Ne postoji tužba protiv Svetske zdravstvene organizacije zbog trovanja; kemtrejlsi ne postoje

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama, podeljenim na Fejsbuku više hiljada puta od kraja decembra, tvrdi se da su tri evropske države podnele tužbu protiv Svetske zdravstvene organizacije zbog “zaražavanja” kontinenta kemtrejlsima i da su “privredeni piloti priznali” krivično delo. To je lažna glasina. Rojters nije objavio takvu priču a Poljska, Švedska i Norveška su potvrdili za AFP da je tvrdnja netačna. Kemtrejlsi su stara teorija zavere koja je mnogo puta razobličena.

“REUTERS: Izvanredno! Poljska, Švedska i Norveška tuže SZO zbog zaraze Europe. To je izdao Reuters. Privedeni piloti priznali su da su prskali kemikaliju koja uzrokuje i kemijsku upalu pluća!” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 10. januara 2021. godine i podeljenoj više od 800 puta za tri dana. U objavi se nalazi i 38 slika na kojim se, između ostalog, vidi nemačka kancelarka u poseti avionu punom kanistara.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 13. januara 2021.

Pretraga po ključnim rečima na Fejsbuku i  alatu za praćenje društvenih medija, Kraudtenglu (CrowdTangle) dovela je do mnogo drugih objava podeljenih na društvenim mrežama od kraja decembra uz istu tvrdnju, kao ovde sa dodatnim tvdrnjom da NATO “sipa lekoviti prah” iznad Srbije, ili ovde i ovde. Ostale objave su potpune ili delimične kopije teksta o tužbi ili snimci ekrana sa raznim slikama aviona, tragovima kondenzacije koje su avioni ostavljali na nebu ili oblaka.

Ista tvdnja je podeljena na mnogim drugim jezicima, poput španskog i portugalskog. Prema austrijskom sajtu za proveru činjenica Mimikama, potpuno isti tekst je objavljen na bugarskom jeziku 13. decembra 2020. Ta objava je podeljena više od 147.000 puta za mesec dana. Čini se da su mnogi postovi snimak ekrana ove objave sa automatskim Fejsbuk prevodom.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 15. januara 2021.

Ne postoji takva tužba protiv Svetske zdravstvene organizacije i fotografije u objavama ne dokazuju postojanje kemtrejlsa, potvrdili su zvaničnici za AFP. Fotografije ne dokazuju da “kemtrejlsi” postoje. Ova višedecenijska teorja zavere, koja je već mnogo puta raskrinkana, tvrdi da su tragovi kondenzacije dokaz da vlade prskaju hemikalije na stanovništvo iz nepoznatih i podlih razloga.

Bolest Covid-19, za koju neke objave tvrde da je rezultat prskanje kemtrejlsima, uzrokuje virus Sars-Cov-2.

Nema takve tužbe protiv SZO-a

Na sajtu novinske agencije Rojtersa nema tragova takve tužbe kao ni na Guglu kad pretražimo sa ključnim rečima na engleskom “Reuters+lawsuit+WHO OR World Health Organization”. Jedini izveštaj o tužbi protiv Svetske zdravstvene organizacije odnosi se na troje stanovnika predgrađa okruga Njujork koji su u aprilu 2020. godine optužili SZO da nije dovoljno brzo proglasila pandemiju i da je “prikrivala” ozbiljnost bolesti. U martu je protiv Kine podneta još jedna tužba.

“Mogu da potvrdim da Rojters nije objavio takvu priču,” rekao je za AFP Činjenice menadžer za komunikacije ove novinske agencije Žoel Ajvori-Hart (Joel Ivory-Harte) u mejlu 14. januara 2021. godine.

Zvaničnici u navedenim zemljama takođe su negirali tu tvrdnju u mejlovima za AFP 13. januara 2021.

“Nismo upoznati ni sa jednom takvom tužbom,” rekla je Mi Skarpas (Mie Skarpaas), savetnica za komunikacije direktora javnog tužilaštva u Norveškoj.

“Ovo nema osnova u stvarnosti i nije istina,” potvrdila je za AFP i Guri Solberg, portparolka norveškog Ministarstva spoljnih poslova.

Robin Simonson (Robin Simonsson), portparol švedskog tužilaštva, rekao je da je proverio i u jedinici za slučajeve koji se tiču zaštite životne sredine i kod jedinice za međunarodni zločin i da “njima nije poznat nijedan takav slučaj u tužilaštvu.”

“Poljska nije podnela žalbu protiv SZO-a u vezi sa navodnim prskanjem vazduha hemijskim agensima ili bilo kojom drugom žalbom protiv ove organizacije. Informacije predstavljene na društvenim mrežama na ovu temu potpuno su netačne,” rekao je AFP-u portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Na fotografijama nisu prikazani kemtrejlsi ili sistemi kemtrejlsa

Pominjanje “pilota koji su priznali da su prskali kemikaliju koja uzrokuje i kemijsku upalu pluća” i mnogo fotografija koje se nalaze u objavama pokazuju da je tvrdnja povezana sa starom teorijom zavere o takozvanim “kemtrejlsima”. 

Na primer, objava od 10. januara sadrži 38 fotografija na kojima se vidi nemačka kancelarka Angela Merkel u poseti avionu, kokpiti, avioni koji nose velike kanistere, beli tragovi koje su na nebu ostavili avioni, avioni koji ispuštaju bele supstance, piloti koji pokazuju šaljivi znak “Tim kemtrejls”, kao i patenti za “aerosolni raspršivač” i “raspršivač praha kontrejla”.

Snimci sa objave na Fejsbuku napravljeni 13. januara 2021.

Ove fotografije godinama kruže uz tvrdnju da vlade prskaju ljude hemikalijama i truju ih iz nepoznatih, ali zlih razloga. 

AFP Činjenice je već razobličio netačne tvdnje povezane ovom teorijom zavere ovde i ovde.

Fotografije u objavama ne prikazuju kemtrejlse. Slike Angele Merkel podeljene su i ranije mnogo puta, uz tvrdnju da dokazuju postojanje kemtrejlsa. AFP-ov servis za proveru činjenica na francuskom jeziku je to razobličio u oktobru 2020. Nemačka kancelarka posetila je 2014. godine novi Airbus A350. Rezervoari vidljivi na mnogim fotografijama su balasti, korišćeni na probnim letovima za simulaciju težine tereta i putnika.

Snimak sa sajta nemačke vlade napravljen 14. januara 2021.

Srpski sajt specijalizovan za vazduhoplovstvo Tangosix objasnio je kako se balasti koriste na probnim letovima još od 2012. Fotografija koja je tada već kružila internetom pojavljuje se i u objavi od 10. januara, a vidljivo je ime fotografa, Vilijam Apleton (William Appleton), i ime sajta Airliners. Neko je u komentarima ispod fotografije objavljenena ovom specijalizovanom sajtu  2005. objasnio upotrebu balasta, dok je drugi korisnik upozorio da zagovornici kemtrejlsa zloupotrebljavaju i montiraju fotografiju.

Snimak sa sajta Airliners napravljen 14. januara 2021.

Airliners je globalni forum za razmenu vazduhoplovnih fotografija i vesti. Na sajtu se navodi da ga koristi više od 22.000 fotografa. Vilijam Apleton kreirao je nalog u oktobru 2005. godine i objavio je 63 fotografije. Nije aktivan od 2014. godine.

Još jedna fotografija, koja se pojavljuje u mnogim objavama uz tvrdnju da postoje kemtrejlsi, prikazuje avion sa natpison “Evergreen” na repu kako ispušta belu, mutnu supstancu. Podeljena je u objavi na bugarskom. U nekim postovima je vidljivo i ime Vilijama Apletona i sajta Airliners.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 14. januara 2021.

Prema opisu ispod slike objavljene 2006. na sajtu Airliners i na sajtu JetPhotos.com, ona prikazuje demonstraciju supertankera Boing 747-273C kompanije Evregrin Internešenal Erlajns (Evergreen International Airlines). Prema izveštajima to je “najveći protivpožarni avion na svetu.”

Na drugoj fotografiji se vidi kako su kanisteri ubačeni u avion na kojem se vidi američka zastava. Obrnuta pretraga slike na Guglu pokazala je da se radi o avionu Nacionalne garde Severne Karoline, koji se sprema za borbu protiv šumskih požara 2008. godine. “Sistem rezervoara pod pritiskom sadrži 3.000 litara tečnosti za gašenje požara koja se može isprazniti za manje od pet sekundi,” piše u opisu slike na sajtu za prodavanje stok fotografija Alami (Alamy).

Druge fotografije koje su mnogo puta podeljene sa tvrdnjama o kemtrejlsima uključuju fotografiju iz aviona DC-3 objavljenu u maju 2012. godine na sajtu časopisa Flajer (Flyer) i fotografiju unutrašnjosti aviona A380 Superdžambo “napunjenog opremom za testiranje i kilometrima kabla” iz 2009. godine.

I sami piloti ismevaju zaveru. Na sedam fotografija se vidi kako piloti ponosno predstavljaju značke sa natpisom “Tim kemtrejl”. Obrnuta pretraga slike na Guglu dovodi do neaktivanog sajta koji je ranije ismevao teoriju zavere kemtrejlsa.

“Ovu značku prvobitno su kreirali američki piloti kako bi se satirično suprotstavili teoriji zavere,” rekao je za AFP jedan od administratora nemačkog Tviter naloga @TeamChemtrail, stvorenog 2011. godine, koji takođe ismeva ovu teoriju.

Značke su i dalje dostupne za kupovinu. Ovaj nemački sajt objašnjava: “Spray and Pray (prskaj i moli se) - stilski flaster za ušivanje ‘Team Chemtrail’. Garantovano ćete zbuniti mnoge teoretičare zavere!”

Snimak sa nemačkog sajta napravljen 14. januara 2021.

Jedna fotografija prikazuje kontrolu panela u, izgleda, nekom kokpitu sa prekidačem za “chemtrails”. To je šala. Pilot tog aviona je 2015. godine na forumu objasnio da stoji iza ove fotomontaže. Objavio je kvalitetniju fotografiju, predstavljenu kao original, na kojoj se nalazi natpis “APU” (za “Agregat za pokretanje motora” ili “Auxiliary Power Unit” na engleskom) umesto “Chemtrails”. Druge fotografije i video snimci, kao i korisnički priručnik koji su dostupni na internetu, prikazuju isti akronim “APU” koji se nalazi na istom mestu na kontrol panelima Boinga 737.

Snimci objave na Fejsbuku i originalne fotografije napravljeni 15. januara 2021.

Teorija zavere o kemtrejlsima je već raskrinkana

Teoriju zavere da vlade prskaju stanovništvo hemikalijama su već opovrgli istraživači i međunarodne ekološke organizacije poput Grinpisa (Greenpeace).

“Da je zaista bilo velikog programa za bacanje materijala iz vazduhoplova u opisanom obimu, morao bi postojati veliki operativni program za proizvodnju, utovar i raspršivanje materijala. Da takav program postoji na nivou potrebnom da objasni zahtevane količine kemtrejlsa, bile bi potrebne hiljade ili možda desetine hiljada ljudi. Bilo bi izuzetno teško zadržati takav program u tajnosti, jer bi bilo veoma jednostavno da ga neki pojedinac u programu otkrije koristeći procurele dokumente, fotografije ili stvarni hardver,” piše na sajtu istraživačke grupe za geoinženjering Kit Grup (The Keith Group) koja se nalazi na Harvardu.

Hrvatska, kemtrejlsi i Covid-19

Ovde je podeljen snimak ekrana objave o Rojtersu, uz komentar: “COVID19 JE DIMNA ZAVJESA ZA CHEMTRAILS!! S kojom pokušavaju prikriti dugogodišnje trovanje hrvatskog naroda chemtrailsima.” U objavi se takođe tvrdi da su trenutni i bivši vladajući hrvatski političari iz ovog razloga optuženi pre tri godine. 

U aprilu 2018. godine, grupa hrvatskih građana okupljena pod nazivom “Ne govoru mržnje-istinom protiv laži” podnela je tužbu Opštinskom državnom tužilaštvu (DOHR) u Splitu protiv tadašnje predsednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, bivšeg ministra Damira Krstičevića, ministra Tomislava Ćorića i direktorke DHMZ-a Branke Ivančan Picek “za sudioništvo u genocidu nad hrvatskim narodom i trovanja chemtrailsom!”, izvestili su hrvatski mediji.

"Točno je da smo u travnju 2018. zaprimili navedenu prijavu, dok u predmetu nismo našli osnova za daljnje državnoodvjetničko postupanje," rekao je za AFP Činjenice u mejlu 18. januara 2021. Josip Mršić, portparol Opštinskog javnog tužioca u Splitu.

AFP Činjenice je već razobličio tvrdnju da su ljudi otrovani bojnim otrovima i da ne umiru od Covid-a-19. Covid-19 je bolest koju uzrokuje virus Sars-Cov-2. Virus se širi prvenstveno sa osobe na osobu kontaminiranim kapljicama koje izlaze iz usta i nosa, objašnjavaju Hrvatski institut za javno zdravstvo i Svetska zdravstvena organizacija na svojim sajtovima.

Ovaj tekst je ažuriran 18. januara 2021. dodavanjem izjave Josipa Mršića
COVID-19