snimku prikazuje ženu za koju se čini da prima vakcinu, ali sa špricem bez igle. Obrnuta pretraga na Guglu napravljena sa slikom iz videa pokazala je da je žena Kristin Eliot (Christine Elliott), ministarka zdravlja Ontarija u Kanadi i da je video snimljen tokom kampanje vakcinacije protiv gripa, 30. oktobra 2019.

Na kvalitetnijem video snimku snimljenom iz drugog ugla, scena je mnogo jasnija i pokazuje da je ministarka zaista dobila injekciju u desnu ruku.

Snimci sa videa objavljenog na Fejsbuku (levo) i sa videa Toronto Njuza koji prikazuje trenutak kada je Eliot primila vakcinu (desno), napravljeni 11. januara 2021.

Fotografija snimljena iz trećeg ugla koju je objavio lanac apoteka gde se vodila kampanja imunizacije, takođe pokazuje trenutak kada ministarka prima injekciju.

Čini se da je špric “sigurnosna igla”, dizajnirana da smanji rizik od kontaminacije i eliminiše direktan kontakt korisnika sa uzorkom krvi. Isti ružičasti sigurnosni poklopac može se videti u sledećem demonstracionom videu proizvođača. Poklopac ostaje da leži na špricu kada se pacijentu ubrizga vakcina.

Kao što je proverio AFP, ove vrste špriceva koristile su za javne ličnosti poput odlazećeg potpredsednika SAD-a Majka Pensa i novoizabrane potpredsednice Kamale Haris.

3. Prava vakcinacija u Izraelu

U sledećem delu video snimka vidi se čovek koji je očigledno vakcinisan “bez igle i cepiva” u špricu. Video je izvađen iz konteksta kako je AFP Činjenice već pokazao.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Ben Muvhar jeste bio vakcinisan pred kamerama, ali je zamoljen da se ponovo slika i da tom prilikom pomene Klalit, zdravstveni servis, navodi izraelski njuz portal Rotter.net u svojoj objavi na Fejsbuku i prilaže ceo video događaja, koji traje minut i jedanaest sekundi.

U tom videu vidi se kako izraelski zvaničnik prima vakcinu protiv Covid-a-19 i poziva građane da urade to isto. “Dragi prijatelji, dobar dan stanovnici Galileje i Golana. Danas primam vakcinu kao predsedavajući opštinama istočne Galileje. Preporučujem vam svima da brzo dođete i primite vakcinu zarad dobrog zdravlja vas, vaše porodice i čitave države. Veliko hvala i srećno,” rekao je Muvhar.

Međutim tad se može čuti ženski glas kako kaže “Zar niste mogli makar jednu reč da ubacite o Klalitu?,” misleći na zdravstvenu službu koja mu je omogućila primanje vakcine. “Hajde da uradimo ponovo. Ona (medicinska sestra) će se pretvarati kao da vam je ponovo daje,” kaže glas pre nego što svi prasnu u smeh. Medicinska sestra potom uzima špric i pretvara se da daje vakcinu Muvharu dok on ponavlja poruku koju se čuje u kraćem videu koji je podeljen među srpskim korisnicima Fejsbuka.

Sam Muvhar je 23. decembra postavio objavu sa celim videom na svojoj Fejsbuk stranici i napisao: “Svima koji su brinuli, juče sam primio vakcinu protiv korona virusa.” On je onda objasnio da je samo “odgovorio na zahtev” servisa Klalit da ih pomene i da je taj deo videa “postao viralan.”

4 . Gradonačelnik Londona primio je vakcinu protiv gripa

U 00'59 u videu se pojavljuje fotografija na kojoj se čini da muškarac prima vakcinu sa špricem na kojem je još uvek sigurnosna kapa.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Obrnuta pretraga na Guglu pokazuje da je sliku prvobitno objavio gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan) 28. septembra 2020. 

“Dolazi sezona gripa. Ako vi ili neko koga poznajete imate pravo da primite vakcinu protiv gripa, imajte na umu da je možete besplatno dobiti u lokalnoj apoteci ili kod lekara”, napisao je gradonačelnik.

AFP-ov servis za proveru činjenica na španskom, AFP Factual, nije uspeo da pronađe drugi video ili fotografiju trenutka vakcinacije. Porparol gradonačelnika je, međutim, rekao engleskom sajtu za verifikaciju činjenica “Ful Fakt-a” da je “Gradonačelnik u ponedeljak [28. septembra 2020] primio vakcinu protiv gripa u lokalnoj apoteci. Fotografija je snimljena neposredno pre injekcije, tako da je poklopac i dalje na igli." Na slici se vidi kako gradonačelnik  zavrće rukav košulje na levoj ruci.

Kan često na svom nalogu na društvenim mrežama objavljuje fotografije na kojima se vidi kako prima vakcinu protiv gripa, kao što je to činio 2016, 2017. i 2018. godine.

5. Igle nisu nevidljive već se uvlače

Nekoliko fotografija i video zapisa navodno pokazuje da se političari lažno vakcinišu pomoću špriceva bez igala. Igle se ne vide zato što je video lošeg kvaliteta ili zato što upotrebljeni špric ima iglu koja se uvlači.

Snimci sa videa postavlejnog na Fejsbuku napravljeni 11. januara 2021.

AFP je već razobličio tvrdnje o “nevidljivim” ili “nestalim” iglama. Prvi video je iz Bi-Bi-Si-jevog izveštaja o vakcinaciji zdravstvenih radnika koji su na prvoj liniji borbe protiv Covid-a-19 u Britaniji kao i planovima da se do kraja godine vakciniše još 20 miliona ljudi. Snimak pokazuje doktora koga vakciniše druga zdravstvena radnica.

Nakon što su zagovornici pokreta protiv vakcinacije upotrebili delove snimka da promovišu netačnu poruku skeptičnu prema vakcinaciji, Bi-Bi-Si je objavio članak “Realiti ček” (Reality Check) da objasni šta se vidi u videu. “Snimak izveštaja Bi-Bi-Si-ja se deli kao ‘dokaz’ na društvenim mrežama da je vakcinacija protiv Covid-a-19 lažna i da su medijski događaji koji prikazuju vakcinaciju ljudi namešteni,” navodi se u članku. Bi-Bi-Si-jev tekst jasno stavlja do znanja da “objave koriste stvarni snimak koji prikazuje zdravstvene radnike kako koriste bezbedni špric u koji se igla uvlači nakon upotrebe.”

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da se za imunizaciju koriste bezbedni špricevi, od kojih se neki nazivaju “samo-onesposobljavajući” (Auto Disable - AD), “ne samo zato što mogu biti upotrebljeni samo jednom i smanjiti prenos bolesti posredstvom kontaminirane opreme, već i zato što su na raspolaganju i štede vreme koje se prethodno trošilo na sterilizaciju.”

Drugi video prikazuje Makarenu Barios (Macarena Barrios), radnicu na čišćenju u provincijskoj bolnici Isidoro Iriarte de Kilmes, u Buenos Airesu, koja je dozu vakcine Sputnjik V primila 29. decembra 2020. Video je snimljen izdaleka. Igla je jasno vidljiva na ovom drugom videu koji je snimljen istovremeno ali iz drugog ugla.

Snimci sa videa postavljenog na Fejsbuku i sa videa objavljenog na sajtu El Suburbana, napravljeni 11. januara 2021.

6. Bolničar u Teksasu je primio svoju dozu vakcine

U drugom videu izgleda da osoba koja daje vakcinu ne pritiska špric koji je, čini se, prazan. U pozadini se vidi logo Univerzitetskog medicinskog centra u El Pasu u Teksasu.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Gugl pretraga imena univerziteta zajedno sa rečju “vakcinacija” dovodi do novinskih izveštaja (1, 2) koji ukazuju da za razliku od ostalih zdravstvenih radnika vakcinisanih 15. decembra protiv covid-a-19, ovaj čovek, medicinski radnik, nije dobio punu doza vakcine.

Univerzitet je 16. decembra 2020. saopštio da je čovek iz sporne scene medicinski radnik i da je zbog kontroverze izazvane video snimkom tog dana po drugi put vakcinisan.

“Moraće da se vrati nakon tri nedelje da bi primio drugu dozu,” dodaje se u tekstu koji uključuje fotografiju primanja druge vakcine.

7. Kamala Harris je pravilno vakcinisana špricem

U videu se nalazi i snimak vakcinacije protiv Covid-a-19 novoizabrane potpredsednice Sjedinjenih Država Kamale Haris 29. decembra 2020. Snimak bi trebalo da dokaže da se ona samo pretvarala da prima vakcinu jer se u videu lošeg kvaliteta  ne vidi igla na špricu.

AFP je već proverio događaj na videu visoke rezolucije (koji je našao italijanski sajt Open) na kome se jasno vidi špric i igla korišćeni za ubrizgavanje vakcine. 

Igla se može jasno videti na snimcima visoke rezolucije agencije Asošijeted Pres (AP), koje je Los Anđeles Tajms podelio na svom Jutjub kanalu. U 13. i 29. sekundi videa to može jasno da se vidi.

Snimci sa videa agencije AP napravlejni 7. januara 2021.

8. Antoni Fauči vakcinisan ispred kamera

U videu se takođe tvrdi da je Antoni Fauči (Anthony Fauci), direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) lažno primio vakcinu jer je u kasnijem intervjuu pokazao “pogrešno rame”.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Fauči je primio vakcinu iz laboratorije Moderna, razvijene u saradnji sa NIAID-om. Vakcinacija je obavljena 22. decembra na događaju Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), prilikom kog su vakcinu primila još tri zvaničnika i šest zdravstvenih radnika iz te institucije. Američki kanal Si-En-En (CNN) je pratio događaj koji su emitovali brojni mediji.

Dan kasnije, Fauči je dao intervju za Si-Bi-Es-En (CBSN) u kojem je objasnio da je dobro spavao i da je samo osećao nelagodnost na mestu uboda dodirujući desnu ruku. Antivakseri to koriste da bi tvrdili da to dokazuje da nije primio vakcinu, uprkos mnogim kamerama i fotografima koji su snimili događaj.

9. Slika prikazuje trenutak pre injekcije a ne lažnu injekciju preko rukava

“Toliko je efikasan ... da ga možete primiti čak i čak i preko odeće,” piše u videu na španskom jeziku, zajedno sa fotografijom na kojoj se vidi kako medicinska sestra navodno vakciniše muškarca preko rukava.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku, napravljen 11. januara 2021.

Obrnuta pretraga slika pokazala je da je fotografija snimljena 8. decembra u prvom krugu vakcinacije u Severnoj opštoj bolnici (Northern General Hospital) u Šefildu, u Velikoj Britaniji. Pacijent se zove Entoni Mur (Anthony Moore), ima 82 godine i bio je prvi čovek iz Južnog Jorkšira koji je primio vakcinu protiv Covid-a-19.

Džuli Filan (Julie Phelan), direktorka za komunikacije bolnice, rekla je za AFP da je fotografija snimljena pre nego što je Mur primio vakcinu, kada je medicinska sestra objasnila gde će smestiti iglu. Televizijski kanal Aj-Ti-Vi (ITV) koji je izvestio o početku kampanje vakcinacije u Velikoj Britaniji, objavio je još jednu fotografiju trenutka Murove vakcinacije. Drugi video snimci i fotografije sa ovog događaja prikazuju nekoliko drugih ljudi koji su takođe primili vakcinu, sa zasukanim rukavima.

10. Nensi Pelosi nije lažno vakcinisana poklopcem na igli

Predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) je u videu optužena da je lažirala svoju vakcinaciju jer je, navodno, medicinska sestra ostavila poklopac na igli. Pelosi je 18. decembra 2020. godine primila vakcinu protiv Covid-a-19. Ono što se vidi na slici nije “poklopac” nego parče šprica iznad igle, kako pokazuju fotografije AFP-ovog fotografa Kena Sidina (Ken Cedeno).

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021. (gore levo), fotografija trenutka kada je Nensi Pelosi primila vakcinu AFP-ovog fotografa Kena Sidina (gore desno), krupni plan fotografije (dole)

 11. Kristina Kiršner je vakcinisana 2013.

U videu je navedeno da je potpredsednica Argentine Kristina Kiršner (Christina Kirschner) dobila injekciju “bez igle”. 

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021. (Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.)

Obrnuta pretraga slike pokazuje da ju je Kiršner objavila na svom Tviter nalogu u martu 2013. tokom kampanje vakcinacije protiv gripa.

Viktor Budže (Victor Bugge), predsednički fotograf u Casa Rosada od 1978. godine i autor ove fotografije, objasnio je da je igla na ovoj slici bila u ruci. “Bio sam prisutan i uveravam vas da je [Kristina Kiršner] primila vakcinu. To takođe nije bio prvi put da sam je slikao kako se vakciniše. Na fotografiji se to ne vidi, ali su bili prisutni, između ostalih, lekar i medicinska sestra iz Vlade. To je bila situacija u kojoj nije moguće bilo šta ‘inscenirati’”. Pored toga, tom prilikom su bili vakcinisani i mnogi drugi u Vladinom domu,” rekao je za AFP Factual.

12. Izvršni direktor Fajzera čeka svoj red da dobije vakcinu

U videu se nalazi snimak članka objavljenog u Argentinskom listu Klarin (Clarín) 17. decembra 2020. sa naslovom “Albert Burla, izvršni direktor Fajzera, neće da primi vakcinu svoje kompanije.” Članak citira drugi tekst objavljen u listu “Preduzetnik” (The Entrepreneur) koji navodi istu tvrdnju. To je, međutim, pogrešno tumačenje intervjua koji je Burla dao Si-En-Bi-Si-u (CNBC) 14. decembra.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Nakon što je tvrdio da je vakcina Fajzera/BioNTeka sigurna i da su je odobrile različite zdravstvene institucije širom sveta, Burla je rekao da je ni on ni drugi rukovodioci kompanije u ovom trenutku neće primiti, jer nisu na prvoj liniji rizika.

“Imam 59 godina, dobrog sam zdravlja, nisam na prvoj liniji, pa se za moj tip ne preporučuje vakcinacija sada,” objasnio je Burla u intervjuu, pre nego što je dodao da ne želi da se “ušunjaju u red” ispred onih kojima je primanje vakcine protiv Covid-a-19 prioritet. “Čim budem mogao, primiću je,” dodao je.

13. Vakcina je lažna jer je bila simulacija

Za drugi snimak se ironično tvrdi da prikazuje “blutut vakcinaciju”, lažnu vakcinaciju, jer se navodno  koristi špric bez igle. Igle nema jer to nije bila vakcinacija, već simulacija za pripremu kampanje imunizacije, proverio je AFP-ov servis za proveru činjenica na nemačkom.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

AFP Faktencheck pronašao je bolju verziju video snimka koji je doveo do originala, emitovanog na nemačkom kanalu "Velt" 11. decembra. Posle 20 sekundi glas kaže: “Ovde, u centrima za vakcinaciju, započinje imunizacija protiv Covid-a-19. Savezni ministar zdravlja Jens Span (Jens Spahn) nada se da se prva injekcija može dati najkasnije u januaru, kao što se vidi na ovoj test vežbi.”

Portparol kanala Velt potvrdio je za AFP da snimak prikazuje pripreme za vakcinaciju: “Izveštaj je pripremljen 5. decembra 2020. godine u Darmštatu tokom logističkog testa za vakcinaciju protiv Covid-a-19.”

14. Australijska zvaničnica je vakcinisana, a zatim glumila za kamere

U videu se tvrdi da “Premijerka Australije” nije vakcinisana jer je poklopac bio na igli. Video zapravo prikazuje zvaničnicu australijske države Kvinsland (Queensland) Anastasija Palaščuk (Annastacia Palaszczuk) 2020. kako glumi da prima vakcinu protiv gripa na zahtev medija, nakon što ju je zaista primila, i to takođe pred medijima.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Premijer autralijske vlade je Skot Morison (Scott Morrison). Obrnuta pretraga videa pokazala je da je žena na video snimku Anastasija Palaščuk koja je od 2017. godine premijerka Vlade australijske države Kvinsland (severoistok). Vakcinu protiv gripa primila je u aprilu 2020. godine.

Mnogo ljudi je podelilo taj snimak rekavši da dokazuje da Palaščuk zapravo nije primila vakcinu. Na snimku se vidi logo australijskog kanala 7Njuz (7News). Televizija je podelila ceo snimak na svojoj Fejsbuk stranici. Vidi se da je političarka primila vakcinu ali da su je pripadnici medija molili da glumi da je prima ponovo jer je davanje injekcije bilo previše brzo za njih. Palaščuk je ponovo sela, a žena koja joj je ubrizgala vakcinu pretvarala se da je ponovo daje kako bi to zabeležile za kamere. U tom drugom delu, špric ima zaštitnu poklopac pošto je već primila vakcinu.

15. Stock fotografije nisu dokaz globalne prevare

Video se završava pokazivanjem slike sastavljene od pet fotografija sa natpisom “GLUMAC” na vrhu. Svaka slika prikazuje istog čoveka u različitim situacijama: kako daje bris za PCR test, na bolničkim krevetu, kako teši dečaka i kako čita, čini se, neku medicinsku studiju.

Prikazujući istu osobu koja igra različite uloge, video ima za cilj da “dokaže” da je pandemija Covid-a-19 lažna. AFP je već objasnio poreklo ovih fotografija.

Snimak sa videa postavljenog na Fejsbuku napravljen 11. januara 2021.

Tačno je da se na slikama nalaze modeli koji prikazuju scene povezane sa korona virusom, ali nije tačna implikacija da je ovo obmanjivanje javnosti o ozbiljnosti pandemije. Slike su snimljene da ilustruju određene situacije, a ne da se upotrebljavaju kao vesti.

Obrnuta pretraga slika na Guglu dovela je do sajta za stock fotografije Šaterstok (Shutterstock) i do stranice na kojoj se nalazi portfolio fotografa “PKK_studio”. Slike su deo “zbirke” od 146 slika koje ilustruju situacije vezane za pandemiju Covid-a-19.

Zbirka se nalazi u bazi “slike” (images) u kojoj se nalaze “slike, fotografije, vektori i još toga za sve vaše kreativne projekte”, za razliku od “uredničkog” (editorial) odeljka koji sadrži vesti sa fotografijama stvarnih situacija.

Slike se takođe nalaze na sajtu AjEm (EyeEm), drugoj internet stranici za stock fotografije na kojoj piše da je slike snimio fotograf Panjavat Buntanom (Panyawat Boontanom). AjEm nije sajt koji nudi novinske fotografije.

AFP je takođe pronašao te slike na prodaju na sajtu Geti imidžis, kao ovde. Slike su jasno označene kao “kreativne fotografije” a ne kao “vesti”. Mogu se naći samo pod “kreativno” dok u rubrici “uredničko” nema rezultata za “Panyawat Boontanom”.

Prevela i pripredila
VAKCINE COVID-19