Kineska virusološkinja Ši Zengli (levo) u P4 laboratoriji u Vuhanu snimljena 23. februara 2017. (Johan Ejzel /AFP)

Vlasnik laboratorije u Vuhanu je kineska vlada, a Glakso ne poseduje Fajzer

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

Tvrdnja da je vlasništvo laboratorije u Vuhanu, odakle navodno potiče novi korona virus, povezano sa farmaceutskom kompanijom Fajzer (Pfizer) kroz lanac veza koji uključuje Glakso (Glaxo), investicioni fond BlekRok (BlackRock), Majkrosoft i Bila Gejtsa, podeljena je više od hiljadu puta za samo pet dana. Tvrdnja je netačna: Fajzer nema vlasništvo u Institutu za virusologiju u Vuhanu, koji je u posedu kineske vlade. Osim toga, iako su Glakso i Fajzer formirali zajedničku firmu, oni su i dalje jedan drugom konkurencija.

“Hajmo da obelodanimo kako i ko vakciniše 7 milijardi ljudi na planeti!  Kineska biološka laboratorija u Wuhanu je u vlasništvu firme Glaxoa! Koja slučajno poseduje Pfizer! (onaj koji proizvodi vakcina!) Inače upravljaju finansijama Black Rocka.

Koji slučajno pa ta ista firma upravlja finansijama firme Open Foundation (Soros Foundation!) Koja je slučajno strateški partner francuskoj AXA-i! I slučajno je vlasnik nemačke firme Winterthur. Koja je slučajno izgradila kinesku laboratoriju u Wuhanu!

Slučajno ga je kupio nemački Allianz, a Vanguard ima kao deoničara.

Deoničar Black Rocka koji kontroliše centralne banke i upravlja približno jednom trećinom globalnog investicijonog kapitala.

Koji je, inače, glavni deoničar Microsofta, u vlasništvu Billa Gatesa koji je slučajno deoničar PFIZER-a (koji prodaje čudesnu vakcinu) i trenutno je prvi sponzor SZO-a!”, navodi se u tekstu objava deljenih od 3. decembra među korisnicima Fejsbuka u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj.

Snimak jedne od Fejsbuk objava napravljen 7. decembra 2020.

Isti tekst deljen je na Fejsbuku na Holandskom, Nemačkom, SlovačkomŠpanskom a njegovu prvu objavu AFP Factual pronašao je ovde na italijanskom, postavljenu na Fejsbuk 12. novembra i pripisanu određenom “Đuzepeu Rendi (Giuseppe Renda)”.

Gugl pretraga tog imena dovodi do zaposlenog u Fajzeru u Italiji, prema njegovom LinkedIn profilu. AFP je kontaktirao Rendu ali od njega nije stigao odgovor do objavljivanja ovog članka.

Institut za virusologiju Vuhan

Istraživanje vlasništva Instituta za virusologiju Vuhan (WIV) nije otkrilo njegovu vezu sa kompanijom Glakso (Glaxo - GlaxoSmithKline, GSK). Prema ovom tekstu iz 2017. godine u časopisu Nature, stvaranje P4 laboratorije pri Institutu, koji je u centru kontroverze o nastanku novog korona virusa, odobrila je 2003. godine Kineska akademija nauka (CAS), i sagrađena je uz pomoć francuskog Međunarodnog centra za istraživanje infektologoije (CIRI). 

Snimak sa internet stranice Instituta gde se navodi da je WIV nacionalna institucija, napravljen 8. decembra 2020

Laboratorija WIV P4 je otvorena 2015 godine. U saopštenju za medije CAS navodi da su laboratoriju osnovale Komisija za nacionalno zdravlje i planiranje porodice Narodne republike Kine i Kineska akademija nauka, a da ju je finansirala Komisija za nacionalni razvoj i reformu, dok su je napravile Francuska i Kina. U saopštenju se nigde ne pominje GSK. AFP je kontaktirao CAS za komentar navoda iz Fejsbuk objava, ali do objavljivanja ovog članka nije dobio odgovor.

Brojne teorije tvrde da je virus stvoren ili "pobegao" iz P4 laboratorije u Vuhanu. Odlazeći američki predsednik Donald Trump rekao je u aprilu da "ima dokaz" da je pandemija potekla iz Instituta, ali nije ih priložio.

AFP je već pisao o tvrdnji da je virus stvoren u laboratoriji, a na engleskom da je napravljen uz intervenciju ljudi.

Na stranici Instituta u Vuhanu, kao ni na stranici o njegovoj istoriji ne pominje se učešće bilo koje strane kompanije u vlasništvu. Institut zavisi od Akademije nauka, koja opet zavisi od kineske vlade.

Pretraga internet stranice Fondacije za otvoreno društvo, koju je osnovao Džordž Soroš, nije pokazala nikakve novčane transakcije vezane za francusku osiguravajuću kompaniju AXA, izuzev jedne na kojoj se pominje kao primer tužbe kompanija da zaštite svoju intelektualnu svojinu. Isto tako Soroševa filantropska organizacija se ne pojavljuje u organizacionoj strukturi kompanije AXA.

Vinterhur grupa (Winterthur Group) koja se pominje u Fejsbuk objavi da je gradila laboratoriju u Vuhanu je švajcarska a ne nemačka kompanija koju je AXA kupila 2006. godine. Gugl pretraga sa upitom o navodnoj izgradnji kineske laboratorije od strane ove kompanije nije dala rezultate. 

Nemačka kompanija za multinacionalne finansijske servise Allianz navodi na svojoj internet stranici da u Kini ima kancelarije u Pekingu, Šangaju i Guangzou. Nema pomena ni Vuhana niti kineske laboratorijske kompanije.

Stranica o korporativnim informacijama multinacionalne kompanije Glakso u Kini takođe ne pominje svoje učešće ni u Institutu za virusologiju Vuhan niti bilo kom drugom centru u Vuhanu. Glakso ima dva zajednička ulaganja u ovoj azijskoj zemlji i prisutan je u gradovima Šangaj, Peking i Tianjin.

Snimak iz vazduha laboratorije P4 (levo) u kampusu Instituta u Vuhanu, snimljen 27. maja 2020. (Hektor RETAMAL / AFP)

Glakso i Fajzer

Na pitanje AFP-a da komentariše tvrdnju da “laboratorija u Vuhanu zapravo pripada Glaksou koji slučajno poseduje Fajzer” Dervila Kian (Dervila Keane) iz Fajzerovog odeljenja za odnose sa medijima je rekla da ta tvrdnja “nije tačna.”

“Glakso NE poseduje Fajzer! Fajzer je deoničarska kompanija koja se nalazi na Njujorškoj berzi,” rekla je Kian 7. decembra u mejlu AFP-u.

Prema internet stranici CNN Money, najveći udeo u Fajzeru ima Vanguard grupa koja poseduje 7.67% deonica. Kompanije Glakso Smit Klajn (GSK) nema na listi deoničara Fajzera. U decembru 2018. kompanije su najavile, a 2019. i realizovale formiranje zajedničke firme “Gsk Konzjumer heltker” (Consumer Healthcare) za komercijalizaciju farmaceutskih proizvoda kao što su Voltaren, Panadol i Advil. To, međutim, nije bila operacija kupovine jedne kompanije od strane druge i obe kompanije nastavljaju da budu konkurencija jedna drugoj u farmaceutskom sektoru.

BlekRok, Fajzer, Soroš i druge veze

BlekRok (BlackRock) je vodeća kompanija za upravljanje sredstvima i kao takva poseduje udeo u desetinama hiljada kompanija (uključujući Fajzer) i ima na hiljade investitora, uključujući milijardera i filantropa Džordža Soroša. Soroš je dugo meta desničarskih i antisemitskih teorija zavere. AFP je nedavno razobličio lažnu vest da je uhapšen zbog mešanja u američke predsedničke izbore. 

Kao i Soroš, milijarder, filantrop i osnivač Majkrosofta Bil Gejts često je meta teorija zavere, koje ga optužuju da pokušava da smanji populaciju ili je kontroliše putem vakcina i mikročipova. AFP Činjenice o tome piše ovde.

Fajzer jeste dobio novac od Strateškog fonda za investiranje Fondacije Bila i Melinde Gejts. Fondacija je investirala u ovu farmaceutsku kompaniju kako bi povećala dostupnost kontraceptivnog sredstva Sajane zemljama u razvoju. Fondacija je u septembru 2020. najavila saradnju sa nekoliko kompanija koje rade na razvoju vakcine protiv Covid-a-19, uključujući i Fajzer. 

Međutim Kian iz Fajzera insistira da “iako ne možemo da potvrdimo kako određeni pojedinci investiraju ili ne u Fajzer posredstvom poznatih investicionih kanala, možemo da potvrdimo da je kompanija u potpunosti samostalno finansirala troškove za razvoj i proizvodnju Fajzerove vakcine za Covid-19.” Ni Fondacija ni sam Bil Gejts nisu među glavnim deoničarima Fajzera.

Snimak spiska deoničara Fajzera, napravljen 8. decembra 2020.

Fondacija Bila i Melinde Gejts nalazi se među vodećim finansijerima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sa 11,65% novca koji svetska agencija prima, ali nije “glavni sponzor” kako se navodi u Fejsbuk objavama. Novac koji daje nemačka vlada predstavlja 12,18% prihoda SZO-a.

Kao zaključak, kompanija Glakso nema udeo u vlasništvu laboratorije Instituta za virusologiju u Vuhanu, niti poseduje Fajzer. Nema dokaza o vezama osiguravajućih kuća Vinterhur i Axa sa Institutom. Na drugoj strani, kompanija za upravljanje sredstvima BlekRok, koja ima udeo u vlasništvu Fajzera, kao jednog od investitora ima Džordža Soroša, kao i mnogo drugih svetskih bogataša. Bil i Melinda Gejts jesu investirali u Pfizer za razvoj specifičnih projekata ali nisu glavni deoničari. 

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE