Video ne pokazuje bačene glasačke listiće sa predsedničkih izbora u Americi

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji navodno pokazuje da su pronađene vreće sa glasačkim listićima za odlazećeg predsednika Donalda Trampa deli se na Fejsbuku i Jutjubu širom sveta, uključujući i među korisnicima iz Srbije gde je podeljen više od 3.000 puta za manje od nedelju dana. Paketi prikazani u videu su, međutim, izgubljene pošiljke sa Amazona, a ne glasački listići.

Od 10. novembra video, objavljen u okviru članka na jednom portalu, je na Fejsbuku podeljen 3.200 puta i pregledan više od 385.000 puta, a na Jutjubu je viđen skoro 20.000 puta. Od 8. novembra video je deljen na nemačkom ali i u Španiji, Portugaliji i Francuskoj.

“Počinje haos u Americi! Otkriveni prvi bačeni džakovi sa glasovima za Trampa!” glasi naslov teksta u kome je i video koji pokazuje čoveka i policajce kako izvlače providne vreće iz žbunja. Kamera zumira na natpis na džakovima “United Mail” i zaustavlja se na malim plavo-belim paketima ili kovertama, implicirajući da su to bačeni glasački listići. 

To, međutim, nije tačno. 

Snimak iz spornog videa napravljen 16. novembra 2020.

U desnom donjem uglu snimka vidi se oznaka Tik Tok korisnika na čijem se nalogu video pojavio još 7. novembra. Među oko 800 komentara ispod ove objave, AFP je našao nekoliko pretpostavki o poreklu videa. Mnogi korisnici su odmah ukazali da su u vrećama prepoznali pakete sa Amazona. Drugi su ukazali na kamion kompanije Amazon koji se vidi na snimku kako prolazi i na centar Amazona u blizini lokacije na kojoj je video snimljen.

Najkonkretniji savet dao je korisnik koji je napisao: “Imam svoj posao u toj ulici. Ja sam 100 odsto za Trampa… ali dozvolite mi da vam kažem stopostotne činjenice. Odeljenje zamenika šerifa okruga Bun (Boone County) predvodi šerif koji je čovek iz naroda. Da su to bili glasački listići to biste znali.”

Sa ovim informacijama (okrug Bun i Amazon centar) AFP je na Gugl mapi pronašao lokaciju na kojoj je snimljen video, gledano sa ulice. Možete videti isti restoran iz lanca Vafl haus (Waffle House), krivinu i u pozadini često pominjani Amazon centar:

AFP je onda pitao u Odeljenju šerifa okruga Bun u Kentakiju da li prepoznaju video. Poručnik Filip Ridžel (Philip Ridgell) objasnio je telefonom: “Snimak je napravljen sa Amazonovog kamiona u Hebronu, (državi) Kentaki, na uglu ulica ‘KY237 i Liton (Litton)’ i nema nikakve veze sa glasačkim listićima ili bilo čim sličnim. Šerifi su pronašli pakete pored puta 7. novembra i kontaktirali Amazon,” rekao je Ridžel. “Tamo nam je potvrđeno da su to paketi iz centra za pakovanje.”

AFP je takođe proverio sa Amazonom na licu mesta kako bi dobio potvrdu ove informacije iz drugog izvora. Portparolka ovog snabdevača posredstvom interneta bila je ubeđena da je video bio pokušaj da se među ljudima širi lažna informacija. Nakon unutrašnje istrage ovog slučaja ona je takođe potvrdila infomaciju iz policije da u paketima nije bilo glasačkih listića.

Zaključak: Video iz Kentakija ne pokazuje glasačke listiće, već pakete Amazona. AFP je pronašao lokaciju incidenta. Tamo su u odvojenim izjavama u policiji okruga Bun i Amazonu potvrdili da snimak nema nikakve veze sa američkim predsedničkim izborima.

Servisi za proveru činjenica AFP-a na nekoliko jezika, uključujući i AFP Činjenice, razobličili su brojne netačne informacije u vezi sa predsedničkim izborima u SAD-u.

Prevela i pripredila
IZBORI U SAD-u