Američki državljani glasaju u Lansingu u državi Mičigen, 3. novembra 2020. (AFP / Seth Herald)

Snimci ne prikazuju prevaru protiv Donalda Trampa tokom američkih predsedničkih izbora 2020. godine

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Mrtvi glasači i ukradeni glasački listići: Trampove pristalice na Balkanu delile su video snimke, pregledane na hiljade puta od 4. novembra 2020. godine, tvrdeći da dokazuju masovnu prevaru tokom predsedničkih izbora 2020. u SAD-u. Međutim, nijedan od tih video zapisa ne prikazuje ilegalne aktivnosti tokom glasanja.

“Pokušavaju da nam ukradu izbore. To im nikada nećemo dopustiti,” rekao je američki predsednik Donald Tramp tokom govora u Beloj kući 5. novembra 2020. godine, dok je u mnogim državama još uvek trajalo brojanje glasačkih listića na predsedničkim izborima. Govor je podstakao nekoliko američkih televizijskih kanala da prekinu emitovanje uživo.

Predsednik je izneo mnogo - do sada nedokazanih - tvrdnji o izbornim prevarama i odbija da prizna poraz deset dana nakon što je Džo Bajden proglašen pobednikom na izborima. Tramp je na društvenim mrežama podelio video zapise koji navodno pokazuju da je pokraden na izborima pre, tokom i nakon glasanja 3. novembra.

Mnoge od ovih snimaka su delile Trampove pristalice u Hrvatskoj i Srbiji. Međutim, nijedan od njih zapravo ne pokazuje nepravilnosti u glasanju.

Mrtvi glasači u Mičigenu: Netačno

“Pogledajte kako izgleda izborna prevara u Americi,” napisao je korisnik Instagrama u objavi postavljenoj 5. novembra 2020. godine uz video viđen više od 30.000 puta za manje od deset dana. Video, koji je, čini se, sam snimio, navodno prikazuje kako je čovek po imenu Vilijam Bredli (William Bradley), koji je umro 1984. godine, glasao u odsustvu na predsedničkim izborima 3. novembra 2020.

Snimak posta na Instagramu napravljen 13. novembra 2020.

Korisnik je odgovorio na poziv koji je na engleskom jeziku upućen u viralnim objavama na društvenim mrežama da unese Bredlijeve detalje na sajt informativnog centra za birače u Mičigenu. Na sajtu se navodi da je administracija 19. septembra Bredliju poslala listić za glasanje u odsustvu i da je ga primio 2. oktobra.

AFP-ov servis za proveru činjenica u SAD-u je razobličio tu tvrdnju 9. novembra. “Nijedan glasački listić za 118-godišnjeg gospodina Bredlija nikada nije tražen, primljen ili prebrojan,” rekao je Lorens Garsija (Lawrence Garcia), savetnik grada Detroita, u izjavi AFP-u poslatoj mejlom.

“Čovek sa skoro identičnim imenom zatražio je glasanje i pravilno glasao (...) na izborima. Međutim, kada je njegov glasački listić prvobitno prijavljen, zbog administrativne greške pogrešno je pripisan Vilijamu Bredliju rođenom pre 118 godina,” rekao je Garsija.

Trejsi Vimer (Tracy Wimmer), direktorka za odnose sa medijima državnog sekretara Mičigena, rekla je da “u dosijeu registrovanih birača postoje dva Villijama Bredlija” registrovana na istoj adresi, “jedan rođen 1902. i jedan rođen 1959.” 

“Bredli iz 1959. je redovan glasač. Na ovim izborima, zabeleženo je da je Bredli rođen 1902. glasao, a da Bredli rođen 1959. nije,” rekla je mejlom.

Vimer je takođe rekla da neće biti prihvaćeni glasački listići u ime preminulih glasača. “Glasački listići umrlih u Mičigenu se odbijaju čak i ako je birač glasao u odsustvu, a zatim umro pre izbornog dana,” rekla je.

Spaljivanje glasačkih listića za Trampa: Netačno

“Spaljivanje TRAMPOVIH glasačkih listića,” napisao je Mario Bojić, srpski Jutjuber poznat po širenju teorija zavera, u objavi postavljenoj na Fejsbuku 4. novembra 2020. U objavi se nalazi video snimak na kojem je vreću glasačkih listića spalio čovek koji tvrdi da su to sve glasovi za Donalda Trampa. Pregledan je više od 17.000 puta za manje od deset dana.

Snimak posta na Fejsbuku napravljen 13. novembra 2020.

Video je podelio i predsednikov sin Erik Tramp i postao je viralan dan nakon predsedničkih izbora. AFP SAD je razobličio tu tvrdnju.

“Donald Tramp (rekavši da to piše na listiću), moraš da radiš ono što moraš,” kaže osoba na video snimku držeći, kako se čini, glasački listić, pre nego što ga stavi u plastičnu vreću. “Imam ih oko 80,” rekao je pre nego što ih je upalio. 

Dokumenti u vreći, međutim, nisu popunjeni glasački listići. Grad Virdžinja Bič (Virginia Beach) reagovao je na tvit Erika Trampa saopštivši: “To su bili uzorci glasačkih listića” i nadovezao se izjavom: “Zabrinuti građanin podelio je sa nama video u kom se navodno vidi kako neko spaljuje glasačke listiće. To NISU zvanični glasački listići, to su uzorci glasačkih listića.” Čitaoci se pozivaju da pogledaju “snimak sa videa i fotografiju službenih glasačkih listića koji imaju bar kodove.”

Snimak saopštenja za javnost grada Virdžinija Bič napravljen 13. novembra 2020.

AFP-ov Fekt Ček je već razobličio nekoliko netačnih tvrdnji Erika Trampa, na primer ovde i ovde.

Kamioni u pustinji bacaju glasačke listiće za Trampa: Netačno

“Kako se vršila krađa izbora u SAD-u? Ovako i na ovakvim mestima su ’Demokrate’ ’prebrojavale’ Trampove glasove…” napisao je korisnik Fejsbuka u opisu videa objavljenog 5. novembra 2020. Video je pregledan više od hiljadu puta za sedam dana. Isti video je podeljen na Tviteru i Fejsbuku na kineskom, francuskom, italijanskom, portugalskom, japanskom i nemačkom jeziku.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 13. novembra 2020.

Snimak, međutim, pokazuje kako se pokvarena piletina baca u Saudijskoj Arabiji, dokazao je AFP-ov servis za proveru činjenica na Nemačkom.

Obrnuta pretraga  slika iz videa dovela je do članka na hindu jeziku objavljenog 30. oktobra 2020. U tekstu je objašnjeno da je video snimljen u Saudijskoj Arabiji 2016. godine. Prema sajtu, video kruži društvenim mrežama u netačnim objavama o protestu u arapskom svetu protiv francuskih proizvoda.

Pretragom na Guglu pronašli smo članak arapske medijske kuće Al Arabija objavljen 17. novembra 2016. U članku se navodi da je 25 kamiona pilećeg mesa moralo biti bačeno u Saudijskoj Arabiji nakon isteka roka trajanja. Članak takođe vodi do ovog Jutjub videa objavljenog 16. novembra 2016. godine, koji prikazuje isti događaj prikazan u obmanjujućim Fejsbuk objavama.

AFP-ov servis za proveru činjenica u Šri Lanci takođe je razobličio netačne objave na društvenim mrežama u kojima je tvrđeno da video prikazuje odbacivanje francuske robe nakon što su neke muslimanske zemlje bojkotovale francuske proizvode.

Poštanski radnici kradu glasačke listiće: Netačno

“Skupljanje glasačkih listića nakon što je završeno prebrojavanje u Kaliforniji. Prevara dostojna Balkana,” napisao je korisnik Fejsbuka u objavi postavljenoj 5. novembra 2020. “Kalifornija… uništeni glasački listići pa zamenjeni… (...) oni ne znaju ni da kradu kako valja...sve jasno i transparentno,” napisala je jedna korisnica ovde 4. novembra 2020. U obe objave podeljen je video snimak koji je pregledan više od 6.000 puta za nedelju dana.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 13. novembra 2020.

Video zapravo pokazuje osoblje okruga Los Anđelesa kako sakuplja glasačke listiće da bi mogli da ih prebroje na američkim predsedničkim izborima, objasnio je AFP Indija.

U videu se čuje  žena koja snima  kako razgovara sa dvojicom muškaraca koji sakupljaju glasačke listiće. Deo razgovora se čuje na sledeći način:

Žena: “Mislila sam da su ih sve sakupili; Samo želim da evidentiram”
Službenik: “Ne, još uvek sakupljamo.”
Žena: “Čekajte, kako su onda već najavili rezultat za državu?”
Službenik: “Jer su ovi glasovi poslati poštom.”
Žena: “Ima li ih tona unutra?”
Službenik: “Da.”
Žena: “U redu, sakupljate li sa puno mesta? Ok, samo ću evidentirati.”

Na snimku od 47 sekundi može se čuti kako jedan od muškaraca govori kako radi za “El-Ej Kaunti”, misleći na okrug Los Anđelesa u američkoj državi Kaliforniji.

Snimak je, sa sličnom tvrdnjom, podelio i američki predsednik Donald Tramp 12. novembra 2020. Tvrdnja je, međutim, netačna.

Obrnuta pretraga na Guglu kadrova izvučenih iz video snimka dovela je do malo duže verzije videa objavljenog ovde na Tvitteru 4. novembra 2020. Matičar-zapisničar okruga Los Anđelesa je odgovorio na tvrdnju iz videa u tvitu 4. novembra. On je opovrgao  bilo kakvu nečasnu radnju, rekavši da se na snimku vidi kako osoblje okruga LA sakuplja glasačke listiće pristigle poštom koji treba da se broje.

“Nema propuštenog sakupljanja. Kutije (za sakupljanje glasova pristiglih poštom) se zatvaraju i zaključavaju u 20:00 u izbornoj noći, a zatim se prikupljaju sledećeg dana. To su važeći glasački listići koji će biti obrađeni i prebrojani tokom postizbornog brojanja, baš kao i glasački listići primljeni sa važećim blagovremenim poštanskim pečatom,” piše u tvitu. 

Portparol za kancelariju matičara-zapisničara/okružnog činovnika Los Anđelesa je takođe identifikovao dvojicu muškaraca koji se vide na video snimku kao članove osoblja. Ovaj izveštaj En-Bi-Sija (NBC News) objavljen 6. novembra 2020. uključuje to pojašnjenje.

Kancelarija državnog sekretara Kalifornije Aleksa Padile (Alex Padilla) pojasnila je na Tviteru da je krajnji rok za brojanje glasačkih listića 3. decembar 2020. “Glasovi se i dalje broje! Službenici kalifornijskih izbora imaju rok do 3. decembra da obrade sve pristigle glasačke listiće. Rezultati izbora u CA (Kaliforniji) biće konačni najkasnije do 11. decembra. Ažuriranje rezultata pogledajte ovde http://ElectionResults.sos.ca.gov #VoteSafeCA #VoteCalifornia.”

Prevela i pripredila
IZBORI U SAD-u