Hamza Bendelađ nije osuđen na smrt i nema traga donacijama Africi ili Palestini u njegovo ime

Copyright AFP 2017-2021. Sva prava zadržana.

Priča o “nasmejanom hakeru” kruži Internetom od 2016. godine. Krajem maja se ponovo pojavila na Fejsbuku u postu podeljenom više od 300 puta za dva dana uz tvrdnju da je alžirski haker bio osuđen na smrtnu kaznu. Hamza Bendelađ (Bendelladj) zapravo je 2016. godine osuđen na zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama. Prema navodima policije, rekao je da je ukradeni novac iskoristio “za luksuzni život”.

“Hamza Bendelladj je čovek koji je hakovao 217 banaka i uzeo im 4 milijarde dolara. Sav ’ukradeni’ novac je poklonio narodu Afrike i Palestine. Osuđen je na smrtnu kaznu,” piše u opisu slike postavljene na Fejsbuku 30. maja 2021. i podeljene više od 335 puta za dva dana.

Na fotografiji se nalazi nasmejan muškarac sa lisicama i u rukama policajaca. Ista priča i slika su krajem maja podeljene u mnogim drugim postovima poput ovog i ovog. Druga verzija kaže da je dobio doživotnu kaznu. Ova priča na srpskom kruži društvenim mrežama od 2016. godine, ali i na francuskom, engleskom, portugalskom i drugim jezicima. AFP-ov servis za proveru činjenica na španskom je proverio priču još u decembru 2019. i našao da je Bendelađ 2016. zapravo osuđen na petnaest godina zatvora u Sjedinjenim Državama.

Skrinšot jedne objave na Fejsbuku napravljen 1. juna 2021.

“Nasmejani haker” uhapšen je 2013. godine

Pretraga imena “Hamza Bendelladj” na Guglu dovela je do vesti o hapšenju na Tajlandu 2013. godine i njegovom izručenju Sjedinjenim Državama “kako bi se u Atlanti suočio sa optužbama zbog navodnog igranja presudne uloge u razvoju, marketingu, distribuciji i kontroli ‘SpajAj’, pogubnog računarskog virusa dizajniranog za krađu informacija i ličnih podataka nesumnjivih žrtava,” navodi američko Ministarstvo pravde.

Bendelađ se izjasnio krivim 26. juna 2015. godine, zajedno sa ruskim hakerom Aleksandrom Andreevičem Paninom i osuđen je u aprilu 2016. godine na “15 godina zatvora nakon kojih će uslediti tri godine uslovne slobode.” 

Daleko od “Robina Huda,” kako ga je nazvalo nekoliko korisnika Fejsbuka, osuđen je za krađu “ličnih podataka za identifikaciju blizu pola miliona ljudi, stotine hiljada brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa, uzrokujući milione dolara gubitaka pojedincima i finansijskim institucijama širom sveta,” navodi se u saopštenju za štampu povodom presude. Takođe je vodio sajt “na kojem je automatizovao prodaju ukradenih podataka o kreditnim karticama sajber kriminalcima širom sveta.”

Sliku koja se nalazi u objavama na Fejsbuku pronašli smo u arhivi AFP-a. Fotografija prikazuje Bendelađa u pratnji tajlandskih policajaca tokom konferencije za štampu u Birou policije za imigraciju u Bangkoku 7. januara 2013.

Hamza Bendelađ (u sredini) u Birou policije za imigraciju u Bangkoku 7. januara 2013. (Pornčaj Kitivongsakul / AFP)

Bendelađ, koji je 2008. godine diplomirao računarske nauke na fakultetu u Alžiru, navodno je hakovao privatne račune u 217 banaka i finansijskih kompanija širom sveta, skupljajući “ogromne iznose”  nezakonitom zaradom, rekao je policijski komesar na konferenciji za novinare 2013. godine.

Tajlandska policija je tada tvrdila da je Bendelađ “koristio pare za luksuzni život”. Ne pominje se doniranje dela ili celokupnog novca “Africi” ili “Palestini” uprkos onome što tvrde objave na Fejsbuku.

Parnu Kerdlarpon (Pharnu Kerdlarpphon), šef tajlandske imigracione policije, citiran je u članku BBC-a kako kaže da je policija razgovarala sa hakerom posle hapšenja. “Kada smo ga pitali šta je uradio sa novcem, rekao je da ga je potrošio na putovanja i na luksuzni život, leteći prvom klasom i boraveći na luksuznim mestima,” izjavio je Kerdlarpon.

Raniji postovi takođe su prikazivali fotografiju istog muškarca pred vešanjem. U objavi iz 2016. godine, koja se i dalje deli 2021. godine, vidi se nasmejani čovek sa konopcem oko vrata. Na fotografiji nije Bendelađ, već Iranac osuđen na smrt u Teheranu 2007. godine zbog ubistva sudije. I o tome postoje slike u arhivi AFP-a.

Vešanje Madžida Kavosifara 2007. godine

Skrinšot iz posta postavljenog na Fejsbuku 2016. godine napravljen 1. juna 2021. (levo), slika Madžida Kavosifara pre vešanja AFP-ovog fotografa Behruza Mehrija u Teheranu 2007. godine (desno)


Prevela i pripredila