Slike su ilustrativne i nisu prevara svetskih medija da bi lažirali pandemiju Covid-a-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Niz fotografija podeljen je na Fejsbuku na hiljade puta u samo dve nedelje, uz tvrdnju da mediji koriste lažne fotografije lekara i pacijenata da bi lažirali ili preuveličali smrtonosnu pandemiju Covid-a-19. Međutim, ‘mediji širom sveta’ nisu koristili ove fotografije koje su jasno označene kao snimljene u ilustrativne svrhe.

“Mediji širom sveta su u svojim reportažama koristili fotografije i video snimke, navodno sa lica mesta. Na mnogim snimcima, iz raznih zemalja sveta, pojavljuje se isti sedi dekica,” tvrde autori objave na Fejsbuku koji su delili nekoliko slika istog čoveka u raznim medicinskim situacijama. Jedna od tih objava je postavljena 29. oktobra 2020. i podeljena više od 1.300 puta za dve nedelje. 

“Negde je doktor, negde pacijent, negde vozač, negde slučajni prolaznik koga testiraju, a negde dobar čovek koji teši dečaka čiji je član porodice preminuo od covida. Istog dekicu imamo u Australiji, Aziji, Evropi, Africi, Severnoj i Južnoj Americi. Još se nije našao na Antarktiku među pingvinima,” piše u objavama.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 16. novembra 2020.

Isti tekst i slike su podeljeni više stotina puta kao ovde, ovde i ovde. Ova tvrdnja je podeljena i na drugim jezicima, poput holandskog, a razobličio ju je AFP-ov servis za proveru činjenica u Holandiji.

Tačno je da se na slikama nalaze modeli koji prikazuju scene povezane sa korona virusom, ali implikacija da je ovo obmanjivanje javnosti o ozbiljnosti pandemije nije tačna. Slike su snimljene da ilustruju određene situacije, a ne da se upotrebljavaju kao vesti.

Obrnuta pretraga slika na Guglu dovela je do sajta za stock fotografije Šaterstok (Shutterstock) i do stranice na kojoj se nalazi portfolio fotografa “PKK_studio”. Slike su deo “zbirke” od 146 slika koje ilustruju situacije vezane za pandemiju Covid-a-19.

Snimak sa sajta Šaterstok napravljen 16. novembra 2020.

Zbirka se nalazi u bazi “slike” (images) u kojoj se nalaze “slike, fotografije, vektori i još toga za sve vaše kreativne projekte”, za razliku od “uredničkog” (editorial) odeljka koji sadrži vesti sa fotografijama stvarnih situacija.

Slike se takođe nalaze na sajtu AjEm (EyeEm), drugoj internet stranici za stock fotografije na kojoj piše da je slike snimio fotograf Panjavat Buntanom (Panyawat Boontanom). Ovo je već drugi put da se Buntanomova slika koristi da bi se netačno tvrdilo da mediji lažu javnost o pandemiji, kao što je AFP Činjenice razobličio ovde

AjEm nije sajt koji nudi novinske fotografije. Na stranici “o nama” je objašnjeno da firma “povezuje naše angažovane kreatore sa vodećim brendovima kako bi obezbedili originalan, jedinstven i brendiran sadržaj.”

“Deo (našeg) poslovanja uključuje stock fotografe koji slikaju kako bi predstavili određene događaje ili situacije. Stock fotografije se često izrađuju u sceniranim postavkama kako bi se izbegla potreba da se na slikama prikazuju stvarni modeli ili lokacije. (One) se široko koriste u mnogim kompanijama i medijima širom sveta u pokušaju da vizualizuju određene događaje ili situacije. One nisu namenjene prenošenju lažne stvarnosti,” rekao je portparol AjEma za AFP Činjenice u mejlu od 4. novembra 2020.

Panjavat Buntanom nije odgovorio na naš zahtev za intervju.

AFP je takođe pronašao te slike na prodaju na sajtu Geti imidžis, kao ovde. Slike su jasno označene kao “kreativne fotografije” a ne kao “vesti”. Mogu se naći samo pod “kreativno” dok u rubrici “uredničko” nema rezultata za “Panyawat Boontanom”.

Snimak sa sajta Geti imidžisa napravljen 15. novembra 2020.
Snimak sa sajta Geti imidžisa napravljen 15. novembra 2020.

AFP je uradio obrnutu pretragu svih pet fotografija korišćenih u postu na Guglu, Jandeksu (Yandex) i TinAju (TinEye) i nije pronašao da se bila koja od tih slika koristi u holandskim, hrvatskim ili srpskim medijima.

Pretraga je dovela do sajta u Indiji koji povezuje lekare i preduzeća i koristi jednu od tih fotografija. Ovde je takođe korišćena za ilustraciju zapisa na blogu koji je napisala medicinska sestra  opisujući svoj svakodnevni rad, negu pacijenata bolesnih od Covid-a-19. Stock fotografije su obično jeftinije od novinskih fotografija i koriste ih blogovi ili preduzeća za svoje sajtove.

Nijedna objava na Fejsbuku ne daje primere gde su mediji navodno obmanjivali javnost koristeći ove fotografije. Čini se da nizak kvalitet fotografija i njihov oblik ukazuju na to da su to snimci sa sajta Šaterstok, iz galerije, isečeni kako bi sakrili dugme “sviđa mi se” koje se pojavljuje na svakoj slici.

Snimci sa sajta Šaterstok napravljeni 16. novembra 2020.
 
Prevela i priredila
COVID-19