Fotografije pokazuju deveruše u Gazi, a ne kidnapovane devojčice udate za holandske pedofile

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavama koje pokazuju fotografije devojčica u belim haljinama tvrdi se da su to male neveste na kolektivnom venčanju u Holandiji sa “72 pedofila srednjeg i starijeg životnog doba.” Objave su obmanjujuće i zapravo pokazuju deveruše a ne mlade na masovnim venčanjima u Gazi.

U jednoj od objava, podeljenoj više od 500 puta, tvrdi se da su devojčice na dve fotografije “UKRADENE U SIRIJI… STAROSTI 8-14 GODINA… PRODATE U HOLANDIJI. KOLEKTIVNO VENČANJE… 72 PEDOFILA SREDNJEG I STARIJEG ŽIVOTNOG DOBA JE ZADOBILO SEKSUALNE ROBINJE POD PLAŠTOM BRAKA.” 

Slične Fejsbuk objave prethodno su cirkulisale na španskom i portugalskom jeziku.

Dve prateće fotografije pokazuju male devojčice u belim haljinama kako drže za ruku muškarce u odelima. Prva fotografija sa devojčicom u krupnom planu cirkuliše najmanje od 2016, kada je objavljena u netačnom novinskom izveštaju da je Nemačka odobrila dečje brakove, kao što je razobličio portal za proveru činjenica Snoups (Snopes).

Fotografija je takođe korišćena da ilustruje novinske vesti (ovde i ovde) o stvarnoj smrti osmogodišnje devojčice Ravan u Jemenu u noći njenog venčanja sa pet puta starijim čovekom. To se dogodilo 2013. kao što se može pročitati u ovom izveštaju.

Snimak objave na Fejsbuku, napravljen 2. septembra, 2020.

Iako su dečji brakovi stvarni problem u mnogim zemljama, ove fotografije zapravo ne pokazuju devojčice prinuđene na udaju, pokazuje istraga AFP Činjenica. 

AFP-ovi servisi za proveru činjenica uradili su obrnutu pretragu slika na Guglu i pronašli prvu sliku u novinskom izveštaju (na arapskom) o kolektivnom venčanju u Gazi, objavljenom 21. aprila, 2012.

AFP Činjenice je uradio pretragu po ključnim rečima “Gaza venčanje” na internet stranicama različitih fotografskih agencija i ušao u trag fotografiji na internet stranicama Alamija (Alamy) i APAimidžisa (APAimages). U potpisu slike je ime novinskog fotografa Ashrafa Amre koji je fotografiju snimio 19. aprila, 2012. tokom masovnog venčanja u Gazi. 

Snimak sa internet stranice alimentaycura.com napravljen 27. jula, 2018. (Sva prava zadržana / AFP)

Islamistički pokret Hamas, koji kontroliše Gazu od 2007, godinama organizuje kolektivna venčanja na stotine parova, čak deleći donacije u gotovini mladencima koji imaju teškoća zbog ekonomije na palestinskoj teritoriji, opustošenoj blokadom koju je nametnuo Izrael od 2007. 

Ashraf Amra je potvrdio za AFP Činjenice da je reč o deverušama. “Ova mala devojčica (u krupnom planu, prim.urednika) nije nevesta već nosi belu haljinu na venčanju zato što je član porodice mlade ili mladoženje, ona je član porodice,” rekao je fotograf.

Na palestinskim venčanjima običaj je da male devojčice budu deveruše i nose bele haljine. Govoreći za AFP Činjenice u julu, 2020, slobodni fotograf u Gazi, Mohamed Talaten (Mohammed Talatene) rekao je da je slikao slično venčanje u julu 2015. gde su rođake mladenaca nosile bele haljine. Prema njegovim rečima, mlade su bile na odvojenoj lokaciji od mladoženja i nije bilo moguće fotografisati ih zbog poštovanja običaja i verovanja.

AFP je prethodno izveštavao o palestinskim venčanjima gde su deveruše obučene u belo, kao što pokazuje ova fotografija sa ceremonije održane 24. jula, 2008. Potpis ispod fotografije iz AFP-ove arhive navodi da ona pokazuje “palestinske devojčice obučene kao deveruše” na kolektivnom venčanju 80 parova, koje je finansirao Hamas na severu pojasa Gaze. 

Palestinske devojčice obučene kao deveruše ispred rođaka tokom masovnog venčanja na stadionu u gradu Beit Lahia na severu pojasa Gaze, koje je organizovao radikalni islamski pokret Hamas, 24. jula, 2008. (AFP / Mohammed Abed)

Druga fotografija, koja pokazuje devojčice kako stoje u redu, takođe ne pokazuje dečje venčanje, kao što razni članci na internetu pogrešno tvrde ovde i ovde

Snimak fotografije napravljen 2. septembra, 2020.

AFP Činjenice pronašao je sliku u blog postu na arapskom jeziku o masovnom venčanju odraslih 30. jula, 2009. u Gazi, a koji pokazuje mladoženje sa malim deverušama. AFP je izveštavao o tom venčanju, koji je organizovao Hamas, a na kome se više od 400 parova venčalno na severu pojasa Gaze. Novinska agencija UPI  takođe je izveštavala o tom venčanju.

AFP Činjenice ne može da identifikuje fotografa koji je napravio sliku. Međutim, druge fotografije sa te proslave pokazuju devojčice u belim haljinama. Prema potpisu AFP-ovog fotografa, devojčice su “obučene kao deveruše”. Druga fotografija pokazuje “mladoženje” koje stižu sa “mladim deverušama.”

Palestinske devojčice, obučene kao deveruše, učestvuju na masovnom venčanju u izbegličkom kampu Jabalia na severu pojasa Gaze, 30. jula, 2009. (AFP / Mohammed Abed)
Palestinske mladoženje dolaze sa mladim deverušama tokom masovnog venčanja u izbegličkom kampu Jabalia na severu pojasa Gaze, 30. jula, 2009. (AFP / Mohammed Abed)

Brojne druge fotografije mladih palestinskih deveruša takođe su izvučene iz konteksta u julu 2020. kao što je pisao AFP Činjenice i u maju 2019. što je razobličio AFP Factuel, servis za proveru činjenica na francuskom.

Prema UNICEF-u, 21 odsto mladih žena na svetu se uda pre svog 18. rođendana. Dečji brakovi krše međunarodne sporazume kao što je Konvencija o pravima deteta Konvencija o eliminaciji svih formi diskriminacije protiv žena

Međunarodni centar za istraživanje o ženama (International Center for Research on Women - ICRW) ustanovio je da je veća verovatnoća da će žene koje se udaju pre 18. godine biti izložene patnji zbog nasilja u porodici, seksualnog zlostavljanja i problema sa mentalnim zdravljem. 

Prevela i pripredila