Fotografija prikazuje kako FBI pretražuje kancelarije republikanaca u Tenesiju, ne demokrata

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavi koja je podeljena nekoliko stotina puta za nekoliko dana tvrdi se da je “FBI upao u kancelarije demokrata i odnosi dokaze o izbornoj krađi” uz fotografiju koja navodno pokazuje taj upad. Tvrdnja je, međutim, netačna: ispostavilo se da je fotografija deo izveštaja o tome kako federalni agenti pretražuju kancelarije jednog broja republikanaca u američkoj državi Tenesi, u okviru “neodređene” istrage.

“Upravo se dešava! FBI PROVALIO U KANCELARIJE DEMOKRATA I ODNOSE KOMPJUTERE I SVE DOKAZE O IZBORNOJ KRADJI U AMERICI!” navodi se u objavi podeljenoj gotovo 700 puta od 8. januara. Uz tekst se nalazi fotografija nekoliko muškaraca i žena obučenih u odela kako nose neke kartonske kutije. Tekst je posle deljen u odvojenim objavama kao ovde i ovde, sa istom fotografijom ljudi koji drže kartonske kutije.

Ova tvrdnja je samo jedna u nizu koje su sledile neosnovane navode odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je negodovao čak i pre nego što su glasovi izbrojani i odbio da prizna poraz, insistirajući bez dokaza da mu je ukradena pobeda na izborima. 

Tvrdnja, međutim, nije tačna.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 11. januara 2021.

Obrnuta pretraga slika na Guglu brzo je dovela do brojnih izveštaja lokalnih medija o upadu agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) 8. januara 2021. u kancelarije republikanaca u Tenesiju, političke stranke predsednika Trampa.

“Federalni agenti su u petak ušli u kuće i kancelarije više republikanskih članova parlamenta u Tenesiju, skupljajući dokaze dok su izvršavali naloge za pretres kao deo neodređene istrage samo nekoliko dana pre početka zasedanja parlamenta,” izvestio je 8. januara -- istog dana kada je postavljena lažna objava na Fejsbuku -- Tenesijan (The Tennessean), dnevni list u Nešvilu star više od jednog veka.

“Skoro desetina agenata iz FBI-a ušlo je u Kordel Hal (Cordell Hull), zgradu gde se nalaze kancelarije narodnih predstavnika, nešto pre osam sati ujutru, raspršili su se po kancelarijama nekoliko sati pre nego što su otišli sa kutijama punim stvari,” navodi se u izveštaju, koji sadrži i galeriju fotografija sa događaja, od kojih je jedna ista kao ona u Fejsbuk objavi.

Snimak fotografije objavljene uz izveštaj u Tenesijanu, napravljen 12. januara 2021.

Potpis za fotografiju glasi: “Agenti FBI-a nose kutije u kancelariju Kenta Kalfija (Kent Calfee) u državnoj zgradi Kordel Hal u Nešvilu, u petak, 8. januara 2021.” Kao autor fotografije potpisana je novinarka ovog lista Megan Mangrum (Meghan Mangrum). 

Kent Kalfi je republikanski član predstavničkog doma u Tenesiju.

Mangrum je za AFP Činjenice potvrdila da je ona snimila “fotografiju agenata kako ulaze i napuštaju kancelariju republičkog predstavnika Kenta Kalfija.”

“Tvrdnja da je FBI upao u kancelarije demokrata je netačna - oni su upali u kancelarije više republikanskih poslanika u Tenesiju. Videla sam FBI agente kako uklanjaju kutije dokaza, uključujući fascikle, spise, papire, ali ne mogu da potvrdim za kompjutere. Znamo da su zaplenili i telefone republikanskih poslanika,” napisala je ona 13. januara u mejlu AFP-u. 

“Nemamo nikakvih indikacija da je u tom trenutku to imalo veze sa američkim predsedničkim izborima već da je moguće da je povezano sa trošenjem novca za kampanju,” dodala je ona.

Drugi lokalni medij, WVLT8, istog dana je javio da su “agenti pretražili skupštinske kancelarije predstavnika istočnog Tenesija Kenta Kalfija i bivšeg predsednika parlamenta Tenesija Glena Kasade” (Glen Casada).

“FBI je upao u Kasadinu i kuće drugih republikanskih predstavnika kao deo neodređene istrage,” navodi se u izveštaju. Kasada je podneo ostavku na mesto predsednika parlamenta u avgustu 2019. nakon istrage, između ostalog, rasističkih i seksističkih telefonskih tekstualnih poruka, kao i drugih navodnih prekršaja, napisao je WVLT8. On je 3. novembra pobedio u 63. oblasti na opštim izborima za predstavnički dom Tenesija.

Upit AFP-a o akciji 8. januara FBI je prosledio kancelariji Dona Kokrana (Don Cochran) državnog tužioca za središnju oblast Tenesija. Dejvid Bolin, Kokranov portparol, rekao je da samo može da potvrdi prisustvo agenata u državnoj zgradi Kordel Hal i da su pretražene različite kuće.

Navodi o izbornoj krađi

Odlazeći američki predsednik Tramp više puta je tvrdio da su predsednički izbori 3. novembra bili nepošteni i pristrasni. On je osporio rezultate vrlo brzo nakon zatvaranja birališta, tvrdeći da je pobedio ali da “oni pokušavaju da POKRADU izbore.”

Ubrzo nakon toga, brojni netačni navodi o izbornoj krađi počeli su da kruže društvenim mrežama, uključujući onaj da je veliki broj glasova ili izbrisan ili oduzet od Trampa i prebačen njegovom protivniku, sada novoizabranom predsedniku Džou Bajdenu; da je jedan mrtav birač glasao u Mičigenu; da je u Viskonsinu možda prekršen zakon tako što je službenicima na izborima dozvoljeno da popune adrese na listićima apstinenata ili da su u Pensilvaniji nepošteno popunili glasačke listiće.

AFP Fact check razobličio je više tvrdnji o navodnoj izbornoj krađi, na primer ovde, ovde i ovde. AFP Činjenice je pisao o tome ovde i ovde.

Odbijajući da prizna poraz, Tramp je insistirao na svojim tvrdnjama o prevari, ali je 1. decembra američki državni tužilac odbacio republikanske tvrdnje o značajnoj izbornoj prevari na predsedničkim izborima, o čemu je AFP izveštavao.

"Do sada nismo videli prevaru takvih razmera da bi uticali na drugačiji ishod izbora,” rekao je tada Bil Bar u intervjuu agenciji AP.

Bajdenovu pobedu američki Kongres je potvrdio 7. januara, dan nakon što su nasilne Trampove pristalice upale u Kapitol u pokušaju da to spreče.

IZBORI U SAD-u