Ne, vakcinacija protiv Covid-a-19 buduće potpredsednice SAD-a Kamale Haris nije bila lažna

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

Desetine hiljada korisnika Fejsbuka podelilo je od kraja decembra objavu sa video snimkom vakcinacije novoizabrane potpredsednice Sjedinjenih Država Kamale Haris. Snimak bi trebalo da dokaže da se ona samo pretvarala da prima vakcinu. Uvećan snimak pokazuje navodno špric bez igle sa čudnim mehanizmom poklopca koji se savija. Međutim, druge slike jasno pokazuju da je Kamala Haris zapravo bila vakcinisana a da je savijajući poklopac zaštitna kapa bezbednog šprica.

“Prava komedija,” navodi se u objavi sa videom vakcinacije Kamale Haris, čime se jasno implicira da je vakcinacija novoizabrane potpredsednice SAD-a bila lažna. Objava je podeljena više od 25.000 puta od 31. decembra. Jedan broj korisnika napisao je u komentarima da je reč o upotrebi bezbednog šprica, ali drugi su bili sumnjičavi. “Kako verovati prevarantima?” napisao je jedan korisnik u komentaru. “Sve je farsa,” napisao je drugi. Video ističe trenutak ubrzo nakon vakcinacije kada izgleda kao da sestra koja daje vakcinu sakriva špric sa preklapajućim poklopcem na stolici Kamale Haris. Snimak se pojavio i u Fejsbuk objavama na engleskom, francuskom i nemačkom.

Od početka vakcinacije protiv Covid-a-19, njeni protivnici više puta su tvrdili da se političari samo pretvaraju da primaju vakcinu. AFP Činjenice razobličio je takvu tvrdnju o jednom izraelskom političaru, dok su AFP-ovi servisi za proveru činjenica na drugim jezicima objavili fact check o sličnim navodima u vezi sa odlazećim potpredsednikom SAD-a Majkom Pensom i predsednicom američkog Kongresa Nensi Pelosi, kao i o bavarskom premijeru Markusu Zederu ovde.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 11. januara 2021.

Podeljeni video ima lošu rezoluciju, tako da nije moguće precizno proceniti šta se dešava zato što slika ne pokazuje jasno da li špric ima plastičnu kapu umesto igle.

AFP je zbog toga pogledao druge slike vakcinacije Kamale Haris, koja se, prema izveštajima, dogodila 29. decembra u državnoj bolnici u Vašingtona “United Medical Center” u Vašingtonu. 

Igla se može jasno videti na snimcima visoke rezolucije agencije Asošijeted Pres (AP), koji je Los Anđeles Tajms podelio na svom Jutjub kanalu. U 13. i 29. sekundi videa to može jasno da se vidi.

Snimak sa Jutjuba napravljen 5. januara 2021.
Snimak sa Jutjuba u 29. sekundi, napravljen 5. januara 2021.

Poklopac koji se vidi u videu, a koji je takođe izazvao konfuziju među korisnicima u komentarima ispod objave, je uobičajeni bezbednosni mehanizam napravljen da zaštiti od povrede pacijente i one koji daju vakcinu.

AFP je o navodnoj lažnoj vakcinaciji Kamale Haris pitao i United Medical Center. Portparolka Toja Karmajkl (Toya Carmichael) potvrdila je 6. januara da je Kamala Haris tamo primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa. Ona je još napisala: “Mi koristimo špric BD Eklips [BD Eclipse] koji ima bezbednosni poklopac da bi zaštitio protiv uboda.”

Karmajkl je poslala i video koji pokazuje kako zaštitni mehanizam šprica radi. Medicinsko osoblje može nakon upotrebe da preklopi ružičasti poklopac preko igle kako bi se sprečila povreda.

 

U publikaciji iz 2016, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe preporučuje upotrebu takvih zaštitnih kapica na šricevima. Bezbednosna kapica takvog BD Eclipse šprica jasno se vidi na fotografiji AFP-a tokom vakcinacije.

Sestra Patriša Kamings vakciniše Kamalu Haris 29. decembra 2020. (AFP / Aleks Edelman)

Zaključak: podeljeni video ne pokazuje lažnu vakcinaciju. Igla i ubadanje se mogu jasno videti na drugim slikama. Preklapajući mehanizam je takođe uobičajen, to je deo bezbednosnog mehanizma koji treba da štiti od slučajnih uboda iglom.

 AFP Činjenice je već razobličio i tvrdnju o “nestajućoj igli.”

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE