Ne, ovaj video ne pokazuje mesto gde se Atlantski i Tihi okean ‘spajaju ali se ne mešaju’

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Onlajn video prikazuje vodu podeljenu jednom linijom sa bistrom vodom na jednoj strani i mutnom na drugoj, sa potpisom da je to tačka “spoja dva okeana, Atlantskog i Tihog (koji) se dodiruju ali se ne mešaju.” Objave na srpskom sa ovim videom podeljene su na Fejsbuku nekoliko hiljada puta za pet dana. Međutim reč je o staroj priči koju je AFP proverio još 2018: video je autentičan i snimljen je 2015. u Kanadi. Prikazuje tačku gde se reka Frejzer susreće sa Tihim okeanom. Razlika u boji vode je objašnjena njenim sastavom.

“Kada se nadjete na spoju dva okeana Atlanskog i Tihog, negde ispod Čilea. Dodiruju se ali se ne mešaju. Različite boje, struje, temperature, saliniteta,” navodi se u jednoj od objava na srpskom. Prema podacima Fejsbuka, srpski korisnici su podelili objave sa tim videom skoro 10.000 puta od 13. marta 2021. Na drugim jezicima, međutim, video je postao viralan još 2018, kada je AFP Factual proverio priču koja stoji iza snimka.

“Užasno je da ljudi mogu da ukradu video i iznesu lažne tvrdnje o njemu,” rekla je AFP-u u septembru 2018. preko Fejsbuk mesindžera autorka originalnog videa Marijan Stiv-Pirson (Maryan Steve-Pearson), stanovnica Sijetla.

U to vreme je jedna Fejsbuk objava sa ovim videom podeljena više od milion puta sa netačnim potpisom na engleskom. Video je takođe objavljen na španskom sa opisom “gde se dva okeana sastaju,” kao i na italijanskom, francuskom i Hindu jeziku.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 17. marta 2021.

Video Stiv-Pirsonove snimljen je 2. jula 2015. u tesnacu Džordžije, blizu Vankuvera u Kanadi. Stiv-Pirson je snimala dok je prelazila tesnac na trajektu kanadske kompanije BC Ferries.

Stiv-Pirson je svoj video na Jutjubu nazvala “Kada se reka sastaje sa okeanom,” što se odnosilo na reku Frejzer (Frazer River) koja prolazi kroz Britansku Kolumbiju i teče u tesnac Džordžija u blizini grada Vankuvera, gde se uliva u Tihi okean.

Njen Jutjub video imao je više od 247.000 pregleda, što je mnogo manje nego drugi Jutjub nalozi gde je bio postavljen pod obmanjujućim naslovom “gde se okeani sastaju pod vodom”.

“Shvatila sam da je postao viralan kad sam videla jedan sa oko 10 miliona pregleda i hiljadama komentara,” objasnila je Stiv-Pirson. Ona se žalila Jutjubu zbog narušavanja njenih autorskih prava i platforma je obrisala tu verziju videa. Međutim, kako bi bile ukinute sve druge verzije, Stiv-Pirson je trebalo da ih analizira jednu po jednu i ukaže koji se tačno segmenti poklapaju sa njenim videom.

Snimak mejla u kome Jutjub odgovara Stiv-Pirsonovoj (AFP)

“Očigledno je da je snimljen u Vankuveru pošto video prikazuje brod kompanije BC Ferries,” objasnila je računovođa iz Sijetla, izražavajući žaljenje što je njen video upotrebljen da širi lažne ideje.

Skrinšot iz videa Stiv-Pirsonove koji pokazuje kanadsku zastavu i logo kompanije BC Ferries napravljen 17. marta 2021. (AFP)

Priča o okeanima

Dve godine pre nego što je Stiv-Pirsonova putovala u Kanadu, 2013. godine internet stranica Ankoradž Dejli Njuz (Anchorage Daily News) objavila je članak u kome pojašnjava poreklo priče o dva okeana koji se sastaju. U tekstu se objašnjava da je ova dezinformacija proizašla iz fotografije koju je snimio Ken Bruland, profesor okeanologije na Univerzitetu Kalifornija u Santa Kruzu, u Sjedinjenim Državama. Bruland je, sa dvojicom kolega Endrju Skrotom (Andrew Schroth) i Džonom Krusiusom (John Crusius) 2007. godine putovao u Zaliv Aljaske, više od hiljadu kilometara severno od mesta gde je Stiv-Pirson snimila svoj video, da analizira prisustvo gvožđa u vodi. Prema Brulandovom objašnjenju za Ankoradž Dejli Njuz, što je kasnije upotrebila internet stranica za proveru činjenica Snopes, razlika u boji između dva dela vode je zbog njihovog sastava. Iako različit sastav vode ne sprečava dva dela da se pomešaju, to ipak odlaže proces.

Oticanje glečera je jedan način na koji sastav može biti izmenjen, kad reke prime teške sedimente, kao što su glina i gvožđe, od obližnjih glečera. Taj proces odlaže ulivanje rečne vode u okean.

Skrinšot teksta objavljenog u Ankoradž Dejli Njuzu (AFP)

Slana i sveža voda se mešaju ali otežano

Kako objasniti ovaj fenomen da se dve vode sastaju ali se ne mešaju? Na upit AFP-a, An-Sofi Kremer (Anne-Sophie Kremeur), asistentkinja profesora na Univerzitetu Bordo, ukazala je da se čini da dve vode koje se sastaju imaju različit sastav.

“Sastav vode je karakterisan njenom temperaturom i salinitetom,” drugim rečima “sadržajem mineralnih soli u masi vode,” objasnila je ova okeanografkinja. Međutim, “sveža voda” koja potiče od reka i glečera “ima mnogo niži salinitet od vode okeana,” što znači da se “mase tih voda ne mešaju lako,” rekla je ona.

Prema njenim rečima, razlika u boji između dve vode povezana je sa “aktivnošću fitoplanktona.” “Što je voda bogatija fitoplanktonom, to je zelenija,” rekla je istraživačica AFP-u u decembru 2020. “Gvožđe” koje dolazi sa kontinenta (reke ili voda sa kontinentalnih glečera) ili iz atmosfere (saharska prašina na primer), može biti “element koji podstiče metabolizam fitoplanktona,” rekla je ona.

Razlika u boji, iako impresivna, je dakle “prilično česta u svim okeanima pošto okeansku zonu karakterišu značajne razlike u nutritijenima,” dodaje okeanografkinja.

Govoriti kao u ovim Fejsbuk objavama da se dva okeana “sastaju” za Kremer je takođe “nonsens,” zato što se samo vode od kojih se sastoje mogu sastati. “Okean odgovara geografskoj oblasti gde se može formirati masa vode koja prolazi između različitih oblasti u svetu,” navodi istraživačica i koristi analogiju da bi pojasnila svoj stav: “dve zemlje se ne sastaju na jednoj geografskoj tački, ali njihovi stanovnici da.”

Prevela i pripredila