Zdravstveni radnici čekaju pacijente za testiranje na korona virus u Institutu Torlak u Beogradu, 24. decembra, 2020. (Andrej Isaković / AFP)

U Srbiji se šire netačne informacije o bezbednosti i saglasnosti za Fajzerovu vakcinu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavi, podeljenoj više od hiljadu puta za manje od nedelju dana, tvrdi se da “dokumenti koji se daju srpskim korisnicima Fajzerove vakcine ne uključuju informaciju da je nepoznata bezbednost vakcine, koja je još u fazi 3 ispitivanja, i da ona ne omogućava zaštitu od Covid-a-19.” Tvrdnja je netačna. Portparolka Fajzera demantovala je za AFP da je formular za saglasnost - na fotografiji u objavi - Fajzerov; formular pominje dozvolu u UAE gde je odobrena kineska Sinofarm vakcina pre kraja 3. faze ispitivanja; informacija, koja se u Srbiji daje pacijentima kojima je ponuđena Fajzerova vakcina, doslovan je prevod američke; 

U objavi, postavljenoj 30. decembra 2020. i od tada objavljenoj i u člancima ovde i ovde, tvrdi se da “u našim dokumentima za vakcinisanje Fajzerovom vakcinom nigde ne pise ono sto pise u zvanicnim objavama Fajzera o vakcini.” Autor potom citira formular za saglasnost, čija je fotografija uključena u objavu, naslovljen “Saglasnost za učešće u upotrebi vakcine za Covid-19 koja je odobrena za hitnu upotrebu u UAE.” “Obavešten sam da vakcina još uvek nije registrovana i da je dobila hitnu autorizaciju za upotrebu dok je još uvek u završnoj fazi 3. kliničkog ispitivanja kao i da efikasnost i bezbednost vakcine će tek biti utvrđena,” navodi se u autorovom prevodu člana 5 saglasnosti. Druga prevedena rečenica je razumevanje “da moje učešće u Nacionalnog Programu vakcinacije za Covid - 19 vakcinu me neće zaštititi protiv virusa Covid - 19.” Polovina dokumenta na fotografiji napisana je na engleskom jeziku, a druga polovina na arapskom, ali je jasno da je reč o prvoj stranici formulara saglasnosti.

“Dakle Iz dokumentacije o fajzerovoj vakcini svugde u svetu, pa i ovde, jasno je da je to 4.faza experimentuma in vivo!”, piše autor objave.

To je, međutim, obmanjujuće.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 4. januara 2021.

“Dokument” na fotografiji u objavi nije Fajzerov, rekla je AFP-u Dervila Kian (Dervila Keane) iz Fajzerove kancelarije za odnose sa medijima.

“Tekst nije na papiru sa Fajzerovim zaglavljem, to nije Fajzerov dokument i ne pominje ni Fajzer niti vakcinu BNT162b2,” napisala je ona u mejlu za AFP Činjenice 5. januara 2021.

Na fotografiji se jasno vidi da je dokument formular za saglasnost za odobrenu hitnu upotrebu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). 

UAE su 14. septembra 2020. odobrili hitnu upotrebu kineske Sinofarm vakcine za svoje zddravstvene radnike, nakon gotovo tromesečnih kliničkih ispitivanja u fazi 3. Vakcina je 9. decembra odobrena za opštu upotrebu i vakcinacija je otpočela pet dana kasnije.

U dokumentu se navodi da je reč o vakcini koja je “Sars-Cov2 neaktivna (vero cell inactivated)”, što ukazuje na Sinofarmovu vakcinu razvijenu u Kini koja koristi neaktivni virus. Vakcina protiv Covid-a-19 koju su razvili Fajzer i Biontek koristi novu mRNK tehnologiju

Više od dva meseca kasnije UAE su odobrili i hitnu registraciju Fajzerove vakcine protiv Covid-a-19, javila je 22. decembra novinska agencija Emirata WAM. 

“Odluka je doneta kao odgovor na zahtev Fajzera da se odobri hitna registracija vakcine tako da zdravstvene vlasti mogu da je uvezu nakon ispunjavanja međunarodnih standarda i smernica za bezbedan i efikasan prevoz vakcine, posebno pošto su recenzije američke Agencije za hranu i lekove potvrdile njenu bezbednost i efikasnost nakon kliničkih ispitivanja,” navodi se u izveštaju.

Nakon izbijanja pandemije Covid-a-19, naučnici širom sveta požurili su da razviju vakcinu protiv te bolesti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do 5. januara 2021. na kliničkim ispitivanjima bile su 63 potencijalne vakcine, dok je 172 bilo u fazi pretkliničkog razvoja.

Vakcina Fajzer-Biontek protiv Covid-a-19 bila je prva u zapadnim zemljama koja je odobrena za opštu upotrebu. Ona je 2. decembra 2020. odobrena u Britaniji, gde je vakcinacija počela 8. decembra, a ubrzo potom u SAD-u, Kanadi i drugim zemljama. 

Vakcinacija u Srbiji

Fajzerova vakcina je prva i do sada jedina vakcina protiv Covid-a-19 koja je u Srbiji odobrena i registrovana. Privremena dozvola izdata je 29. decembra, nakon što je vakcina ispunila sve zakonske, medicinske i bezbednosne zahteve u skladu sa srpskim zakonom, rekao je AFP-u Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS). 

“Svaki proizvod koji dobije dozvolu Agencije za lekove prethodno je ispunio sve zakonske uslove za to, tako i Fajzerova vakcina. Čim je odobrena znači da je bezbedna za upotrebu i da je ispunila sve neophodne uslove,” rekao je Zelić za AFP Činjenice u telefonskom razgovoru 5. januara.

Snimak informacije o registraciji Fajzerove vakcine u Srbiji, napravljen 6. januara, 2021.

Zelić je objasnio da se informacije o vakcini, uključujući i moguća neželjena dejstva, i za pacijente i za zdravstvene radnike mogu naći na internet stranici agencije zajedno sa svim relevantnim dokumentima koja su preveli ovlašćeni prevodioci i koje je Agencija odobrila. 

Prema informacijama Fajzera, neželjena dejstva koja su prijavljena nakon primene ove vakcine obuhvataju: bol, otok ili crvenilo na mestu injekcije, zamor, glavobolju, bol u mišićima, povišenu telesnu temperaturu, mučninu, povraćanje.

Postoji mala verovatnoća da bi Fajzer Biontek vakcina mogla da izazove tešku alergijsku reakciju, koja bi se obično javila u periodu od nekoliko minuta do jednog sata nakon primene doze.

Informacija o vakcini je doslovan srpski prevod one koju je objavila američka Agencija za hranu i lekove, uz dodatne informacije relevantne za Srbiju kao što je da se “nijedno kliničko ispitivanje za vakcinu protiv Covid-a-19 ne sprovodi u Srbiji.” 

Kao i druge balkanske zemlje, Srbija je plodno tle za pokrete protivnika vakcinacije i vlasti se suočavaju sa izazovom da ubede ljude da se vakcinišu. Prema jednom istraživanju koje je u oktobru 2020. sprovela Savetodavna grupa za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG), gotovo 50% građana Srbije “sigurno ili verovatno neće da primi vakcinu.”

AFP Činjenice je već pisao o tvrdnjama da je vakcinacija protiv Covid-a-19 izrežirana i opovrgao tvrdnje da će centri za socijalni rad oduzimati decu roditeljima koji odbiju da ih vakcinišu.  

Do 6. januara 2021. više od 1.8 miliona ljud u svetu preminulo je od Covid-a-19, od čega više od 3.400 u Srbiji.

‘Pitanje plodnosti’

Neke obmanjujuće Fejsbuk objave i članci takođe navode da je dr Branimir Nestorović “svim muškarcima koji žele da budu u ovoj eksperimentalnoj fazi vakcinacije preporučio da zamrznu spermu, jer bi mogli da ostanu sterilni.”

U decembru 2020. objavljeno je da su istraživači Medicinskog fakulteta Miler pri Univerzitetu Majami počeli da regrutuju učesnike za istraživanje o uticaju vakcine protiv Covid-a-19 na plodnost muškaraca.

Prema rečima glavnog istraživača, asistenta na fakultetu i direktora odeljenja za reproduktivnu urologiju Ranjita Ramasamija (Ranjith Ramasamy), to je prva institucija koja proučava efekte na spermu kod muškaraca koji su primili vakcinu.

“Na osnovu mehanizama po kojima mRNK deluje, ne očekujemo da bi vakcine protiv Covid-a-19 mogle imati uticaj na muški fertilitet. Očigleno, međutim, želimo podatke da bismo potvrdili tu hipotezu,” rekao je dr Ramasami.

AFP nije pronašao izveštaje o slučajevima muškog steriliteta nakon upotrebe Fajzer-Biontek vakcine protiv Covid-a-19 i već je razobličio tvrdnje da ona izaziva sterilitet kod žena. 

COVID-19 VAKCINE