Italijanski parliament 21/02/2020 (AFP / Filippo Monteforte)

Italijanska političarka u govoru u parlamentu širi netačne tvrdnje o Bilu Gejtsu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video italijanske političarke Sare Kunial (Sara Cunial) u kome optužuje Bila Gejtsa da je “kriminalac” koji radi na “depopulaciji i diktatorskim planovima za kontrolu globalne politike” pregledan je na desetine hiljada puta na Fejsbuku i Jutjubu u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju. Njen govor, međutim, obiluje pogrešnim informacijama. AFP-ov servis za proveru činjenica (AFP Fact Check) razotkriva neke od tvrdnji.

U govorima u parlamentu 24. aprila i 14. maja, 2020. godine, nezavisna poslanica Sara Kunial pozvala je italijanskog premijera da izruči milijardera i filantropa Bila Gejtsa Međunarodnom krivičnom sudu zbog počinjenih “zločina protiv čovečnosti”. Video sa drugim govorom, postavljen u maju sa srpskim titlom na Fejsbuku ovde i ovde i na Jutjubu ovde, imao je više od 270,000 pregleda, a podeljen je oko 8,000 puta. Video, koji je ponovo postavljen na Fejsbuku 28. juna, izazvao je snažne komentare pratilaca. “Nadam se da će uskoro završiti iza rešetaka,” piše u jednom od njih. Jedna gledateljka videa na Jutjubu napisala je da je Bil Gejts “Hitler XXI stoljeća (čak i gori od njega)!” 

Snimak Jutjube videa napravljen 2. jula 2020.

Poslanica, koja je poznata po svom snažnom protivljenju vakcinama, izbačena je prošle godine iz antiestablišmentskog Pokreta pet zvezda pošto je optužila stranku da služi “zemljoradničkoj mafiji” zbog načina na koji je postupala prema smrtonosnoj bolesti maslinovog drveća.

Video koji kombinuje njene govore od 24. aprila i 14. maja 2020. pojavio se 15. maja na društvenim mrežama u raznim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku, Pakistan i Sjedinjene Države. Delovi govora takođe su kružili u Fejsbuk objavama po Africi, kao što se može videti ovde, ovde i ovde.  

AFP Fact Check uočio je najmanje tri lažne tvrdnje u govoru Sare Kunial.

Gejts želi da smanji svetsku populaciju za 10 do 15%? NETAČNO

U drugom minutu svog govora Kunial tvrdi da Gejts planira da smanji svetsku populaciju. Njena tvrdnja odnosi se na govor koji je milijarder održao 2018. godine u kome je navodno predvideo pandemiju, a koja je simulirana prošlog oktobra u vežbi nazvanoj “Događaj 201” koju su organizovali Centar za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins, Fondacija Bila i Melinde Gejts i Svetski ekonomski forum.

Poslanica kaže na italijanskom: “Decenijama, Gejts radi na depopulacionoj politici i diktatorskim planovima za kontrolu u globalnoj politici, sa ciljem da dobije kontrolu nad poljoprivredom, tehnologijom i energijom.”

“Gejts  je izjavio, i citiram direktno iz njegovog govora: ‘Ako uradimo dobar posao sa vakcinama i zdravstvenom negom i reprodukcijom, možemo smanjiti svetsku populaciju za 10-15 odsto’. I opet: ‘Samo genocid može da spasi svet’.”

Srpski titl je doslovni prevod.

U saopštenju objavljenom u januaru 2020. Centar za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins odbacio je tvrdnje da je Gejtsov govor predvideo izbijanje virusa COVID-19. Prvi deo citata koji Kunial citira takođe je izrečen u obmanjujućem kontekstu. Zapravo je izvukla citat iz govora koji je Bil Gejts održao 2010. godine na događaju nepovezanom sa pandemijom COVIDa-19.

AFP Fact Check uradio je Gugl pretragu po ključnim rečima uzetim iz citata pripisanog Gejtsu i dospeo do njegovog govora o smanjenju emisija ugljen dioksida.

 

 

“Svet danas ima 6.8 milijardi ljudi i kreće se ka devet milijardi. Sad, ako uradimo zaista sjajan posao sa novim vakcinama, zdravstvenom negom, reproduktivnim zdravstvenim servisima, možda to možemo umanjiti za 10 ili 15 odsto,” rekao je Gejts u tom govoru. On je govorio o smanjenju rasta globalne populacije za “10 ili 15 odsto” u cilju smanjenja emisija ugljen dioksida, a ne o smanjenju stvarne populacije.

Video ne prikazuje kako kaže “samo genocid može spasiti svet”. AFP Fact Check nije pronašao da je javno zabeleženo da je ikada to rekao.

Gejts je preporučio razvijanje vakcina kako bi se smanjila stopa smrtnosti dece, povećavajući šanse deteta da preživi do odraslog doba i ohrabrujući roditelje da imaju manje porodice koje bi imale korist od vladinih izvora, rekavši da “tako počinje stvarni krug koji izvlači zemlju iz siromaštva.”

Snimak ponovne objave na Fejsbuku napravljen 2. jula 2020.

Gejts je sterilisao milione Afrikanki? NETAČNO

U svom govoru Kunial je takođe optužila Gejtsa da koristi vakcine da “steriliše milione žena u Africi”.

To je stara glasina koju su nekoliko puta razotkrile međunarodne organizacije za proveru činjenica, uključujući Afrika Ček (Africa Check) i Snoups (Snopes).

Glasina se prvi put pojavila u Keniji 2014. godine, kada su katolički biskupi rekli da je program imunizacije tetanusom namenjen ženama u reproduktivnom dobu bio pokušaj kontrole rađanja, četiri godine nakon što su Bil i Melinda Gejts obećali finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u vrednosti od 10 milijardi američkih dolara za desetogodišnje sprovođenje vakcinacije.

Katolički biskupi su tvrdili da su laboratorijska istraživanja, sprovođena na nekim uzorcima Tetanus Toksoid vakcine datim na analizu, otkrila da vakcine sadrže hormon trudnoće Ljudski korionski gonadotropin (HCG) koji “razvija antitela protiv tetanusa i HCG-a tako da ako ženska jajna ćelija bude oplođena, njen prirodni HCG će biti uništen čineći je trajno neplodnom.”

Svetska zdravstvena organizacija je, međutim, odbacila prisustvo HCG-a u vakcini i potvrdila da je bezbedna. “Vakcina je korišćena u 52 zemlje, imunizovano je 130 miliona žena da se zaštite od tetanusa one i njihove novorođene bebe,” rekla je SZO u novembru 2014. “HCG hormona nema u tetanus toksoid vakcinama.”

Osim toga, šef jedne od laboratorija koje su uradile analize rekao je kenijskoj novini Dejli Nejšn (Daily Nation) da su rezultati testova pogrešno protumačeni i da tetanus vakcine ne sadrže hormon trudnoće.

Kenijske zdravstvene vlasti takođe su osporile navode opisujući ih kao “neosnovanu izjavu koja nije potkrepljena bilo kakvim naučnim dokazom, plasiranu zlonamerno kako bi se izazvao strah među Kenijcima i oni se obeshrabrili u razumevanju neophodnih osnovnih zdravstvenih servisa”.

Gejtsove vakcine paralizovale su hiljade indijske dece? NETAČNO 

Kunial je takođe tvrdila da je Gejts “prouzrokovao polio epidemiju koja je paralizovala 500,000 dece u Indiji”.

Ispostavilo se da tvrdnja potiče sa Instagram objave od 7. aprila 2020. koju je postavio Robert F. Kenedi junior, nećak bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija i vođe Svetskog merkuri projekta (World Mercury Project), organizacije koja se protivi obaveznoj vakcinaciji.

“Indijski doktori krive Gejtsovu kampanju za razornu polio epidemiju izazvanu vakcinom koja je paralizovala 496,000 dece između 2000. i 2017,” navodi objava.

Tvrdnja je, međutim, obmanjujuća i prethodno ju je razobličio AFP Fact Check. Zvanične statistike pokazuju da je samo mali broj slučajeva u kojima je oralna polio vakcina direktno prouzrokovala bolest kod indijske dece.

Bil Gejts je često meta sličnih tvrdnji protivnika vakcinacije u Srbiji. Neki srpski mediji, kao što su  Večernje novosti, Informer, Alo ili portal Republika, često prenose netačne tvrdnje o njemu.

Prevela i priredila Katarina Subašić
BIL GEJTS COVID-19