Osoblje aplaudira Margaret Kinan, 90, prvoj osobi koja je 8. decembra 2020. primila Fajzer-Biontek vakcinu protiv Covid-a-19. (Džejkob King/POOL/AFP)

Prva vakcinisana protiv Covid-a-19 nije žena od 102 godine koja je pobedila bolest

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavi, podeljenoj više od dve hiljade puta za manje od jednog dana, tvrdi se da su mediji izvestili o istoj ženi da je sa 102 godine preživela Covid-19 i da je devedesetogodišnja baka koja je prva primila Fajzer-Biontek vakcinu protiv ove bolesti. Tvrdnja je netačna pošto je fotografija medijskog izveštaja o ženi koja je pobedila Covid-19 montirana.

“Ono kad zaboravis da si prvo bila bakutaner od 102 godine koja je pobijedila koronu, pa onda malo kasnije sa 90 godina prva primis cijepivo protiv korone. Ili je baš skroz slučajno da su to dvije osobe koje su se isto obukle,” navodi se u tekstu objave na hrvatskom koja uključuje i kolažnu fotografiju dva navodna medijska izveštaja sa slikom iste žene. Objave istog sadržaja ukupno su podeljene na Fejsbuku 2.600 puta otkako su postavljene 8. decembra 2020.

Neki korisnici Fejsbuka izrazili su sumnju u istinitost objave, ali mnogi su poverovali. “Radi baba ko statista, male penzije, štaš,” napisala je jedna korisnica. Neki korisnici su u komentarima postavili fotografije koje su snimljene da za medije i internet stranice posluže kao ilustracija za pandemiju, a koje protivnici vakcinacije koriste kao dokaz da je Covid-19 izmišljen. AFP Činjenice je ove teorije već razobličio ovde i ovde.

Snimak jedne od Fejsbuk objava napravljen 9. decembra 2020.

Tvrdnja u objavama je netačna pošto kolažna slika dva navodna snimka medijskih izveštaja u jednom slučaju koristi montiranu fotografiju. Obe fotografije u kolažu pokazuju devedesetogodišnju Margaret Kinan, prvu osobu koja je 8. decembra primila Fajzer-Biontek (Pfizer-BioNtech) vakcinu protiv Covid-a-19 u univerzitetskoj bolnici u Koventriju u centralnoj Engleskoj.

Gornji deo fotografije pokazuje Kinan sa naslovom “žena od 102 godine rođena tokom pandemije 1918 pobedila je COVID-19-- drugi put” uz oznaku medija Fox 13 Njuz. Međutim Gugl pretraga ovog naslova odmah vodi do pravog izveštaja o Anđelini Fridmen (Angelina Friedman) staroj 102 godine koja je rođena 1918, preživela pandemiju Španskog gripa, kancer i dva puta pobedila korona virus. Izveštaj je ilustrovan fotografijom Anđeline Fridmen koja je pripisana njenoj ćerci, Džoan Meroli (Joanne Merola).

Snimak izveštaja o Anđelini Fridmen na sajtu Foks 13, napravljen 9. decembra 2020.

Ovaj snimak izveštaja na stranici Fox13 Njuz pokazuje da žena od 102 godine koja je dva puta pobedila Covid-19 izgleda drugačije od one na fotomontaži, gde je upotrebljen snimak Margaret Kinan, prve žene vakcinisane Fajzerovom vakcinom protiv novog korona virusa.

Merola je i glavni izvor priče u originalnom izveštaju, koji citira Fox 13, a koji je objavio lokalni televizijski kanal u Njujorku WPIX (PIX11). Fridmen je stanovnik staračkog doma u oblasti Vestčester (Westchester County), navodi se u izveštaju.

Šest meseci nakon prvog pozitivnog testa, starački dom je pozvao njenu ćerku krajem oktobra da je obavesti da joj je majka ponovo pozitivna na novi korona virus. “Imala je simptome - temperaturu i suvi kašalj,” rekla je Merola za WPIX. “Mislili su da možda ima grip.” Merola je rekla da je primala svakodnevne izveštaje iz staračkog doma i da je do sredine novembra Fridmen ponovo pobedila virus. “Ona nije najstarija koja je preživela Covid, ali mogla bi biti najstarija koja ga je preživela dva puta,” rekla je Merola.

Čini se da je drugi snimak, upotrebljen u Fejsbuk objavama koje dele netačnu informaciju, iz istinitog izveštaja irskog javnog servisa RTÉ

Snimak izveštaja na stranici RTÉ-a napravljen 9. decembra 2020.

“Devedesetogodišnja baka postala je prva osoba na svetu koja je primila vakcinu protiv Covid-a-19 van ispitivanja. Margaret Kinan primila je Fajzer-Biontek vakcinu oko 6:45 ujutru u njenoj lokalnoj bolnici u Koventriju u Engleskoj,” navodi se u izveštaju objavljenom 8. decembra 2020. 

“Gđa Kinan, koja sledeće nedelje puni 91 godinu, je bivša prodavačica u zlatari koja se penzionisala pre samo četiri godine,” dodaje se u izveštaju.

O vakcinaciji Margaret Kinan izveštavali su i drugi mediji poput Bi-Bi-Sija (BBC), ili Gardijana (The Guardian). Istu pul fotografiju devedesetogodišnje žene koju je snimio Džejkob King (Jacob King) upotrebio je i AFP. “Pul foto” znači da je zbog ograničenog prostora za izveštavanje morao da je snimi jedan fotograf i onda je podeli sa svim zainteresovanim medijima.

Snimak iste fotografije na internet stranici AFP-a napravljen 9. decembra 2020.

AFP je takođe izveštavao o početku vakcinacije u Britaniji i emitovao video o tome koji uključuje i Kinan:

Pokret protivnika vakcinacije snažno se protivi upotrebi bilo koje vakcine protiv bolesti Covid-19 od koje je do početka decembra 2020. preminulo više od 1.5 milion ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins i računici AFP-a. Protivnici vakcinacije šire netačne informacije o vakcinama i AFP-ovi servisi za proveru činjenica na raznim jezicima mnoge su već razobličili. Netačno je da vakcina sadrži ćelije abortiranog fetusa, ili da će centri za socijalni rad oduzimati decu roditeljima koji odbiju da ih vakcinišu. AFP-ov servis za proveru činjenica na nemačkom razobličio je informaciju da je CNN još u oktobru prikazao fotografiju Margaret Kinan kao prvu vakcinisanu u Britaniji.

COVID-19 VAKCINE