Zdravstveni radnik priprema dozu vakcine protiv Covid-a-19 u zdravstvenom centru Klalit u izraelskom gradu Tel Aviv 23. decembra 2020. (Džek Guez / AFP)

Video izraelskog zvaničnika kako prima insceniranu vakcinu je skraćen i izvađen iz konteksta

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji navodno prikazuje izraelskog zvaničnika kako se samo pretvara da prima vakcinu protiv Covid-a-19 podeljen je među srpskim korisnicima Fejsbuka na hiljade puta u samo tri dana. Video je, međutim, skraćen i izvađen iz konteksta. Cela verzija pokazuje da je Benin Ben Muvhar prvo primio vakcinu, a onda se pretvarao da prima drugu kako bi pomenuo zdravstveni servis Klalit dok pred medijima ponavlja poziv na vakcinaciju.

“DOKLE ĆEMO BITI OVCE. Delite ovaj video,” navodi se u Fejsbuk objavi podeljenoj 17.000 puta od 26. decembra. Objava sadrži poluminutni video koji prikazuje lokalnog izraelskog zvaničnika Benija Bena Muvhara kako navodno prima vakcinu i poziva sugrađane da se vakcinišu dok medicinska sestra drži špric bez igle.

“Gde je igla,” pita jedan korisnik u komentarima. “Baš tako, nigdje igle nema,” odgovara druga. Jedna korisnica primećuje da “nit igle nit pritisnula spric.”

Video je stvaran ali je skraćen i izvučen iz konteksta.

Snimak objave napravljen 28. decembra 2020.

Jedna korisnica Fejsbuka rekla je u komentarima da je video skraćen i objasnila šta se zapravo dogodilo, ali su je drugi ignorisali. Ona je stavila i link do Fejsbuk objave izraelskog njuz portala Rotter.net. Portal je na svojoj Fejsbuk stranici 24. decembra objavio da je prethodne večeri “objavljen video Benija Ben Muvhara, šefa regionalnog veća Mavoota Hahermona, u kome se čini da sestra drži špric bez igle i materijala za imunizaciju” dok je on ohrabrivao građane da se vakcinišu.

Međutim, ispostavilo se da je deo snimka koji je deljen skraćeni snimak. Ben Muvhar jeste bio vakcinisan pred kamerama, ali je zamoljen da se ponovo slika i da tom prilikom pomene Klalit,” zdravstveni servis, navodi portal u svojoj objavi i prilaže ceo video događaja, koji traje minut i jedanaest sekundi. 

U tom videu vidi se kako izraelski zvaničnik prima vakcinu protiv Covid-a-19 i poziva građane da urade to isto.

“Dragi prijatelji, dobar dan stanovnici Galileje i Golana. Danas primam vakcinu kao predsedavajući opštinama istočne Galileje. Preporučujem vam svima da brzo dođete i primite vakcinu zarad dobrog zdravlja vas, vaše porodice i čitave države. Veliko hvala i srećno,” rekao je Muvhar.

Međutim tad se može čuti ženski glas kako kaže “Zar niste mogli makar jednu reč da ubacite o Klalitu?,” misleći na zdravstvenu službu koja mu je omogućila primanje vakcine. “Hajde da uradimo ponovo. Ona (medicinska sestra) će se pretvarati kao da vam je ponovo daje,” kaže glas pre nego što svi prasnu u smeh. Medicinska sestra potom uzima špric i pretvara se da daje vakcinu Muvharu dok on ponavlja poruku:

“Dobar dan stanovnici Galileje. Dragi prijatelji, kao predsedavajući Istočne Galileje danas primam vakcinu i preporučujuem svim stanovnicima Galileje i Golana da prime vakcinu, da dođu, da ne čekaju, za dobro zdravlje i naravno mnogo hvala (sestri) Ronit za uslugu sa Klalitom u gornjoj Galileji,” rekao je Muvhar i to je poruka koja se čuje u kraćem videu koji je podeljen među srpskim korisnicima Fejsbuka.

Sam Muvhar je 23. decembra postavio objavu sa celim videom na svojoj Fejsbuk stranici i napisao: “Svima koji su brinuli, juče sam primio vakcinu protiv korona virusa.” On je onda objasnio da je samo “odgovorio na zahtev” servisa Klalit da ih pomene i da je taj deo videa “postao viralan.”

Snimak Fejsbuk objave izraelskog zvaničnika u kome je objavio ceo video, napravljen 28. decembra 2020.

Beni Ben Muvhar (Benny Ben Muvhar) je predsedavajući regionalnog veća Mevoot Hahermona, koje pokriva oblast Gornje Galilee na severu Izraela.

Premijer Benjamin Netanjahu bio je prvi koji je primio vakcinu protiv Covid-a-19 u Izraelu, gde je do 28. decembra zaraženo više od 400.000 ljudi, a više od 3.200 preminulo. Vakcinacija je počela 21. decembra i vlasti planiraju da u prvih mesec dana vakcinišu četvrtinu stanovništva. 

Od početka vakcinacije širom sveta, mnogi visoki zvaničnici se vakcinišu pred kamerama kako bi ohrabrili stanovništvo da primi vakcinu pošto mnogi sumnjaju u njenu bezbednost budući da je razvijena za manje od godinu dana. 

Međutim, sve jači pokreti protivnika vakcinacije često dele dezinformacije u pokušaju da dokažu da zvaničnici zapravo ne dobijaju stvarno vakcinu ili da vakcine nisu bezbedne. AFP je već razobličio tvrdnje da igla “nestaje” prilikom vakcinacije i da je medicinska sestra kolabirala zato što je vakcina nebezbedna.

COVID-19 VAKCINE