Američki investitor i filantrop mađarskog porekla Džordž Soroš snimljen u Davosu 23. januara 2020. (Fabris Kofrini / AFP)

Lažna vest da je Džordž Soroš uhapšen u SAD-u zbog mešanja u predsedničke izbore širi se društvenim mrežama

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Print skrin članka koji tvrdi da je milijarder Džordž Soroš uhapšen zbog mešanja u američke predsedničke izbore 2020. i slike tobožnje optužnice protiv njega u američkoj državi Pensilvaniji podeljeni su u objavama na Fejsbuku nekoliko stotina puta za tri dana. Tvrdnja je netačna; portparolka Soroševe filantropske organizacije kaže da je izveštaj “potpuno netačan” i da je slika navodne optužnice montirana.

“VEST MI JE UPRAVO POTVRĐENA!!! UHAPŠEN JE. u Filadelfiji! U Americi je pakao zbog ovoga!,” navodi se u jednoj od Fejsbuk objava o hapšenju američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša koje su ukupno podeljene gotovo 600 puta i pregledane 43.000 puta od 23. novembra. Uz objave je podeljen print skrin članka, koji je naslovljen “Džordž Soroš uhapšen u Filadelfiji zbog mešanja u izbore - sudija naredio medijski mrak”. Neke objave kao ova ovde sadrže sliku navodne optužnice izdate u američkoj državi Pensilvaniji 20. oktobra 2020. godine. 

Članak, koji je Istinomer pronašao na stranici YourNewsWire.com,  u međuvremenu je uklonjen, kao i drugi sa identičnom informacijom ali pod naslovom “Džordž Soroš UHAPŠEN zbog mešanja u izbore, u federalnom pritvoru,” koji je objavljen 23. novembra na kanadskoj internet stranici zvanoj Konzervative biver (Conservative Beaver) i podeljen na Tviteru ovde

Snimak netačne Fejsbuk objave napravljen 26. novembra 2020.

U oba članka prvi paragraf glasi: “Džordž Soroš je uhapšen i trenutno se nalazi u federalnom pritvoru u Filadelfiji. Prema nedavno otpečaćenoj optužnici podnetoj u Zapadnoj oblasti Pensilvanije, Soroš je počinio više ozbiljnih krivičnih dela pred izbore u SAD-u.”

Članci sadrže i fotografiju navodne optužnice koju su neki korisnici Fejsbuka delili u obmanjujućim objavama.

Snimak jedne od Fejsbuk objava sa fotografijom navodne optužnice, napravljen 26. novembra 2020.

Tvrdnja u člancima je, međutim, netačna.

U odgovoru na objave Lora Silber (Laura Silber), portparolka Soroševe filantropske Fondacije za otvoreno društvo, rekla je AFP-u mejlom 25. novembra da je izveštaj “u potpunosti netačan”.

“Policija Filadelfije nije uhapsila Džordža Soroša,“ napisao je u mejlu Erik Meklorin, portparol Odeljenja policije Filadelfije.

Pretraga po ključnim rečima takođe je otkrila da je slika navodne optužnice zapravo montirana.

Originalni dokument, federalna optužnica protiv šest ruskih zvaničnika za visokotehnološki kriminal, može se videti na internet stranici američkog Ministarstva pravde ovde.

Na slici dole je snimak navodne optužnice u obmanjujućem članku (levo) i originalne optužnice Ministarstva pravde (desno):

Snimak montirane fotografije optužnice (levo) i originalne koju je izdalo Ministarstvo pravde (desno) napravljen 25. novembra 2020.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država je 19. oktobra 2020. godine objavilo autentičnu optužnicu u saopštenju, koje je naslovljeno: “Šest ruskih obaveštajaca optuženo u vezi sa širenjem štetnog malvera širom sveta i drugim ometajućim aktivnostima u sajberspejsu.”

Montiranu optužnicu razobličile su i organizacije za proveru činjenica FactCheck.org i PolitiFact.

Džordž Soroš — poslovni i filantropski mogul mađarskog porekla -- dugo je već meta desničarskih i antisemitskih teorija zavere. AFP je razobličio brojne tvrdnje o njemu kao na primer ovde, ovde i ovde.

Ovaj tekst je ažuriran dodavanjem izjave portparola policije Filadelfije.
Prevela i pripredila
IZBORI U SAD-u DŽORDŽ SOROŠ