Demokratski predsednički kandidat, bivši potpredsednik SAD-a Džo Bajden govori tokom kampanje u Pitsburgu, Pensilvaniji, 31. avgusta, 2020. (AFP / Saul Loeb)

Montirani video netačno prikazuje Bajdena kako je zaspao tokom TV intervjua

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Dok američki predsednik Donald Tramp nastavlja da etiketira Džoa Bajdena kao “Usnulog”, u objavama sa videom koje se dele društvenim mrežama tvrdi se da snimak pokazuje demokratskog kandidata za Belu kuću kako spava tokom televizijskog intervjua uživo. To je netačno; originalni video bio je intervju sa pevačem i glumcem Harijem Belafonteom pre gotovo devet godina, tokom kog  je on zadremao. Snimak je montiran da bi pokazao Bajdena kako sedi na Belafonteovom mestu.

“Džo Bajden je spavao tokom intervjua uživo,” piše u potpisu videa koji je podeljen na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i drugim platformama 30. avgusta, 2020. Na srpskom je video objavljen istog dana sa potpisom “Ovaj crk'o al' mu još nisu rekli…”. Podeljen je više od 300 i viđen više od 15,000 puta.

Video prikazuje voditeljku koja pokušava da predstavi gosta za intervju “uživo iz Njujorka”, da bi shvatila da ta osoba, Džo Bajden, ima zatvorene oči i hrče. Uprkos insistiranju “Probudite se, Probudite se”, Bajden ostaje uspavan i hrče, izazivajući smeh u studiju.

Na dnu ekrana piše: “Džo Bajden: Značaj ovih izbora.”

Snimak Fejsbuk posta, napravljen 3. septembra, 2020.

Video je, međutim, montiran. Kandidat Demokratske stranke nije zaspao tokom uključenja uživo u TV program.

Korisnici Tvitera ukazali su na originalni snimak novinarke Lejle Santjago iz oktobra 2011, kad je televizijska stanica KBAK iz Bejkersfilda u Kaliforniji pokušala da intervjuiše Belafontea, koji je bio u Njujorku.

Tada star 84 godine, Belafonte je izgleda zaspao pre nego što je govorio u jutarnjem programu “Vesti svedoka” (Eyewitness News) iako je pevač krivio prekid na vezama zbog kog nije mogao da čuje da mu se voditeljka obraća. 

“Nastavljaju da padaju sve niže i niže,” rekao je Belafonte o montiranom videu u izjavi portalu Dedlajn (Deadline).

“Tehnički problem u intervjuu koji sam dao pre devet godina postao je još jedna od njihovih laži, još više njihovih lažnih vesti.

Džon Dabković, novinar Si-Bi-Esa (CBS) koji je bio drugi voditelj u studiju tog dana, nazvao je na Tviteru video “lažnim” nakon što ga je zamenik šefa za komunikacije Bele kuće Den Skavino podelio na toj platformi 30. avgusta, 2020.

Video Bajdena sa naizgled zatvorenim očima je snimljen kao podrška bivše kandidatkinje Demokratske stranke Hilari Klinton njegovoj kandidaturi. Bajden je spustio pogled nekoliko puta u tom videu, zbog čega izgleda moguće da su mu oči u nekom trenutku bile zatvorene.

To potvrđuje nekoliko vizuelnih znakova. U oba videa Bajden nosi crvenu kravatu, značku američke zastave i ima tri mala bela trougla zašivena u džepu odela. Iste bele police pojavljuju se u pozadini oba videa, kao i lopta za američki fudbal i dva rama sa slikama.

Snimak iz Fejsbuk objave napravljen 2. septembra, 2020. (levo) i Jutjub videa napravljen 2. septembra, 2020. (desno)

Buka hrkanja kao i natpis na dnu ekrana u potpunosti su lažni.

Slična pitanja su, međutim postavljena 2011. o tome da li je Bajden spavao tokom govora o budžetu predsednika Baraka Obame.

Republikanski kandidat Donald Tramp, koji u istraživanjima zaostaje za svojim protivnikom, teži da prikaže kandidata Demokratske stranke kao senilnog, nazivajući ga “uspavani Džo,” iako je razlika između njih samo tri godine.

Bajdenov izborni štab tek treba da odgovori na zahtev AFP-a za komentar.

Prevela i pripredila
IZBORI U SAD-u